marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Viggo Mortensen, actorul care cauta provocarea in fiecare rol: de ce a refuzat sa joace in The Hobbit si ce l-a atras la Everybody Has a Plan, noul sau film in spaniola

Viggo Mortensen a devenit un star international cu trilogia Lord of The Rings, insa cariera sa insumeaza zeci de filme impresionante.  Actorul de 54 de ani a stat de vorba cu cei de la The Guardian intr-un interviu in care a explicat de ce a refuzat sa apara in noua trilogie a lui Peter Jackson, The Hobbit si de ce si-a dorit enorm sa faca inca un film in limba spaniola, Everybody Has a Plan.

Viggo Mortensen, actorul care cauta provocarea in fiecare rol: de ce a refuzat sa joace in The Hobbit si ce l-a atras la Everybody Has a Plan, noul sau film in spaniola

 

Viggo Mortensen cauta provocarea in rolurile sale, iar ultimul deceniu l-au adus in fata spectatorilor in niste roluri cu totul deosebite si greu de uitat. De la drama post-apocaliptica The Road si pana la thrillerul intunecat A History Of Violence, Mortensen a impresionat de fiecare data cu talentul sau. Acum, starul din Lord of The Rings a pregatit un film de suflet, asa cum il numeste, o drama in limba spaniola - Everybody Has a Plan, in care joaca rol dublu, doi frati gemeni.


Viggo a povestit pentru The Guardian si de ce a refuzat sa reia rolul Aragorn in trilogia The Hobbit a lui Peter Jackson, o revenire in universul Stapanul Inelelor. "In 2008, producatorii m-au intrebat daca as fi interesat sa ma intorc in acest univers si la rolul Aragorn. Dar le-am explicat ca Aragorn nu exista in The Hobbit si ca evenimentele din carte se desfasoara cu 60 de ani mai devreme decat Stapanul Inelelor. Cum as fi putut aparea?" Viggo a spus ca inca nu a vazut The Hobbit, dar ca experienta traita la filmarile Lord of The Rings l-a marcat. "Nu am vazut inca The Hobbit, insa ma voi uita pentru ca sunt interesat sa explorez acel univers si sunt curios sa vad ce a realizat Peter Jackson si cum a reusit dintr-o carte atat de subtire sa faca 3 filme. Peter Jackson e un om inteligent, sunt sigur ca a gasit resurse si materiale care sa-i sustina trilogia. Sa lucrez in Noua Zeelanda alaturi de Peter, intre 1999-2003 a fost o experienta unica, inca mai revin ocazional in acea tara, am cativa prieteni, e o tara superba." a mai spus actorul de 53 de ani. 

 

 


Mortensen a vorbit cu drag si  despre Everybody Has a Plan, filmul care ii este cel mai aproape de inima, cel de-al patrulea pe care l-a facut in spaniola, dar primul care a fost realizat in Argentina. "A fost ca si cum m-as fi dus acasa", a marturisit actorul care a petrecut opt ani din copilarie in tara tangoului. "Spaniola pe care o vorbesc are accent spre deosebire de cea a fratilor pe care ii interpretez. Mi-am adus aminte de locurile din copilarie", a declarat Viggo Mortensen. Actorul s-a implicat atat de mult incat s-a ocupat singur de subtitrarile in engleza, pentru a fi sigur ca nu se pierde nimic din inteles.

 

"Intotdeauna am crezut ca mi-ar placea sa fiu capabil sa spun ca fac parte din istoria cinematografiei. Scenariul a fost unul dintre cele mai bune pe care le-am citit de multa vreme: bine structurat, foarte original. Am vrut sa sa ma asigur ca viziunea lui va fi luata in considerare", a explicat acesta alegerea de a juca in thrillerul care aduce in prim plan povestea a doi gemeni, ambii interpretati de Mortensen, care se confrunta cu furtul de identitate.

 

 

 

 

Experienta de a juca doua roluri in acelasi film a adus cu sine si multe provocari, mai ales ca bugetul pentru productie a fost unul redus. De aceea, pentru scenele in care apareau ambii frati, s-au realizat trucuri de moda veche, adica s-au folosit duble si filmari in doua etape. "Insa preocuparea mea principala a fost sa ma asigur ca ei sunt doua persoane distincte. Am filmat acele scene aproape de sfarsit. La acel moment le cunosteam limbajul corpului, vocabularul, felul lor de a fi. A fost amuzant sa-i punem impreuna", a dezvaluit actorul.

 

Gemenii Augustin si Pedro, ca mai toate rolurile lui Mortensen, sunt opaci, puternici si tacuti. Cei doi frati sunt impartiti in geamanul bun si cel rau, cel serios si cel petrecaret, Augustin fiind cel care se incadreaza in prima categorie si care incearca sa se detaseze de viata dificila a fratelui sau. "Pedro e incisiv in comentariile sale, nu-i pasa cu adevarat despre ideea de bine, moare de cancer, asa ca ii pasa si mai putin. Acest tip de oameni pot parea nebuni si infricosatori sau amuzanti si interesanti, atractivi chiar. Vezi oameni pe strada tipand si crezi ca sunt buni, dar poate sunt doar fericiti si exprima ce simt in acel moment".

 

 

Viggo Mortensen a vorbit si despre criteriile dupa care alege sau nu sa joace intr-un film, unul dintre criteriile importante fiind diversitatea. "De fiecare data cand fac un film, este ca si cum as plati o bursa pentru un curs universitar diferit. Poti afla despre ce e vorba, joci partea ta si faci o treaba buna din punct de vedere tehnic", a declarat acesta. 

 

Despre rolul lui Sigmund Freud din A Dangerous Method, Mortensen a afirmat: "Sa-l joc pe Freud pentru David Cronenberg a insemnat sa citesc lucrarile lui Jung, lui Freud, amintirile lor, dar si informatiile contemporane". "Acum filmez pentru un film a carui actiune se desfasoara in 1962, in Grecia si Turcia", a marturisit actorul. Este vorba despre thrillerul The Two Face of January, al Patriciei Highsmith, despre un escroc, sotia sa si un strain care incearca sa fuga de politie. 

 

 

 

"Este o perioada foarte interesanta: ceea ce inseamna sa fi turist american in Europa atunci este diferit de ceea ce reprezinta acum", a declarat Mortensen. Intrebat daca se pregateste sa se retraga din cariera, acesta a spus. "Stii, in 2008, i-am spus unui jurnalist ca nu pregatesc un film nou, ca iau o pauza. Eu ma refeream la o luna, doua. El a scris ca gata, Viggo Mortensen a renuntat la filme. A trebuit sa doua explicatii si sa neg aceste afirmatii timp de 2 ani". Noul sau film, Everybody Has a Plan  se va lansa in Argentina pe 30 august.


Ultimele trailere adaugate

Cele mai citite

O nouă seară Agatha Christie, cu al său genial detectiv, Hercule Poirot - Moarte pe Nil

După un scenariu de Michael Gree și bazat pe romanul omonim din 1937 al celebrei scriitoare de romane polițiste, este o continuare a filmului Crimă în Orient Express (2017), a fost produs de Branagh, Ridley Scott, Judy Hofflund și Kevin J. Walsh.

Citeste mai mult ►

Modifică setările cookies