marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Zero Dark Thirty: noi documente confirma implicarea CIA in realizarea filmului despre uciderea lui Osama bin Laden, ce scene au fost taiate

Dupa cateva luni de la premiera filmului Zero Dark Thirty, care a fost un candidat puternic in cursa pentru Oscaruri si care a starnit controverse in intreaga lume, au aparut documente care arata ca CIA a avut legatura cu filmul lui Kathryn Bigelow despre capturarea si uciderea lui Osama bin Laden, scrie The Guardian.

Zero Dark Thirty: noi documente confirma implicarea CIA in realizarea filmului despre uciderea lui Osama bin Laden, ce scene au fost taiate

 

Noi documente declasificate din cadrul CIA sugereaza ca agentia americana de Servicii Secrete a ajutat la scrierea scenariului Zero Dark Thirty, furnizand informatii top secrete.

 

In ianuarie, Senatul Statelor Unite aler Americii a pornit o intreaga investigatie cu privire la implicarea CIA in realizarea filmului Zero Dark Thirty. Atunci, oficialii din Senat sustineau ca regizoarea Kathryn Bigelow impreuna cu scenaristul si jurnalistul de investigatii Mark Boal au avut acces la informatii secrete despre misiunea de capturarea a celui mai periculos terorist din lume. Senatul era ingrijorat in special de scenele de tortura in care membrii CIA obtin informatii de la acolitii lui bin Laden, insa folosind metode "neortodoxe".

 

Dupa ce Zero Dark Thirty, care era considerat favorit la Oscar in acest an, a plecat acasa doar cu un premiu - cel mai bun montaj de sunet- filmul lui Kathryn Bigelow n-a mai fost in centrul atentiei. Insa, acum, cei de la Gawker, un site din domeniul media, a publicat memo-urile trimise de catre CIA in care erau specificate scenele ce nu trebuie sa apara in film. Notitele arata clar ca CIA a facut presiuni ca scenaristul Mark Boal sa nu insereseze anumite scene care ar putea pune intr-o lumina proasta agentia de servicii secrete.

 

 

Documentele sunt din cadrul unor conferinte ce au avut loc in 2011 pentru "a ajuta promovarea unui portret convenabil al agentiai si al misiunii de capturarea a lui Osama bin Laden", scrie The Guardian.

 

Conform acestor documente, mai multe elemente din scenariu au fost eliminate in versiunea finala. Initial, Maya (Jessica Chastain), cea care a condus operatiunea de capturare, trebuia sa participe la scenele de tortura, insa in final, ea doar asista si se uita cum un alt coleg face aceste lucruri. O alta scena care a fost scoasa arata cum un agent foloseste un caine intr-un interogatoriu violent. CIA n-a fost de acord nici cu o secventa in care mai multi agenti sarbatoresc si beau pe acoperisul unei case din Islamabad, in timp ce trag cu arme AK47. Americanii au fost pusi la zid dupa ce s-a aflat de metodele violente pe care soldatii americani le foloseau in celebra inchisoarea Guantamo, dupa ce au aparut in presa imagini cu soldati care amenintatu cu caini in lesa mai multi prizonieri dezbracati.

 

 

Astfel, aceste documente confirma o relatie de colaborare intre CIA si realizatorii filmului, care pana acum a fost tinuta mereu sub tacere, desi s-a stiut de la inceput ca au avut acces la informatii confidentiale.
 

 

Totusi, dupa aparitia documentelor pe site-ul Gawker, Mark Boal a oferit o declaratie publica in care neaga influenta CIA asupra conceptelor narative din film: "Am onorat anumite cerinte pentru a pastra confidentiale informatii cu privire la identitatea persoanelor implicate in operatiune. Dar ca orice opera de arta, deciziile finale au fost luate de creatorii filmului."

 

 

 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies