marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Zero Dark Thirty: adevar si minciuna in filmul despre cel mai cautat om din lume. Marturisirile soldatului din trupele speciale Navy SEALS

Pentru prima data de la incheierea misiunii de capturare a lui Osama bin Laden, soldatul din trupele speciale Navy SEAL, cel care l-a ucis in realitate pe cel mai cautat terorist din lume, a vorbit despre cea mai grea operatiune din viata sa. Acesta a comentat intr-un interviu pentru Esquire unde a vorbit despre cat adevar exista in Zero Dark Thirty, filmul lui Kathryn Bigelow, nominalizat la Oscar in acest an. Zero Dark Thirty/Misiunea 00.30 AM ajunge in Romania, la cinema incepand cu 18 februarie 2013.

Zero Dark Thirty: adevar si minciuna in filmul despre cel mai cautat om din lume. Marturisirile soldatului din trupele speciale Navy SEALS

Zero Dark Thirty a incins spiritele in America. O parte dintre cinefili au fost deranjati de scenele de tortura, iar altii au vazut filmul ca o simpla propaganda. Controversele nu s-au oprit aici: presa americana a scris ca regizoarea in varsta de 61 de ani ar fi pus mana pe informatii confidentiale de la CIA despre aceasta misiune.


In noul numar al Esquire, omul care i-a tras un glont in cap lui bin Laden pe 2 mai 2011,  a vorbit pentru prima oara despre acea operatiune. Identitatea acestuia ramane insa secreta, acesta a dat interviul sub pseudonimul The Shooter.

"A fost o experienta interesanta sa vad acest film. Insa sunt cateva lucruri gresite total, care nu s-au intamplat deloc asa in realitate. In scena de capturare, elicopterele au luat-o in directia gresita. Soldatii vorbeau mult prea mult. Daca cineva te pandea, puteau oricand sa te prinda, daca vorbeai tare." a comentat The Shooter.


"Iar in scena in care este prins si ucis bin Laden, in realitate, nimeni nu i-a rostit numele. Era haos, toti plangeau si tipau".  Insa, The Shooter a fost impresionat de personajul Maya, jucat de Jessica Chastain despre care spune ca este foarte realist. "Au facut-o pe Maya o femeie extrem de puternica, asa cum este in realitate."

 


The Shooter a marturisit ca nu are voie sa ofere foarte multe detalii. Intrebat daca scenele de totura din debutul filmului sunt acurate, acesta a spus ca nu poate sa ofere aceasta informatie, insa ca se apropie de adevar.


Unul dintre cele mai impresionante momente din film este scena in care Maya (Jessica Chastain) plange, dupa ce bin Laden este ucis. Fanii s-au intrebat daca acel moment s-a intamplat si in realitate. The Shooter a dezvaluit ca aceasta nu doar a lacrimat, ci a plans in toata regula.


"In timp ce ii verificau cadavrul lui bin Laden, am adus-o pe femeia de la agentie ( CIA) sa il identifice. Am intrebat-o <<asta e omul pe care il voiati>>? Si ea a inceput sa planga in hohote. Apoi mi-am scos incarcatorul din arma si i l-am dat pe post de suvenir. Mai avea 27 de gloante. Si i-am spus <<sper sa ai loc in rucsac pentru el>>. Aia a fost ultima oara cand am vazut-o."

 

La 1 an si jumatate dupa ce a devenit un erou national, alaturi de colegii sai, pe care presedintele Americii, Barack Obama i-a numit cei mai buni luptatori ai Americii, The Shooter traieste o viata la limita existentei. Este somer si se lupta cu saracia. Are 2 copii si este separat de sotia sa. Viata lui este complet diferita fata de cum era in urma cu 2 ani.

 

 


Zero Dark Thirty
a obtinut 5 nominalizari la Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film si cea mai buna actrita in rol principal - Jessica Chastain. Insa, Katrhyn Bigelow a fost trecuta cu vederea de catre Academia American de Film. Zero Dark Thirty a fost in centrul atentiei in ultima luna, dupa ce David Clennon, un membru al Academiei Americane de Film a declarat public ca isi doreste boicotarea filmului la Oscar.  Acesta a sustinut ca nu va vota pelicula cu Jessica Chastain in rol principal pentru ca "filmul legitimeaza tortura si crima ca arma de lupta impotriva terorismului" si ca "ii transforma in eroi pe americanii ce comit crime".

 

Scenele care au inflamat spiritele se gasesc in primele 20 de minute de film cand un curier al lui Osama bin Laden, capturat de americani este plimbat in lesa ca un caine, inchis intr-o cutie, dezbracat si torturat (i se toarna apa peste fata acoperita de o panza) pentru ca intr-un tarziu sa le dezvaluie secrete celor de la CIA.

 

Zero Dark Thirty/Misiunea 00.30 AM ajunge in Romania, la cinema incepand cu 18 februarie 2013.

 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate

Cele mai citite

O nouă seară Agatha Christie, cu al său genial detectiv, Hercule Poirot - Moarte pe Nil

După un scenariu de Michael Gree și bazat pe romanul omonim din 1937 al celebrei scriitoare de romane polițiste, este o continuare a filmului Crimă în Orient Express (2017), a fost produs de Branagh, Ridley Scott, Judy Hofflund și Kevin J. Walsh.

Citeste mai mult ►

Modifică setările cookies