marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

„La vita e bella“, cel mai frumos film despre celebrarea vieții în timpul Holocaustului, azi la Pro Cinema

Un film tulburător despre enigmatica și cruda natura umană, ce poate fi influențată prin ideologie să comită cele mai atroce fapte.

La vita e bella , cel mai frumos film despre celebrarea vieții în timpul Holocaustului, azi la Pro Cinema
„Viaţa e frumoasă“/„Life is Beautiful“(„La Vita E Bella“) (1997) este o tragicomedie italiană din 1997 regizată de Roberto Benigni, care interpretează și rolul principal: Guido Orefice, un evreu italian, își folosește imaginația pentru a-și proteja copilul de ororile care au loc în lagărele naziste prin care trec.
 
Guido este un personaj încântător, caracterizat printr-o inocența copilărească și nutrind un mare vis: acela de a deschide o librărie proprie. În 1939, când ajunge în Arezzo, un orășel din Toscana, ignorând antisemitismul manifestat cu din ce în ce mai multă violență de către guvernul fascist, se îndrăgostește de Dora, o tânără și frumoasă profesoară (Nicoletta Braschi, actrița preferată a lui Roberto Benigni). Din păcate, Dora, pe care el o numește „Prințesă“, este logodită cu un oficial fascist din localitate. Dar Guido nu se lasă impresionat și reușește să o cucerească și să-i devină soție.
 
După șapte ani, îi găsim pe Guido și Dora căsătoriți și cu un fiu, Giosue (Giorgio Cantarini). În sfârșit, Guido a reușit să-și deschidă librăria mult visată. Din păcate, antisemitismul a atins în Italia cote maxime și, într-o zi, Guido și fiul sau sunt ridicați de către forțele de ordine și internați într-un lagăr de concentrare. Pentru a rămâne alături de cei dragi, Dora cere să meargă și ea în lagăr. De acum încolo unicul scop al lui Guido este să-și salveze fiul și, mai ales, să salveze inocența acestuia, deorece nu vrea să ajungă precum este el.

 
Filmul a fost un succes de critică și financiar, Benigni câștigând Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în 1999, precum și premiile Oscar pentru Cea mai bună coloană sonoră și Cel mai bun film străin.

 

 

„Viaţa e frumoasă“ este difuzat vineri la Pro Cinema de la ora 20:30 și, în reluare, de la 01:30.

Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies