Tommy Lee Jones, Javier Bardem si Josh Brolin vin la Pro Tv duminica, 10 octombrie, de la 22:45 pentru a demonstra ca „Nu exista tara pentru batrani”, pelicula remarcabila a celebrilor frati Coen, care si-a adjudecat nu mai putin de patru premii Oscar in cadrul ceremoniei din 2008.
Cea mai buna regie, cel mai bun film, cel mai bun actor intr-un rol secundar si cel mai bun scenariu adaptat au fost categoriile la care „Nu exista tara pentru batrani (No Country for Old Men)” a stralucit, iar celor mult ravnite patru statuete obtinute se alatura alte patru nominalizari, la aceleasi prestigioase premii.
Pelicula este cea care i-a adus Oscarul lui Javier Bardem, primul actor de origine spaniola care primeste aceasta distinctie. Atunci cand a fost contactat de fratii Coen pentru a-i da viata psihopatului Anton Chigurh, Javier Bardem a fost foarte sincer si direct au acestia si le-a precizat din start: „Nu conduc, vorbesc prost engleza si urasc violenta”. „Tocmai de aceea te-am sunat pe tine”, au replicat acestia.
Bardem a declarat ulterior ca a acceptat acest rol deoarece visul lui era acela de a juca intr-unul din filmele fratilor Coen. Ceva regrete, chiar daca trecatoare, l-au incercat pe Javier Bardem in momentul in care a facut cunostinta cu noul look, special creat pentru rolul ce i-a adus Oscarul. Ca model pentru tunsoarea lui Anton Chigurh, regizorii au folosit fotografia unui proprietar de bordel, realizata in 1979. Odata tuns, Javier Bardem a exclamat: „O, nu, nu o sa mai fac sex in urmatoarele doua luni!”. Ethan si Joel Coen s-au bucurat atunci nespus, deoarece reactia sincera a lui Bardem i-a convins ca Chigurh arata pe atat de inspaimantator pe cat sperau.
Din cate se pare, chiar cu doua zile inainte de a obtine rolul pentru acest film, Josh Brolin, interpretul ghinionistului Llewelyn Moss, a fost parasit de noroc. El si-a fracturat umarul intr-un accident de motocicleta, dar a marturisit sincer ca in timp ce zbura pur si simplu peste masina care il lovise, un singur lucru ii trecea prin cap: „Fir-ar a naibii! Chiar imi doream sa lucrez cu fratii Coen!”. Din fericire pentru el, rana nu a fost un impediment, ba dimpotriva, l-a ajutat sa fie cat mai veridic, deoarece personajul interpretat de el este impuscat in umar inca din primele scene.
Spre deosebire de multe ecranizari de succes, cea mai mare parte a actiunii filmului respecta romanul lui Cormac McCarthy, iar evenimentele se desfasoara in aceeasi ordine. Spre exemplu, discursul pe care Bell il va tine la finalul filmului se regaseste pe ultima pagina a romanului. „Nu exista tara pentru batrani” si „The Hurt Locker – Echipa de foc” au fost singurele filme din anii 2000 care, in ciuda faptului ca au avut incasari mai mici de doua milioane de dolari in primul weekend de la lansare, au castigat premiul Oscar pentru cel mai bun film. Este, de asemenea, al doilea film din istorie care face ca Oscarul pentru cea mai buna regie sa fie impartit, de aceasta data frateste, de doi regizori. Primul a fost „West Side Story” (1961) regizat de Jerome Robbins si Robert Wise.
Se pare ca Paul Thomas Anderson, regizorul filmului „Va curge sange (There Will Be Blood)” a prevazut succesul de care avea sa se bucure pelicula No Country for Old Men si a incercat chiar sa o „saboteze”. Fara sa-si dea seama insa. Pe cand se aflau in Marfa, Texas, Ethan si Joel s-au vazut nevoiti sa intrerupa filmarile deoarece un urias nor de fum negru plutea la orizont. Paul Thomas Anderson testa, pentru filmul sau, felul in care se vedea arzand o sonda de petrol. Fratii Coen si-au reluat filmarile abia a doua zi, cand norul s-a imprastiat. Un an si jumatate mai tarziu, ambele filme intrau intr-o cursa acerba pentru premiile Oscar.
Actorul de la Hollywood vine des în România, unde și-a făcut și prieteni, iar acum se află din nou aici, cu un alt proiect.