marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

The Hobbit: 25 de lucruri pe care nu le stiai despre una dintre cele mai iubite povesti din lume

Regizorul Peter Jackson le pregateste fanilor Lord of The Rings o calatorie epica in Middle-earth in noua sa trilogie, The Hobbit, povestea de dinaintea seriei Stapanul Inelelor, care ii introduce pe fani in lumea elfilor, a vrajitorilor, a dwarfilor, orcilor si a hobbitilor. La 11 ani de la primul film LOTR, Peter Jackson se intoarce in universul magic si fascinant cu care a scris istorie. Iata 25 de lucruri pe care trebuie sa le stii despre The Hobbit.

The Hobbit: 25 de lucruri pe care nu le stiai despre una dintre cele mai iubite povesti din lume

 

1. Ideea romanului The Hobbit i-a venit lui J.R.R. Tolkien in timp ce corecta niste lucrari. Pe neasteptate scriitorul a compus prima propozitie a cartii: "Intr-o gaura in Pamant traia un hobbit" .


2. Cartea The Hobbit a fost trimisa de J.R.R. Tolkien editorului Sir Stanley Unwin. Acesta l-a platit pe fiul sau de 10 ani sa citeasca romanul si sa explice intr-un eseu daca merita sau nu sa fie publicat.  Raspunsul pozitiv al acestuia a facut ca romanul sa fie publicat.


procinema.ro te trimite la filmul finalului de an: castiga aici o invitatie dubla la The Hobbit


3. Inainte de a scrie The Hobbit, studiile lingvistice ale lui J.R.R. Tolkien l-au determinat pe acesta sa petreaca ani inventand o noua limba a "elfilor", una dintre rasele care locuiesc in Middle-earth. Pe langa asta a creat si o mitologie ce se intinde pe mii de ani. Aceste lucruri au reprezentat un hobby pentru J.R.R. Tolkien.

 

4.Middle-earth (Pamantul de mijloc) a fost conceput initial ca un loc imaginar aflat pe Pamant cu mii de ani inainte de istoria oamenilor. Multe din locurile descrise in The Hobbit amintesc de zone din Europa in timp ce Hobbiton aminteste de Oxford, Anglia.


5. Primul film live action inspirat de The Hobbit a fost facut in 1985 de rusi - The Fabulous Journey of Mr. Bilbo Baggins the Hobbit.


6. The Hobbit este conceput ca fiind memoriile lui Bilbo Baggins despre aventurile lui alaturi de dwarfi. Titlul memoriilor lui Bilbo era There and Back Again, A Hobbit's Holiday. In lumea fictionala din Middle-earth, aceasta poveste a lui Bilbo este considerata o parte din mult mai cuprinzatoarea opera The Red Book of Westmarch care povesteste evenimentele din The Hobbit si The Lord of the Rings.

 

7. Actorii Martin Freeman si Benedict Cumberbatch care interpreteaza in trilogia The Hobbit personajele Bilbo si Smaug,  joaca impreuna si in serialul Sherlock unde Freeman este Dr. John Watson iar Cumberbatch este Sherlock Holmes.
 

8.The Hobbit: An Unexpected Journey este primul film turnat si proiectat cu 48 de cadre pe secunda, dublu fata de viteza standard.
 

9. J.R.R. Tolkien dispretuia studiourile de productie Walt Disney Company. Acesta a refuzat in repetate randuri ca The Hobbit si alte povesti ale sale sa fie transformate in filme Disney.  In 1968, cand a vandut drepturile de ecranizare pentru The Hobbit si The Lord of the Rings  a cerut intr-o scrisoare ca studiourile Disney sa nu fie niciodata implicate in producerea acestor filme.
 

 


10. Tolkien a pretins ca a creat diferenta de tonalitate si atmosfera dintre The Hobbit si continuarea sa The Lord of the Rings pentru ca ambele opere se adreseaza aceluiasi public. The Lord of the Rings a fost scris la 20 de ani dupa The Hobbit, copiii carora li se adresa The Hobbit au crescut - de unde si nevoia de o alta atmosfera pentru LOTR.

11. The Hobbit a suferit modificari majore dupa ce a fost publicata Lord of The Rings pentru ca autorul a dorit sa corecteze anumite gauri de poveste. De exemplu, in The Hobbit, Gollum nu era initial atat de sinistru creat si nu era atat de atasat de inel cum apare in Lord of The Rings.
 

12. Exista un singur personaj feminin numit in The Hobbit: mama lui Bilbo - Belladonna Took, care este amintita de Gandalf la inceputul povestii.
 

 


13. Actorul Ian Holm care joaca versiunea batrana a lui Bilbo Baggins in The Hobbit si The Lord of the Rings este cunoscut britanicilor pentru ca a fost vocea lui Frodo in teatrul radiofonic - The Lord of the Rings.


14. Initial Tolkien planuia ca numele vrajitorului Gandalf sa fie Bladorthin iar Gandalf trebuia sa fie liderul dwarfilor  - Thorin Oakenshield.


15. Legolas care il ajuta pe Frodo in filmele The Lord of the Rings este de fapt un print al Elfilor din Mirkwood care are un rol important in The Hobbit si o altfel de relatie cu lumea in The Lord of the Rings.


16. Foarte multe din personajele romanului The Hobbit sunt imprumutate dintr-un poem din secolul XIII numit “Poetic Edda”.  Aici apar numele celor 13 dwarfi precum si cel al lui Gandalf.
 


17. Tolkien a ilustrat el singur primul roman The Hobbit cu desene alb negru reprezentand scene si decoruri din poveste. Ulterior editorii cartilor s-au sfatuit cu el pentru toate desenele care apar in romane.

18. Inainte ca romanul The Hobbit sa fie publicat in Germania, seful editurii care se ocupa de acest lucru i-a cerut lui Tolkien sa explice istoria rasiala a stramosilor sai. Nervos, Tolkien a scris 2 scrisori una plina de furie si alta cu mai mult tact. Reprezentantul sau de la editura britanica a trimis mai departe a doua scrisoare.

19. Cativa fani ai lui Tolkien au facut doua filme laudate de critici: Born of Hope, un prequel al lui The Hobbit si The Hunt for Gollum care povesteste evenimentele dintre The Hobbit si The Lord of the Rings.

20. In 1977,  Romeo Muller a scris o versiune de film animata, inspirat din The Hobbit care insa a pierdut premiul Hugo Awards pentru Best Dramatic Feature in fata lui Star Wars.


21. Gloin, unul dintre dwarfii care il insoteste pe Bilbo in aventura este tatal lui Gimli, dwarful care l-a insotit pe Frodo in The Lord of the Rings.


22. Andy Serkis a reluat rolul lui Gollum in The Hobbit insa a fost si secundul regizorului Peter Jackson.


23. Potrivit lui Tolkien, a treia era din Middle-earth cand se petrec evenimentele din The Hobbit si The Lord of the Rings s-a incheiat cu 6000 de ani inainte ca Tolkien sa se nasca.

 

24. Piatra de pe mormantul comun al lui Tolkien si sotia sa contine doua nume din mitologia creata de scriitor: Luthien si Baren. Luthien a fost o creatura frumoasa si magica ce a renuntat la imortalitate pentru a-l salva pe iubitul ei muritor, Baren. 


25. Tolkien a fost foarte bun prieten cu C.S. Lewis, autorul lui The Chronicles of Narnia. Cei doi faceau parte dintr-un grup literar numit The Inklings. Acestia se intalneau la universitatea din Oxford si isi discutau operele neterminate. The Lord of the Rings s-a citit pentru prima data in cadrul acestor intalniri.

 


 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies