marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Cinci filme care au facut-o pe Elizabeth Taylor celebra

Legendara Elizabeth Taylor s-a stins din viata astazi, la varsta de 79 de ani. Chiar daca nu mai este printre noi, ea va ramane cu siguranta in sufletele tuturor iubitorilor de film.

Cinci filme care au facut-o pe Elizabeth Taylor celebra

Este greu sa faci un top al celor mai bune filme atunci cand vorbesti despre o actrita care a scris cu propria-i mana istoria cinematografiei.

Liz Taylor a interpretat numeroase roluri exceptionale, insuflandu-le culoare, feminitate si senzualitate. Lista de mai jos nu doreste sa fie neaparat un clasament. Acesta a fost intrunit mai degraba pentru a forma o lista de roluri memorabile, de filme-cult ce nu ar trebui sa lipseasca nicidecum din cultura generala a oricarui cinefil.


1. Cat on a Hot Tin Roof (1958)

Avand in distributie un alt actor legendar al vremurilor respective, filmul spune povestea lui Brick (Paul Newman), un fost jucator de fotbal alcoolic. Sotia sa Maggie (Liz Taylor) este profund ranita de refuzurile sale repetate de a-i arata afectiune. Insa totul se schimba in momentul in care Brick se reintalneste cu tatal sau, un batran bolnav de cancer, experienta declansand o serie de revelatii pentru amandoi. Pentru “Cat on a Hot Tin Roof”, Liz s-a ales cu un premiu din partea Golden Laurel pentru “Cea mai buna actrita intr-un rol dramatic” si nominalizari la Oscar sau la Premiile BAFTA.

 

2. Cleopatra (1963)

Un film grandios cu un buget pe masura, “Cleopatra” a avut nevoie de 44 milioane de dolari si 3 ani de filmare. Chiar daca incasarile nu s-au ridicat la asteptarile producatorilor, fanii au considerat-o pe Liz perfecta pentru rolul Reginei Nilului. Asta ca sa nu mai spunem de relatia pasionala dintre ea si partenerul sau de platou, Richard Burton (in rolul lui Marc Antoniu).

Atractia irezistibila dintre ei nu a existat doar la filmari, scanteile continuand sa sara si dupa incheierea productiei, cand Burton a cerut-o de sotie pe Liz.
 



3. Who's Afraid of Virginia Woolf?
(1966)

Este considerat de multi cel mai de succes film al actritei. Acest lucru se datoreaza bineinteles si numeroaselor trofee ce i-au fost acordate pentru rolul Marthei: un Oscar, un premiu BAFTA, un KCFCC, un Golden Laurel, un premiu NBR, un premiu NYFCC si unul WGA , plus cateva nominalizari. Toate pentru “Cea mai buna actrita”.

In film, Liz si Richard Burton formeaza din nou un cuplu. Cei doi sunt dependeti unul de celalalt, insa acest lucru nu le impiedica in vreun fel disputele verbale aprinse, alimentate de cateva pahare in plus.
 



4. Giant (1956)

Multi dintre cinefili sunt de parere ca filmul “Giant” este o capodopera uitata, sau (in cel mai bun caz) amintita pentru alte motive decat povestea si realizarea extraordinare. Filmul incearca sa potretizeze inceputurile industriei cu petrol prin ochii proprietarului unei ferme din Texas.

Bogatia venita peste noapte schimba perspectivele oamenilor asupra vietii. Fireste, cum “banul este ochiul dracului”, problemele nu intarzie sa apara. Dupa cum spuneam, “Giant” a ramas in memoria tuturor mai putin pentru continutul sau si mai mult pentru legatura cu moartea unui alt actor de “categorie grea”, James Dean. Acesta a decedat catre sfarsitul productiei, filmul in cauza reprezentand ultima sa nominalizare la Oscar.
 



5. Butterfield 8 (1960)

Am fost cea mai usoara femeie din toate timpurile” a declarat Elizabeth Taylor. Actrita a fost dintotdeauna un subiect de controversa datorita remarcilor sale indraznete.

De aceasta data insa Liz nu vorbea despre sine ci despre personajul sau. Este vorba de Gloria, un fotomodel ale carui obiceiuri morale ar fi scandalizat chiar si pe cei mai libertini membri ai societatii. Insa dragostea nu uita pe nimeni, asa ca Gloria primeste o a doua sansa alaturi de Weston Ligget (Laurence Harvey)



Modifică setările cookies