marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Premiile Oscar: cele mai bune 22 de filme, productiile care au marcat ultimele doua decenii

Mai este o luna pana la cea de 85-a editie a Oscarurilor, evenimentul care va celebra cele mai bune filme din 2012. Pana atunci www.procinema.ro iti aduce o lista de filme care sa te antreneze pentru marele show. Acestea sunt cele 22 de productii premiate cu Oscar la categoria cel mai bun film din '90 incoace.

Premiile Oscar: cele mai bune 22 de filme, productiile care au marcat ultimele doua decenii

The Artist (2011)
Regie: Michel Hazanavicius
Distributie: Jean Dujardin, Berenice Bejo, John Goodman
Premii: 5 Oscaruri

In 2011, Academia Americana de Film a premiat un film alb-negru, mut si realizat de un regizor francez, Michel Hazanavicius. The Artist a reusit sa se impuna ca cel mai bun film al anului in fata unor filme puternice ca The Descendants, Hugo, Extremely Loud and Incredibly Close, The Help, Midnight in Paris, Moneyball, The Tree of Life, War Horse. Drama The Artist, care prezinta povestea lui George Valentin, o vedeta a filmului mut care este lovit dur de schimbarile din industria cinematografica, atunci cand apare sunetul, este primul film mut premiat cu Oscar, in 83 de ani.

 


The King's Speech (2010)
Regie: Tom Hooper
Distributie: Colin Firth, Geoffrey Rush, Helena Bonham Carter
Premii: 4 Oscaruri

Un triumf istoric si cinematografic, The King's Speech a fermecat cinefilii in 2010, a fost numit filmul anului si a fost recompensat cu patru dintre cele mai importante premii Oscar: pentru cel mai bun film, cea mai buna regie (Tom Hooper), cel mai bun actor in rol principal (Colin Firth) si cel mai bun scenariu original (David Seidler). Colin Firth interpreteaza in pelicula regizata de Tom Hooper rolul regelui George al VI-lea, care era balbait si a apelat la serviciile unui logoped inainte de a sustine discursul in care anunta intrarea Marii Britanii in cel de-al Doilea Razboi Mondial, in direct la BBC. The King's Speech a invins la premiile Oscar filme ca Winter's Bone, True Grit, Toy Story 3, The Social Network, 127 Hours, The Kids Are All Right, Inception, The Fighter, Black Swan.

 

The Hurt Locker (2009)
Regie: Kathryn Bigelow
Distributie: Jeremy Renner, Guy Pearce, Anthony Mackie
Premii: 6 Oscaruri
 

2009 a fost plin de evenimente spectaculoase: Avatar devenea filmul cu cele mai mari incasari din istorie, depasind pragul de 2 miliarde, Academia Americana de Film nominaliza la categoria cel mai bun film 10 pelicule si nu 5, cum era pana atunci, iar Kathyrn Bigelow devenea prima femeie premiata cu Oscar pentru regie, cu The Hurt Locker, care era ales si cel mai bun film al anului. The Hurt Locker, povestea membrilor unei echipe de elita americana specializata in dezamorsarea bombelor, a starnit mari controverse, multi considerand ca nu merita Oscarul pentru cel mai bun film intr-o editie in care au mai concurat Avatar, The Blind Side, District 9, An Education, Inglourious Basterds, Precious, A Serious Man, Up, Up in the Air. Unii dintre fanii infocati ai lui James Cameron sperau ca Avatar sa primeasca statueta ca o recunostinta adusa peliculei care a revolutionat cinematografia si tehnologia 3D.

 


Slumdog Millionaire (2008)
Regie: Danny Boyle
Distributie: Dev Patel, Freida Pinto
Premii: 8 Oscaruri


2008 a fost un an in care lumea cinematografica a fost marcata de greva scenaristilor, despre care se spune ca a adus pierderi de 1.5 miliarde in industrie, de lansarea unuia dintre cele mai iubite filme din istorie, The Dark Knight, dar si de o tragedie care a lasat fara cuvinte pe toata lumea: Heath Ledger, care a creat celebrul personaj Joker din The Dark Knight, murea cu o luna inainte de editia cu numarul 81 a Oscarurilor, din cauza unei supradoze de medicamente. In acel an cel mai bun film era Slumdog Millionaire, care a impresionat prin povestea originala: un tanar indian decide sa participe la un concurs de tip "Vrei sa fii miliardar", fiecare capitol din viata putand oferi raspunsul la o intrebare din concurs, insa acesta pare ca se afla in emisiune mai degraba pentru regasirea unei dragoste pierdute decat pentru suma de bani. Fanii din intreaga lume au fost revoltati ca The Dark Knight nu s-a aflat pe lista  celor 5 filmelor nominalizate. In urmatorul an, in 2009, s-a decis, tocmai din aceasta cauza, sa se mareasca numarul peliculelor aflate in cursa pentru cel mai bun film, astfel putand fi nominalizate maximum 10 filme. Slumdog Millionaire castiga in fata unor filme ca The Curious Case of Benjamin Button, The Reader, Frost/Nixon, Milk.

 



No Country for Old Men (2007)

Regie: Ethan Coen, Joel Coen
Distributie: Javier Bardem, Josh Brolin, Tommy Lee Jones
Premii: 4 Oscaruri


Cand Oscarul pentru cel mai bun film era castigat de No Country For Old Men, Cristian Mungiu triumfa la Cannes si castiga  Palme d'Or (unde s-a aflat in competitie si No Country for Old Men), cu 4 luni, 3 saptamani, 2 zile, probabil cel mai aclamat film romanesc pe plan international (nominalizat la Globurile de Aur pentru cel mai bun film strain). La Hollywood, in acel an, povestea necrutatoare regizata de fratii Coen castiga in fata unor pelicule ca There Will Be Blood, Michael Clayton, Juno, Atonement. Fratii Coen reuseau intr-o seara sa plece acasa cu 3 statuete, pentru regie, cel mai bun film si cel mai bun scenariu adaptat, iar Javier Bardem era si el recompensat pentru portretizarea ucigasului cu sange rece Anton, in rol secundar. No Country For Old Men se afla in Top 250 al celor de la IMDb, cu o nota de 8.2

 


The Departed (2006)
Regie: Martin Scorsese
Distributie: Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Jack Nicholson, Mark Wahlberg
Premii: 4 Oscaruri

Dupa ani de lupta cu Academia Americana  de Film, in care a fost constant nedreptatit, Martin Scorsese a primit primul Oscar din cariera cu The Departed, care era ales si cel mai bun film al anului, in defavoarea unor pelicule ca The Queen, Little Miss Sunshine, Letters from Iwo Jima si Babel. The Departed, povestea despre lupta dintre mafiotii si politia din Boston, este unul dintre filmele cu cel mai mare scor pe Rotten Tomatoes (93%), iar revista Entertainment Weekly il punea pe lista celor mai bune filme din ultimul deceniu si scria in 2007: "Cu putin noroc, regizorii fac un singur film memorabil in cariera lor. Martin Scorsese face unul de acest gen pe deceniu: Taxi Driver, Raging Bull, Goodfellas, iar cu The Departed continua traditia".

 


Crash (2005)
Regie: Paul Haggis
Distributie: Don Cheadle, Matt Dillon, Sandra Bullock
Premii: 3 Oscaruri

2005 a adus una dintre cele mai mari controverse din istoria premiilor Oscar: Brockeback Mountain, povestea de dragoste dintre doi barbati homosexuali, regizata de Ang Lee, conducea lista nominalizarilor la Oscar, la 8 categorii, insa a pierdut-o pe cea mai importanta cel mai bun film in fata dramei despre rasism, Crash, al lui Paul Haggis. In acel an au mai concurat, Capote, Munich, Good Night and Good Luck.

 


Million Dollar Baby (2004)
Regie: Clint Eastwood
Distributie: Hilary Swank, Morgan Freeman
Premii: 4 Oscaruri


Filmul impresionant al lui Clint Eastwood, Million Dollary Baby, despre un antrenor de box cu un trecut dubios care incearca sa ajute o tanara amatoare sa devina profesionista in box,  a castigat Oscarul in acel an, invingand pelicule ca The Aviator, Finding Neverland, Ray, Sideways. Chiar daca Aviatorul avea 11 nominalizari la Oscar, Million Dollar Baby a castigat 4 categorii importante: cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun actor in rol secundar - Morgan Freeman si cea mai buna actrita in rol principal - Hillary Swank, care obtinea al doilea Oscar din cariera. Tot in acel an, se lansa Passion of The Christ, filmul regizat de Mel Gibson care desi a generat controverse, a devenit in acel an cel mai profitabil film interzis minorilor, cu incasari de 611 milioane de dolari. In 2005, Passion of The Christ a primit 3 nominalizari la Oscar, insa nici una la o categorie importanta.

 


The Lord of the Rings: The Return of the King (2003)
Regie: Peter Jackson
Distributie: Viggo Mortensen, Elijah Wood, Ian McKellen
Premii: 11 Oscaruri

Al treilea film din trilogia Lord of The Rings a reusit ceva ce parea imposibil de realizat: a primit 11 premii Oscar, la toate categoriile la care a fost nominalizat, inclusiv pentru cel mai bun film, a devenit al doilea film din istorie ca incasari (1 miliard) si a fost ridicat in slavi de critici. Iubit la nebunie de fani, filmul se afla pe locul 9 in Top 250 IMDb. The Return of the King este alaturi de Titanic si Ben-Hur, cel mai premiat film la Oscar din istorie, intr-un an in care a avut contracandidati ca Lost in Translation, Master and Commander: The Far Side of the World,  Mystic River, Seabiscuit.

Chicago (2002)
Regie: Rob Marshall
Distributie: Catherine Zeta-Jones, Richard Gere, Renée Zellweger
Premii: 6 Oscaruri

In 2006, Academia Americana de Film parea vrajita total de musicalul Chicago, care a obtinut 6 premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film, decizie care i-a infuriat pe multi cinefili pentru ca in acel an concurau filme exceptionale ca Gangs of New York, The Pianist, The Lord of the Rings: The Two Towers sau The Hours. Pianistul al lui Roman Polanski si Gangs of The New York, al lui Martin Scorsese erau considerate filmele cu cele mai mari sanse, insa, in primul an dupa tragedia de la World Trade Center, Academia Americana de Film a preferat sa premieze un film mai plin de speranta. Chicago este considerat de cinefili cel mai slab film care a castigat Oscarul in ultimii 20 de ani. Acesta a fost primul musical care a castigat Oscarul pentru cel mai bun film de la Oliver!, din 1969 si i-a adus primul Oscar din cariera lui Catherine Zeta-Jones.

 

 

A Beautiful Mind (2001)
Regie: Ron Howard
Distributie: Russell Crowe, Ed Harris, Jennifer Connelly
Premii: 4 Oscaruri


In anul in care se lansa primul film cu Harry Potter, isi facea debutul trilogia The Lord of the Rings, iar Tom Cruise divorta de Nicole Kidman, o poveste despre o adevarata legenda cucerea inimile americanilor. A Beautiful Mind schiteaza intamplari reale din viata matematicianului american deosebit de inteligent John Forbes Nash (Russell Crowe), care suferea de schizofrenie, insa ajunge premiat cu Nobel dupa decenii de lupta cu boala. Pelicula lui Ron Howard a concurat in acel an la categoria cel mai bun film cu Gosford Park, In the Bedroom, The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring si Moulin Rouge! Russell Crowe a pierdut Oscarul pentru interpretare desi face un rol sclipitor: Academia Americana de FIlm s-a temut sa-l premieze cu statueta de doua ori consecutiv.

 



Gladiator (2000)

Regie: Ridley Scott
Distributie: Russell Crowe, Joaquin Phoenix, Connie Nielsen
Premii: 5 Oscaruri

What We Do In Life Echoes In Eternity. 2000 a fost anul lui Maximus - Russell Crowe impunandu-se ca cel mai mare erou al Imperiului Roman. Gladiatorul este o poveste incitanta care a avut priza la public, o revenire a filmelor de aventuri cu gladiatorii din arenele Romei antice. Filmul lui Ridley Scott s-a luptat pentru titlul de cel mai bun film cu Traffic, Crouching Tiger, Hidden Dragon, Chocolat, Erin Brockovich in anul in are box office-urile mondiale erau cucerite insa de Mission: Impossible II. Filmul i-a adus australianului Russell Crowe primul Oscar din cariera, insa l-a lasat pe Ridley Scott din nou fara Oscar pentru regie. Popularul regizor nu are nici astazi ravnita statueta (are 3 nominalizari).



American Beauty (1999)
Regie: Sam Mendes
Distributie: Kevin Spacey, Annette Bening, Thora Birch
Premii: 5 Oscaruri


Se spune ca 1999 este anul care a schimbat filmele la Hollywood. Un scenarist debutant (Alan Ball) si un regizor debutant (Sam Mendes) au creat un film exceptional. American Beauty arata tabloul idilic al suburbiei americane, locul unde nu se intampla nimic; totul se schimba cand Lester Burnham, un barbat lovit de criza vastei mijlocii se indragosteste de superba colega a fiicei sale. Filmul, unul dintre cele mai bune ale anului, este o lectie care te invata ca niciodata nu e prea tarziu ca sa-ti revii. Fanteziile lui Kevin Spacey au creat o scena iconica pentru anii '90, cea in care o ploaie de petale de trandafiri (American Beauty e numele unui soi de trandafir) formeaza un pat de petale rosii, pe care sta intins trupul adolescentin si sidefiu al Menei Suvari. American Beauty e un film provocator si melancolic care a triumfat intr-un an ce a dat cinematografiei mondiale bijuterii ca Matrix, Fight Club, Being John Malkovich. In cursa pentru Oscar au intrat insa atunci pe langa American Beauty - The Cider House Rules, The Insider, The Green Mile si The Sixth Sense.



Shakespeare in Love (1998)
Regie: John Madden
Distributie: Gwyneth Paltrow, Joseph Fiennes, Geoffrey Rush
Premii: 7 Oscaruri

Povestea de dragoste nespusa niciodata pana atunci, cea a lui William Shakespeare a inflamat rau de tot spiritele in acel an. O femeie se indragosteste de un barbat inainte de a-l vedea, inainte de a-l auzi, cunoscandu-i doar versurile si povestile puse in scena de principalele trupe de actori ale timpului. Chiar daca Shakespeare in Love este o viziune interesanta si plina de pasiunea a vietii lui Shakespeare, Saving Private Ryan este unul din cele mai bune filme despre razboi facute vreodata. Culmea, aceasta n-a reusit sa ii impresioneze suficient pe membrii Academiei Americane de Film incat sa ia marele premiu. Shakespeare in Love s-a impus atunci si in fata lui Elizabeth, Life Is Beautiful, The Thin Red Line iar in ultimii ani si-a castigat titlul de cel mai detestat film premiat cu Oscar.



Titanic (1997)

Regie:James Cameron
Distributie: Leonardo DiCaprio, Kate Winslet,  Billy Zane
Premii: 11 Oscaruri

Titanic e filmul despre care s-a spus ca a definit o generatie si a captivat audientele din intreaga lume: ramane in istorie ca primul film care a facut un miliard de dolari incasari. Povestea despre vaporul mamut care nu putea fi scufundat s-a incoronat ca o piatra de hotar in istoria cinematografiei. Este melodramatic? Da! Este comercial? Da! Insa munca titanica a lui James Cameron nu putea fi trecuta cu vederea. Realizarea Titanicului a durat aproape 2 ani, iar bugetul a atins aproape 200 de milioane de dolari, facandu-l cel mai scump film pana atunci. Inainte de lansare, filmul a fost intens ridiculizat pentru cheltuiala si programul de productie prelungit, insa astazi ofera un model de baza pentru constructia unui blockbuster la Hollywood. As Good as It Gets, The Full Monty, Good Will Hunting si L.A. Confidential erau contracandidatii de atunci la Oscar.

The English Patient (1996)
Regie: Anthony Minghella
Distributie: Ralph Fiennes, Juliette Binoche, Willem Dafoe
Premii: 9 Oscaruri


Cea mai mare poveste de dragoste de pe marile ecrane? Probabil! The English Patient este povestea contelui Almasy, care lucreaza pentru Societatea Regala de Geografie a Marii Britanii. In timp ce lumea se confrunta cu izbucnirea Celui De Al Doilea Razboi Mondial, el intra in propria lupta a dragostei, tradarii si politicii. Filmul care a concurat la Oscar cu Shine, Jerry Maguire, Secrets & Lies, Fargo parea sortit esecului – trei ore de razboi, povesti ciudate, desert, iubiri inselatoare si actori tineri. Insa Anthony Minghella stia ce face. Distributia a fost fabuloasa: un Ralph Fiennes pasional si cu o traire interioara desavarsita, o Juliette Binoche inocenta si fara pic de sentimentalisme gratuite, un Willem Dafoe misterios, o uluitoare si fascinanta Kristin Scott Thomas si un Colin Firth care si-a asumat un rol secundar, dureros si captivant.

 


Braveheart (1995)

Regie: Mel Gibson
Distributie: Mel Gibson, Sophie Marceau, Patrick McGooha
Premii: 5 oscaruri

Filmul este momentul de apogeu al carierei lui Mel Gibson care a dovedit ca poate fi si regizor de exceptie, pe langa un actor formidabil. Inainte de Gladiatorul a fost legendarul William Wallace, rebelul scotian care a sfidat un regat si si-a condus oamenii impotriva englezilor in 1300. Este un film ambitios si mare despre emotii simple ca iubire, patriotism, tradare. Gibson nu a filmat istoria, ci mitul si a facut-o exemplar. Braveheart a fost numit filmul anului invingand la Oscar pelicule ca Apollo 13, Babe, Sense and Sensibility si The Postman.

 


Forrest Gump (1994)
Regie: Robert Zemeckis
Distributie: Tom Hanks, Robin Wright, Gary Sinise
Premii: 6 Oscaruri


Run Forrest, Run....!
Nimeni nu mai vazuse pana atunci un personaj ca Forrest si prin urmare un film ca cel al lui Robert Zemeckis. Tom Hanks este probabil singurul actor care putea sa-l joace pe Forrest Gump. Filmul aduna toate lectiile de care ai nevoie in viata in 142 de minute si a avut un enorm succes comercial, avand incasari de 677 de milioane de $. Cu un IQ de 75, Forrest nu intelege tot ce se intampla in jurul sau, insa tot ce vrea sa arate la final este ca oricine poate iubi pe oricine. 1994 putea fi anul lui Pulp Fiction si al lui Quentin Tarantino sau al lui The Shawshank Redemption (Four Weddings and a Funeral si Quiz Show au primit si ele nominalizari), insa Forrest Gump a cucerit inimile membrilor Academiei.

 

Schindler's List (1993)
Regie: Steven Spielberg
Distributie: Liam Neeson, Ralph Fiennes, Ben Kingsley
Premii: 7 Oscaruri

Lista lui Schindler este o capodopera a cinematografiei care ramane la fel de captivanta si emotionanta astazi cum era pentru cinefili in urma cu 20 de ani. Filmul reprezinta o amintire puternica a eroismului si umanitatii celor care s-au ridicat impotriva intolerantei. Povestea adevarata si cutremuratoare a lui Oskar Schindler, un industrias german, care a ales sa-si "investeasca" averea stransa in timpul razboiului in salvarea catorva sute de evrei. Filmul este o marturie emotionanta despre ororile razboiului si despre alterarea caracterelor umane pe timp de razboi. Schindler's List ocupa locul 8 atat in topul celor mai bune 100 de filme realizat de Institutul American de Film in 2007, cat si clasamentul celor mai bune 250 de filme de pe IMDb. Schindler's List a surclasat la Oscar pelicule ca The Fugitive, In the Name of the Father, The Piano, The Remains of the Day.

 

Unforgiven (1992)
Regie: Clint Eastwood
Distributie: Clint Eastwood, Gene Hackman, Morgan Freeman
Premii: 4 Oscaruri

"Sfanta Treime" a vechiului Hollywood, formata din Clint Eastwood, Gene Hackman, Morgan Freeman,  a creat un portret al cowboy-ului american: crud, insensibil, sarac intr-o lume saraca si dezorganizata. Unforgiven este considerat unul dintre cele mai bune filme din cariera lui Clint Eastwood si ne arata cum The Old West a inceput sa devina The New West. William Munny (Clint Eastwood), un fost pistolar temut, care de 11 ani traia o viata de fermier isi abandoneaza copii pentru un ultim job: este platit de un grup de prostituate sa-l omoare pe cel care a desfigurat-o pe una dintre ele. Munn/Clint Eastwood ajunge din nou ca in tinerete, un pistolar fara mila si care ucide deseori oameni nevinovati, in timp ce Gene Hackman este fenomenal in rolul serifului local, sadicul Little Bill. Filmul a batut productii ca The Crying Game, A Few Good Men, Howards End si The Remains of the Day.


The Silence of the Lambs (1991)

Regie: Jonathan Demme
Distributie: Jodie Foster, Anthony Hopkins, Lawrence A. Bonney
Premii: 5 Oscaruri

Au trecut peste 20 de ani de cand Anthony Hopkins aparea pentru prima data intr-o rol ce avea sa-i aduca Oscarul: imaginea cu sadicul criminal Hannibal Lecter cu o privire de gheata, aflat in mijlocul unei celule a ramas una iconica pentru pasionatii de filme horror sau thrillere. De atunci nimeni nu a reusit sa-i depaseasca interpretarea. Filmul lui Demme a invins in cursa pentru filmul anului pelicule ca in Beauty and the Beast, Bugsy, JFK, The Prince of Tides.

 


Dances with Wolves (1990)
Regie: Kevin Costner
Distributie: Kevin Costner, Mary McDonnell, Graham Greene
Premii: 7 Oscaruri

In anul in care tehnica CGI incepea sa acapereze Hollywodul cu filme ca Total Recall si RoboCop 2, un clasic se nastea in cetatea filmului, un film care ne arata cum s-a format marea natiune americana. Un barbat alb, scarbit de razboi, ajunge sa traiasca cu indienii si sa le invete civilizatia. Desi la nivel tehnologic, militar, omul alb era deasupra indigenilor, acestia ar fi avut multe sa-i invete despre spiritualitate, intelepciune si nu in ultimul rand despre echilibrul cu natura. Pelicula lui Kevin Costner s-a luptat la Oscar cu Awakenings, Ghost, The Godfather Part III, Goodfellas.


 


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies