marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

12 Years A Slave, cea mai importanta productie a momentului: de ce va castiga Oscarul pentru cel mai bun film

12 Years a Slave a reusit duminica sa obtina marele premiu la Toronto, acolo unde alte filme cu potential de Oscar au triumfat. In 2009, Slumdog Millionaire lua premiul publicului si cateva luni mai tarziu obtinea si statueta pentru cel mai bun film. Cei de la Vulture au publicat  un material in care argumenteaza de ce 12 Years A Slave va castiga Oscarul.

12 Years A Slave, cea mai importanta productie a momentului: de ce va castiga Oscarul pentru cel mai bun film


Kyle Buchanan, de la Vulture, site afiliat revistei New York Magazine, a fost nu doar impresionat de 12 Years a Slave, dar considera ca dupa Toronto, filmul va avea numai succese, culminand cu premiul Oscar pentru cel mai bun film.


"Tocmai am vazut filmul care va lua Oscarul fara nici un fel de indoiala: 12 Years a Slave. In mintea mea, nu exista alt candidat mai serios pentru acest premiu." Mai mult, autorul sustine ca Steve McQueen ar putea scrie istorie si are sanse sa fie recompensat pentru cea mai buna regie, devenind primul regizor de culoare care primeste acest trofeu.


12 Years a Slave a avut premiera in urma cu 2 saptamani la Telluride, festival de film ce are loc in Colorado. Imediat, reactiile au fost entuziaste si criticii au laudat filmul, insa dupa vizionarea de la Toronto, 12 Years a Slave a fost ridicat in slavi si dat mai de toti drept unul dintre cele mai bune filme din 2013, cu aspiratii la mai multe categorii la Oscar.

 

 

Presa straina scrie ca Chiwetel Ejiofor ar fi favorit la categoria cel mai bun actor in rol principal, in timp ce Michael Fassbender are si el mari sanse, la categoria secundara. De la inceput, discutiile despre Oscar includeau toate categoriile principale: regie, interpretari, scenariu, dar si regie de imagine.

 

 

12 Years A Slave a devenit cel mai important film al momentului. Putine productii au reusit sa zdruncine cinefilii intr-un mod atat de impresionant. Toti ziaristii au fost de parere ca este un film realizat si interpretat superb, dar care socheaza prin brutalitate. Multi dintre ei au iesit plangand din sali si cativa au iesit in timpul vizionarii din cauza scenelor violente. Poate cea mai mai mare onoare a fost comparatia cu Lista lui Schindler, capodopera lui Spielberg despre Holocaust. Cele doua filme au fost comparate pentru ca reflecta intr-un mod impresionant si dur istoria, asa cum nu a mai fost niciodata expusa in cinematografie. 12 Years a Slave trateaza sclavia intr-un mod in care nici un alt film nu a mai facut-o inainte, brutal, impresionant si foarte serios, au fost de parere criticii straini.


 

"Anul acesta sunt foarte multe filme cu pretentii in sezonul premiilor, iar daca se va intampla sa castige altcineva, inseamna ca am gresit. Insa sunt de parere ca acesta va fi marele castigator, iar actorii ofera intepretari care le vor defini cariera. 2013 este un exceptional pentru cinema, cu atatea productii intense, reusite si jucate extroardinar. Steve McQueen poate scrie istorie si sa devina primul regizor de culoare care primeste acest trofeu." a mai comentat Kyle Buchanan in articolul sau.


 

12 Years A Slave este inspirat din fapte reale si din autobiografia lui Solomon Northrup, un new yorkez de culoare, care este rapit in Washington in 1841 si este trimis pe post de sclav pe o plantatie din Louisiana. Acesta este salvat abia 12 ani mai tarziu, in 1853, cand barbatul ajunge la Samuel Bass, un tamplar alb care ii ofera inapoi libertatea. Pelicula aduce in prima plan evenimente din istoria Americii si viata sclavilor din a doua jumatate a secolului XIX.
 

 

Filmul are o distributie impresionanta: Michael Fassbender, Chiwetel Ejiofor,  Benedict Cumberbatch, Brad Pitt, Paul Giamatti, Quvenzhane Wallis, Sarah Paulson, Paul Dano si este regizat de Steve McQueen, cunoscut pentru dramale Shame si Hunger, ambele cu Michael Fassbender in rol principal.

 

 


 


Galerie foto


Modifică setările cookies