Considerat unul dintre filmele cu cele mai mari sanse la Oscar anul viitor, 12 Years A Slave a luat prin surprindere pe toata lumea, iar laudele nu au mai incetat sa apara de la premiera de la Festivalul de Film Telluride si continuand cu festivalul de la Toronto.
Laudele au continuat si la Festivalul de Film de la Toronto, unde nu putini au fost cei care au declarat ca Chiwetel Ejiofor este favoritul principal pentru Oscar la categoria cel mai bun actor. In plus, filmul reprezinta si o consolidare a reputatiei regizorului britanic Steve McQueen, pentru care 12 Years Slave este un pas inainte dupa primele doua trairi pe care le-a expus in productiile sale, Hunger si Shame.
Inca uimit de toata atentia are ii este acordata filmului sau, Steve McQueen a acordat un interviu pentru Indiewire in care a oferit cateva dintre motivele pentru care 12 Years Slave are un asemenea succes, desi au existat si cinefili ingroziti de scenele de tortura. Daca anul trecut, Django Unchained era filmul care starnea oroare cu scene de tortura insuportabile, anul acesta 12 Years a Slave a reusit sa tulbure publicul, unii dintre fani declarand chiar ca au iesit plangand din salile de cinema. Insa, Steve McQueen crede ca acum e timpul ca America sa vada acest film si sa nu uite cat de cruda este istoria.
Regizorul a explicat ca a avut o perioada lunga de timp in care s-a gandit la acest proiect, iar dupa lansarea filmului Shame, sotia sa i-a oferit cunoscutul text 12 Years A Slave, memoriile scrise de Solomon Northup. Atunci a realizat ca exista o problema globala in aceea poveste, atat familia sa, cat si cea a lui Ejiofor avand in istorie probleme cu comertul de sclavi. "Acest text ar trebui predat si cunoscut de intreaga lume. Este o problema internationala. Daca parasesc cativa sala din cateva sute, atuci e bine, dar scenele acelea trebuie intelese dincolo de violenta". a declarat acesta despre cartea lui Northup.
Intrebat de ce sunt atat de putine filme in care sa fie prezentata problema sclaviei, si mai ales in felul in care este portretizata cu detalii neschimbate in 12 Years Slave, McQueen a marturisit ca schimbarile de mentalitate din ultima vreme i-au facut pe spectatori sa accepte mai usor acest subiect. "Pentru ca este un presedinte negru, publicul a inceput sa fie mai deschis. De asemenea, uciderea lui Trayvon Martin si discutiile interminabile in jurul legii dreptului la vot i-au facut pe oameni sa fie mai pregatit pentru o asemenea abordare", a explicat regizorul.
Regizorul Steve McQueen si Michael Fassbender
Insa, n-au fost trecute cu vederea scenele de violeta exagerate si foarte explicite. Fanii au scris ca unele vor fi traumatizante si greu de urmarit, insa asta nu inseamna ca filmul este mai putin bun. La Toronto, o parte dintre critici au parasit sala deranjati de violenta, insa cei mai multi au stat sa il aplaude pe Steve McQueen.
Producatorii au mizat si pe popularitatea lui Brad Pitt care apare intr-un rol minor spre sfarsitul filmului, acesta interpretand rolul unui muncitor pe plantatia in care Northup este tinut sclav si care ii spune propietarului (Michael Fassbender) ca ar trebui sa ia in considerare natura malefica a sclaviei. "Brad este un fel de Superman, nu pot face nimic in acest sens. Prin intermediul sau, noi putem vorbi cu personajul lui Michael", a spus McQueen.
Desi se bucura de un succes extraordinar, 12 Years Slave nu s-a vrut a fi un film de interes financiar si comercial. Inainte de acest proiect, McQueen nu a mai lucrat cu un studio, iar cei de la Fox Searchlight nu au intervenit prea mult, in ciuda caracterului complicat al povestii. "Studioul nu mi-a dat decat o singura indicatie. Mi-au spus ca unele dintre unghiile sclavilor nu sunt suficient de murdare pentru fotografii", a spus acesta.
Twelve Years A Slave este inspirat din fapte reale si din autobiografia lui Solomon Northrup, un new yorkez de culoare, care este rapit in Washington in 1841 si este trimis pe post de sclav pe o plantatie din Louisiana. Acesta este salvat abia 12 ani mai tarziu, in 1853, cand barbatul ajunge la Samuel Bass, un tamplar alb care ii ofera inapoi libertatea. Pelicula aduce in prima plan evenimente din istoria Americii si viata sclavilor din a doua jumatate a secolului XIX.
Filmul are o distributie impresionanta: Michael Fassbender, Chiwetel Ejiofor, Benedict Cumberbatch, Brad Pitt, Paul Giamatti, Quvenzhane Wallis, Sarah Paulson, Paul Dano si este regizat de Steve McQueen, cunoscut pentru dramale Shame si Hunger, ambele cu Michael Fassbender in rol principal. Cinefilii asteapta cu nerabdare acest proiect, pe care presa il considera un favorit in sezonul premiilor, dar si la Oscar, in 2014.
Actorul de la Hollywood vine des în România, unde și-a făcut și prieteni, iar acum se află din nou aici, cu un alt proiect.