12 Years a Slave, castigatorul premiului Oscar in acest an, in mijlocul unui scandal: controversele care au patat imaginea celui mai impresionant film al anului
5169
0
5 martie 2014 16:56
12 Years a Slave este al 86-lea film din istorie premiat cu Oscarul pentru Best Picture. Filmul lui Steve McQueen a fost considerat un candidat solid de la primele vizionari, unde cinefilii au iesit plangand si ravasiti de scenele dure din film. Acesta a fost si unul dintre motivele pentru care o parte dintre votanti nu l-au vazut, desi au votat pentru el.
Duminica trecuta, pe 2 martie, 12 Years a Slave si-a adjudecat cel mai important premiu Oscar: pentru filmul anului. Victoria nu a fost deloc surprinzatoare, dupa parcursul fulminant pe care l-a avut tot anul filmul regizorului britanic Steve McQueen.
Insa, de la inceput filmul a fost in centrul unor controverse, dupa ce o parte dintre cinefili s-au declarat zguduiti de scenele dure si realiste de violenta. Altii le spuneau cinefililor sa se fereasca de film din cauza impactului emotional.
O parte dintre votantii la Oscar, membrii ai Academiei Americane de Film, au recunoscut ca i-au oferit votul lui 12 Years A Slave, fara sa vada filmul, scriu cei de la The Independent. Acestia au declarat ca li s-a parut foarte tulburator si au preferat sa-l evite, dar s-au simtit obligati sa ii ofere votul, avand in vedere subiectul delicat, cel al sclaviei.
De la primele reactii si pana la gluma lui Ellen DeGeneres de la Oscaruri, in care a spus ca daca 12 Years a Slave nu ia Oscarul, ei vor fi considerati rasisti, filmul lui McQueen a fost considerat important din punct de vedere social.
12 Years a Slave a devenit primul film castigator de Oscar regizat de un regizor de culoare. Insa, discutiile legate de film continua din punct de vedere al impactului social. Pentru prima data, pe marile ecrane este expusa o poveste cu o viziune din interiorul acestei perioade negre din istoria Americii. 12 Years a Slave este bazat pe memoriile lui Solomon Northup, un negru liber, care in 1853, este luat de langa familie si trimis pe plantatiile de bumbac din SUA si transformat in sclav. Solomon a indurat acest tratament timp de 12 ani, perioada in care a trecut prin mana mai multor patroni de sclavi.
Povestea este induiosatoare si transpusa cu multa emotie de catre Steve McQueen. "Comunitatea afro-americana este bucuroasa ca acest film a fost marele castigator pentru ca este o validare a unei bucati importante din istoria americana, incarcata cu durere, suferinta si este o poveste despre supravietuire cum rat intalnesti." a spus Brenda Stevenson, profesor la UCLA, care preda istoria afro-americana.
Mai mult, productia regizata de Steve McQueen va fi introdusa in curriculum scolar din Statele Unite, urmand ca elevii americani sa urmareasca filmul in timpul orelor de curs, hotararea intrand in vigoare din septembrie 2014.
12 Years a Slave este un film bazat pe memoriile care au expus publicului american din secolul 19 mecanismele sclavagismului, o poveste fascinanta si emotionanta a omului de familie new-yorkez Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor), despre rapirea sa neasteptata, vremurile grele traite pe plantatiile de sclavi din Louisiana... si despre incercarea sa neistovita de a se intoarce acasa la familia lui.
Steve McQueen este incantat de atentia oferita povestii, si nu filmului. "Ma bucur enorm, mi se pare normal sa aflam povestile acestor oameni, care au trait pe pielea lor evenimentele tragice. Insa, inteleg de ce unii dintre cinefili ar gasi tulburatoare experienta vizionarii acestei pelicule in cinema. Nu e usor de digerat, dar nu trebuie trecuta cu vederea. Da, filmul este violent, coplesitor si tulburator, dar istoria este reala" a spus McQueen conform L.A. Times.
O femeie îndurerată caută să se răzbune după ce descoperă că accidentul aviatic în care și-a ucis familia a fost un atac terorist.