E.T phone home... Se implinesc 31 de ani de cand a fost lansata povestea care a impresionat o lume intreaga. Dupa trei decenii, E.T: The Extra -Terrestrial este considerat unul dintre cele mai emotionante filme SF si una dintre capodoperele regizorului Steven Spielberg.
GALERIE FOTO Cum arata azi actorii din E.T.
In 1982, E.T. The Extra-Terrestrial devenea cel mai profitabil film al anului, cu incasari in SUA de 435 de milioane de dolari si 357 de milioane de dolari international. In total, filmul a strans 792 de milioane de dolari, o suma fabuloasa. Succesul nebun pe care l-a avut filmul a dat nastere unui parc de distractii cu aceeasi tematica si in acelasi timp, i-a propulsat cariera lui Drew Barrymore, una dintre cele mai influente actrite de la Hollywood.
E.T ramane unul dintre cele mai iubite filme din lume. Povestea de prietenie dintre un baietel, Eliott (Henry Thomas) si un extraterstru ajuns din greseala pe Pamant, caruia el si sora sa, Gertie (Drew Barrymore) ii pun numele de E.T a induiosat o planeta intreaga. Impreuna, cei doi copii il vor ajuta pe micutul extraterestru sa ajunga inapoi acasa.
Din distributie au facut parte: Henry Thomas, Drew Barrymore, Peter Coyote, Dee Wallace, Robert MacNaughton, Erika Eleniak. Spielberg a dat lovitura la Oscarurile din 1983, filmul sau primind 9 nominalizari si a castigat 4 premii Oscar, pentru cel mai bun sunet, cel mai bun montaj de sunet, cea mai buna coloana sonora si cea mai buna muzica.
E.T a fost rampa de lansare pentru micutii Drew Barrymore si Henry Thomas, care au devenit doi actori straluciti. Insa, Drew Barrymore a devenit un adevarat star, fiind printe cel mai bine platite actrite de la Hollywood.
Henry Thomas este singurul actor copil care a fost inclus in topul celor mai buni 50 de eroi SF din istorie.
Actorul a ramas intiparit in memoria cinefililor datorita rolului Elliott din blockbusterul lui Steven Spielberg - E.T.: The Extra-Terrestrial, unde a jucat rolul unui baietel de 10 ani care se imprieteneste cu un simpatic extraterestru ajuns pe Terra si pe care il ajuta sa ajunga acasa.
Nominalizat la 2 Globuri de Aur pentru E.T.: The Extra-Terrestrial (1982) si Indictment: The McMartin Trial (1995), actorul a impresionat pe toata lumea cu rolul din ET, ales cel mai bun film de familie din toate timpurile. Filmul, castigator a 4 Oscaruri, a petrecut sase saptamini in fruntea box office-ului nord-american si a avut incasari de 792,9 milioane de dolari pe plan mondial. Steven Spielberg a povestit ca tanarul Thomas l-a impresionat atat de mult la auditii incat l-a facut sa planga atunci cand a marturisit ca s-a gandit la cainele lui mort pentru a intra in atmosfera trista a filmului. "OK kid, you got the? job" i-a transmis acesta.
Cu ocazia aniversarii a 30 de ani de la lansare, cei de la celebra revista TIME le ofera fanilor cateva dintre secretele din spatele celui mai adorat extraterestru.
10 secrete despre E.T., cel mai iubit film din lume
1. Dupa succesul inregistrat cu "Close Encounters of the Third Kind", Spierlberg a vrut sa reviziteze ideea intalnirii oamenilor cu extratestrii. Insa a dorit sa faca un film mai sumbru, inspirat de un caz al unei familii din Kentucky, care a declarat ca a fost terorizata de un grup de extraterestri. Astfel, a lucrat cu scenaristul John Sayles, iar filmul trebuia sa se numeasca Night Skies, in care un extraterestru ucide oameni doar prin atingerea cu degetul foarte lung, un simbol al celebrului E.T. Pana la urma, Spielberg a decis sa duca povestea intr-o cu totul alta directie, mai pozitiva, iar rezultatul il stie o planeta intreaga.
2. Sursa de inspiratie pentru faimosul E.T. a fost chiar tatal lui Spielberg. "Tatal meu mi-a indus ideea ca daca exista forte superioare si extraterestre, intentiile lor sunt bune si nu rele." a spus regizorul pentru TIME. Folosind elemente din primul scenariu, al lui John Sayles, Spielberg a mai adaugat si conceptul de extratrestru urat, dar prietenos si milos. Mai mult, toate aceste idei i-au avenit in timp ce filma in Tunisia pentru Raiders of the Lost Ark. Impreuna cu scenarista Melissa Mathison, care a devenit sotia lui Harrison Ford la scurt timp, au creat o poveste despre relatia neobisnuita dintre extraterestri si oameni. Astfel, au ajuns sa creeze filmu SF pentru familie, pe care Spielberg si-l dorea dintotdeauna. Au exista scene special scrise si pentru Harrison Ford, dar nu au fost filmate niciodata.
3. Una dintre cele mai bizare lucruri legate de E.T. este celebra disputa provocata de compania Mars, care a refuzat sa ii lase pe creatorii filmului sa foloseasca bomboane M&M in cateva scene. Se pare ca motivul a fost extratestrul, pe care reprezentantii companiei il considerau urat si respingator. Astfel, producatorii au incheiat un parteneriat cu Reese’s Pieces, profitul acestora crescand cu 65%.
Un refuz categoria a venit si din partea studioului Columbia Pictures, care a refuzat sa faca filmul. Dupa ce au citit prima versiune a scenariului, acestia au considerat ca filmul are o audienta restransa iar Spielberg a batut palma cu Universal.
4. Steven Spielberg a fost incantat de ideea de a lucra din nou cu copii, asa ca i-a ales pe spranceana. La Drew Barrymore, l-a atras energia debordanta, in timp ce Henry Thomas l-a facut sa planga la auditie, unde a improvizat o scena in care trebuia sa ascunda un extraterestru. Interpretarea si lacrimile reale l-au impresionat pe Spielberg.
5. E.T. este unul din rarele filme la care s-a filmat consecutiv de la prima la ultima pagina. Se stie ca de obicei, mai ales la filmele cu buget, filmarile pot sa alterneze si scenele sa nu fie filmate in ordine. "Am insistat sa filmam astfel incat sa avem o continuitate si ca actorii sa fie surprinsi sa nu stie ce se intampla. Asa ca Henry si Drew chiar incepusera sa creada ca E.T moare in realitate si le afecteaza vietile" a spus regizorul.
6. Spielberg a vrut de la inceput ca micuta creatura sa arate distinct. Ca surse de inspiratie au fost porteretele celebrilor Albert Einstein, Ernest Hemingway si Carl Sandburg. Sunetele scoase de E.T. au fost create folosind vocea actritei Debra Winger si efecte de sunet realizate de Ben Burtt. "Nu am vrut niciodata sa para ca este un om intr-un costum. L-am creat ca anatomic sa nu semene cu nimic si sa nu le induca spectatorilor aceasta idee" a mai adaugat Spielberg.
7. In cele mai multe scene, E.T. apare ca o papusa controlata de profesionisti care isi coordonau miscarile uitandu-se pe un monitor. Dar au fost si scene in care E.T se misca si in acestea a fost folosit un pitic, un baiat de 12 ani, care s-a nascut fara picioare. "Oamenii care l-au creat au fost extraordinari. Pe platou, daca te miscai si E.T se misca, reactiona diferit de fiecare data. Il simteai viu, langa tine, atat de bine a fost conceput" a spus acum cativa ani actorul Robert MacNaughton.
8. Spielberg s-a declarat unul dintre cei mai mari fani ai actorului John Ford si influenta sa apare si in E.T. Celebra scena de sarut la care se uita E.T. este din The Quiet Man, in care a jucat Ford. O scena de sarut este si intre Elliot si frumusica fetita blond, care intre timp a devenit o vedeta a serialului Baywatch, Erika Eleniak.
9. Asemanarea dintre E.T. si Maestrul Yoda din Star Wars ii face pe fani sa zambeasca si azi. Prietenia dintre Spielberg si George Lucas este una dintre cele mai stranse de la Hollywood si se spune ca E.T. a fost influentat in mod clar de Yoda al lui George Lucas.
10. Nu toate lucurile legate de E.T sunt extraordinare. Succesul fenomenal pe care l-a avut filmul i-a convins pe cei de la Atari sa lanseze si jocul video inspirat de pelicula. Azi, este considerat cel mai prost joc video din istorie, un esec comercial de proportii. Intial, lucrurile pareau sa mearga inspre bine, dupa ce au fost vandute 1.5 milioane de copii, insa odata cu aparitia recenzilor negative si vanzarile au scazut. Compania producatoare s-a straduit sa cumpere cu 25 de milioane de dolari dreptul de a folosi imaginea lui E.T. Restul de 3.5 milioane de copii nevandute au ajuns sa fie ingropate intr-un depozit de deseuri din New Mexico.