marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

5 romane care erau imposibil de ecranizat, dar au devenit capodopere cinematografice: filmele pe care nu le vei uita niciodata

Cateva dintre cele mai cunscute filme din istorie au la baza romane celebre, dar despre care nimeni nu credea ca ar putea fi vreodata ecranizate. Insa, cei de la Hollywood gasesc intotdeauna o solutie magica pentru a crea povesti fantastice si fascinante, care sa ne uimeasca pentru totdeauna. Cei de la WhatCulture au ales 5 roman considerate imposibil de ecranizat care s-au adeverit a fi capodopere cinematografice, de la Lord of The Rings la Life of Pi.

5 romane care erau imposibil de ecranizat, dar au devenit capodopere cinematografice: filmele pe care nu le vei uita niciodata

1. Ulysess (1967)
Regie:  Joseph Strick
Distributie:  Barbara Jefford, Milo O'Shea,


“Ulysees”, roman semnat James Joyce si lung de aproximativ 265,000 de cuvinte, prezinta povestea lui Leopold Bloom. Aventurile sale, precum si aluzia ce favorizeaza masturbarea, reprezinta elemente atat de complexe incat transpunerea sa cinematografica a parut o sarcina de-a dreptul herculiana. Scenariul este preluat in intregime din randurile publicatiei si i-a adus o nominalizare la Oscar in anul urmator, dovada a faptului ca literatura de nivel inalt poate fi convertita intr-un film, fara a-i strica farmecul initial. Desigur, a fost la fel de controversat precum romanul. De fapt, este filmul in care s-a auzit cuvantul „f**k” pentru prima data. Nu a reprezentat un succes rasunator in orasul-gazda al filmarilor, Dublin, pana in secolul 21.

 

 



2. Life of Pi (2012)
Regie: Ang Lee
Distributie: Suraj Sharma, Irfan Khan, Rafe Spall

 

 

„Life of Pi”, publicat in anul 2001 dupa numeroase respingeri de catre edituri, sub numele lui Yann Martel, este o aventura fantastica cu putini protagonisti, dintre care unul este tigru. Fiind bazata pe temele spiritualitatii, creare de mituri si co-existenta impotriva adversitatii, cartea a fost catalogata drept nepotrivita pentru o adaptare cinematografica. Ang Lee este persoana care a dorit sa iasa din tipar si a transformat scenariul lui David Magee intr-un spectaculos film 3D. Un film care sa aiba mai mult succes ca romanul la baza caruia sta, este o raritate, dar succesul scenariului lui Lee egaleaza punctul culminant al carierei lui Martel.
 

 

3. Lord of The Rings (2001-2003)
Regie: Peter Jackson
Distributie: Elijah Wood, Viggo Mortensen, Ian McKellen

 

 

“Trilogia Lord Of The Rings” a fost presarata cu premii, lauri si scoruri dementiale in box office. Proiectia imagistica a lui Peter Jackson conduce opera lui Tolkien catre un nou nivel. Sarcina nu a fost una deloc simpla, cu toate acestea producatorii au reusit sa ramana fideli cartii. Lungimea trilogiei i-a permis lui Jackson mentinerea productiei la un nivel inalt, temele principale si detaliile fiind prezentate in deplina lor splendoare. Autorului i-au trebuit 15 ani sa scrie seria, tocmai de aceea este considerat uluitor faptul ca Jackson a reusit sa duca sarcina la final atat de repede. Nu numai ca a produs filme de exceptie, dar a si creat o noua comunitate, cea a fanilor Lord of the Rings. La fel, un succes revolutionar pe plan comercial.

 

 

4. Perfume: The Story of a Murderer (2006)
Regie: Tom Tykwer
Distributie: Ben Wishaw, Dustin Hoffman, Alan Rickman


„Perfume”, scrisa de Patrick Suskind, prezinta controversa secolului XVIII francez, in care obsesia si crima ocupau un loc signifiant. De ce a reprezentat o dificultate? Intregul roman este bazat pe farmecul mirosului, arome si esente. De fapt, reprezinta cosmarul oricarui regizor: dialog putin, sau chiar lipsa. Adaptarea cinematografica din 2006 a primit comentarii mixte, per total fiind cel mai putin apreciat film al deceniului. Desi materialul a fost unul dificil, Tom Tykwer a facut tot ce i-a stat in putinta, in timp ce Ben Whishaw l-a portretizat ireprosabil pe criminalul Grenouille. In concluzie, filmul s-a dovedit a fi un miracol, iar cinefilii s-au declarat fascinati de el.

 

 

 

5. American Psycho (2000)
Regie: Mary Harron
Distributie: Christian Bale, Justin Theroux

„American Psycho”, opera lui Brett Easton Ellis, a devenit faimoasa datorita scenelor brutale si pline de violenta ce-ti intorc stomacul pe dos. Cum ar putea fi transformata aceasta carte intr-un film, fara a pierde farmecul terific ce-i atesta autenticitatea? Mary Harron a realizat imposibilul. Cu toate ca a preluat firul narativ al cartii si secventele cu umor negru ale autoarei, nu s-a sinchisit sa-i stearga infatisarea monstruoasa a lui Patrick Bateman. Rolul principal infricosator si imporal jucat de Christian Bale reprezinta elementul care i-a usurat calea spre productia Batman.

 

 

 

 

Bonus:

The Shining (1980)
Regie: Stanley Kubrick
Distributie: Jack Nicholson, Sheley Duvall

 

 

Mentiunea de onoare: „The Shining” – in ciuda faptului ca romanul se bazeaza pe scene de imagistica dificile, precum cea a gardurilor vii miscatoare si a cascadei de sange ce se prelinge pe usile liftului, Kubrick a reusit sa evoce aceste motive in pelicula, fara a o ridiculiza. Oricum, romanul si filmul se diferentiaza vizibil, de la subiect la caracterul personajelor. Notabil este faptul ca mini seria TV aprobata de King urmareste indeaproape cartea si este de-a dreptul terifianta.

 


 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies