De la Avatar la Cleopatra: cele mai celebre si riscante pariuri din lumea filmului
7432
0
14 august 2011 09:21
In 1963, filmul Cleopatra s-a dovedit a fi unul dintre cele mai mari esecuri ale vremii, cei de la 20th Century Fox fiind aproape de faliment. Azi, la 50 de ani de la premiera acestui film, industria cinematografica sta cu totul altfel.
Dezastrul financiar pe care l-a realizat productia lui Joseph L Mankiewicz este unul cu totul neobisnuit: Cleopatra face parte din topul celor mai scumpe 50 de filme care s-au realizat vreodata, fiind singurul din clasament care a fost facut inainte de 1998, dar s-a aflat si in topul celor mai mari esecuri. Bugetul a fost de aproximativ 44 de milioane de dolari (320 de milioane de dolari in valoarea banilor din prezent), suma cu care NASA ar fi putut trimite un om pe Luna in 1966.
Cu toate ca realizarea filmului s-a intins pe o lunga perioada de timp, din cauza bolii aproape fatala a lui Elizabeth Taylor, a realocarii de fonduri pentru Cinecitta Sudios, dar si a publicitatii negative cauzata de scandalul dintre Taylor si Richard Burton, totusi Cleopatra a fost cel mai bun film american din 1963. Chiar si asa, pentru 20th Century Fox s-a dovedit a fi un dezastru financiar, scriu cei de la The Guardian intr-un material in care analizeaza modul in care se faceau productiile uriase in acea perioada si ce insemna de fapt, un astfel de proiect.
Cleopatra a fost productia care a distrus perioada filmelor cu buget mare, asa cum The Greatest Story Ever Told a ucis epopeea biblica in 1965, iar Heaven's Gate avea sa faca acelasi lucru cu western-urile in 1980, mai noteaza jurnalistii de la The Guardian.
Ce a oferit Cleopatra pentru o suma atat de mare? Pentru o asemenea investitie, productia Cleopatra nu ofera decat o serie de secvente plictisitoare, fara sfarsit, batalia de la Actium si intrarea Cleopatrei in Roma si portiuni de dialog, mai ales atunci cand Caesar (Rex Harrison) este prin preajma. Acestea sunt momentele bune ale filmului lui Mankiewicz.
Initial, productia urma sa fie impartita in doua filme diferite, Cesar and Cleopatra si Anthony and Cleopatra. Pana la urma, studioul a decis sa faca un singur filmn si sa profite de pe urma publicitatii si a popularitatii cuplului Taylor-Burton.
Astfel, Elizabeth Taylor a devenit prima actrita recompensata cu un onorariu de 1 milion de dolari pentru un film, o suma nemaintalnita la acea vreme. In total, a obtinut 7 milioane de dolari datorita contractului sau foarte bine negociat: trebuia sa primeasca 50.000 de dolair pe saptamana, daca filmul depasea cele 16 saptamani de productie, plus un procent de 10% din incasarile peliculei.
Insa Liz Taylor n-a fost prima optiune. Inaintea e, nume ca Sophia Loren, Joan Collins si Dorothy Dandridge au fost luate in considerare. Rolul insa n-a fost lipsit de evenimentre tragice. Taylor a fost la un pas sa moara de pneumonie si a suferit o traeotomie pentru a fi salvata. Filmarile au fost mutate din Londra la Roma, pentru ca vremea din Marea Britanie ii dauna.
Filmul a fost o productie gigant din toate punctele de vedere: au fost folosite 26.000 de costume si au existat 79 de decoruri. Exista si o legenda cum ca, din cauza acestor constructii masive, s-a ajuns la o criza a materialelor de constructie in Italia.
Elizabeth Taylor a schimbat in film nu mai putin de 65 de costume, un record la acea vreme. Bugetul pentru costume a fost de aproape 200.000 de dolari, echivalentul a 1.5 milioane de dolari in 2013. Actrita a primit interdicitie si nu a putut intra in Egipt sa filmeze anumite scene din cauza ca era evreica. Cleopatra a lansat noi stiluri si o noua moda, devenind foarte popular. Stilul egiptean a revenit in moda si in design, inclusiv in machiaj.
Studiourile 20Th Century Fox i-au trimis o scrisoare actorului Roddy McDowall, care l-a interpretat pe Caesar Augustus Octavian, mentionand ca nu a fost nominalizat la Oscar din cauza unei erori din partea studiourilor. Intepretarea sa este considerata sclipitoare, insa nici macar n-a primit nominalizare la Oscar in acel an.
Desi a fost cel mai profitabil film in 1963, bugetul sau urias l-a transformat intr-un esec colosal. Nu a existat nici un profit, iar banii investiti au fost recuperati de producatori abia in cativa ani. 20th Century Fox au fost nevoiti sa dea afara peste 2000 de angajati din cauza problemelor financiare care i-au adus in faliment. Studiourile si-au revenit in 1965, cand au lansat Sunetul muzicii/ The Sound of Music.
Castigator a patru prestigioase premii Oscar si nominalizat la alte patru, cu o distributie de exceptie si cu un buget fabulos pentru vremea la care a fost realizat, filmul este povestea celebrei regine Cleopatra a Egiptului, care a incercat sa-si consolideze puterea folosindu-se de tensiunile interne din Imperiul Roman. In mrejele sale au cazut atat marele Caesar, cat si Marcus Antonius.
Din distributia filmului au facut parte Elizabeth Taylor, Richard Burton, Rex Harrison, Roddy McDowall, Martin Landau, Hume Cronyn, George Cole. Cu un buget de 44 de milioane de dolari, productia a avut incasari de aproape 58 de milioane de dolari.
Echipa juridică a lui Justin Baldoni a distribuit un videoclip cu imagini din filmul „It Ends With Us” pentru a dezminți acuzațiile de hărțuire sexuală ale lui Blake Lively făcute la începutul lunii ianuarie.