Ang Lee sparge toate regulile cinematografiei in noul sau film, "Life of Pi", care a deschis a 50-a editie a Festivalului de Film de la New York. Publicul a fost impresionat de creatia fascinanta a lui Ang Lee, care foloseste 3D-ul intr-un mod cu totul neobisnuit. Din acest motiv, criticii deja l-au numit noul Avatar.
Ang Lee, care a castigat Oscarul pentru regia filmului Brockeback Mountain in 2005 si triumfa la Oscaruri in 2000, cand filmul sau Crouching Tigger, Hidden Dragon era numit cel mai bun film strain, se intoarce cu o poveste grandioasa.
Adaptarea romanului scris de Yann Martel, Life of Pi a impresionat deja cinefilii si are mari sanse sa fie printre favoriti la Oscar in 2013. Cei de la revista TIME au scris ca "dupa blockbusterul Avatar, al lui James Cameron, Ang Lee demonstreaza cu Life of Pi cum poate 3D-ul sa creeze o lume fascinanta si deosebita".
Cei de la The Guardian au fost uimiti de spectacolul vizual pus in scena de Ang Lee. "Life of Pi cuprinde elemente atat de diferite si dispersate, de la fabule esopiene, la vechile povesti despre tinerete si batranete, Est si Vest, dar si o tehnologie 3D care ajunge la un cu totul alt nivel. Ang Lee a reusit sa isi schimbe viziunea si sa se reinventeza ca un Obama al cinematografiei mondiale."
"Sunt cateva sfaturi clasice cand te apuci de regie: sa nu faci niciodata filme cu animale, copii sau 3D. Noi am ignorat toate aceste sfaturi si reguli pentru a face acest film" a spus regizorul nascut in Taiwan.
Drama de aventuri Life of Pi ii are in distributie pe Gérard Depardieu, Irrfan Khan, Tabu si Adil Hussain, rolul principal fiind obtinut de Suraj Sharma, un actor debutant de 17 ani, care a invins nu mai putin de 3.000 de contracandidati la auditii. Dupa naufragiul tragic al unui vapor de marfa, raman in viata pe o barca, in Pacific, un baiat de 16 ani, o hiena, o zebra cu un picior rupt, o femela de urangutan si un urias tigru bengalez. Aceasta e scena uneia dintre cele mai extraordinare fictiuni ale ultimilor ani. Autorul Yann Martel a primit Man Booker Prize in 2002 pentru aceasta carte.
Regizorul a povestit cat de greu i-a fost sa gaseasca actorii potriviti. "Ma gandeam ca imi va fi foarte greu sa fac acest film. Cine s-ar implica intr-o astfel de poveste?" Ang Lee a dezvaluit cum l-a distribuit pe Suraj Sharma in rolul principal, in fata a 3000 de candidati. "A venit cu fratele lui la auditie, s-a tinut dupa el si m-a convins din prima ca el este cel mai potrivit".
Insa, Life of Pi arata si are toate ingredientele unui blockbuster. "Ne-am creat propriul Hollywood. Am filmat prima parte in India, unde am angajat 5000 de figuranti pentru o scena care are loc in strada, in timpul unei ceremonii religioase. Apoi pentru ca jumatate din film are loc pe apa, am fost in Thailanda unde am construit un tanc imens care sa genereze valuri. Continea 6.4 milioane de litri de apa si 30 de metri inaltime." a spus aceste pentru Yahoo.
Rezultatul este unul spectaculos si scene care iit taie respiratia, totul in 3D: meduze fosforescente, pesti care iti lasa impresia ca ies din ecran si animale create pe calculator. Insa, de departe, "vedeta" filmului este tigrul bengalez, care a atras atentia din primele imagini lansate.
Tigrul, numit Richard Parker in film, a fost creat in mare parte pe calculator si cu ajutorul tehnologiei CGI. Insa realizatorii filmului au folosit patru tigrii bengalezi reali pentru modelul celui din film. Un tigru a fost folosit pentru modelul lui Richard Parker, personajul tigrului in film, iar pentru scenele de atac modele au fost doua femele, din Franta.
Sharma, actorul principal a declarat ca "tancul" unde au avut loc filmarile "a devenit adevarata mea casa. Ma simteam implinit". Acesta a mai spus ca s-a documentat pentru rolul naufragiatului din mai multe carti, printre care si "Adrift", dar a stat de vorba si cu supravietuitori care au scapat dupa ce au naufragiat. Scena care a atras toti cinefilii, cea in care Pi este in mijlocul apei cu un tigru in barca, a fost realizata, de fapt, fara nici un tigru: "Barca era goala. Nu exista nici un tigru".
Primele reactii ale cinefililor sunt suprinzatoare, aproape toti fiind cuceriti de regalul vizual pe care Ang Lee l-a creat. Primele recenzii il dau drept favorit la Oscar datorita povestii emotionante si a utilizarii tehnologiei 3D intr-un mod avansat si nemaintalnit: "Desi foloseste cele mai avansate mijloace digitale cinematografice, Ang Lee ofera un film pe gustul tuturor cinefiliilor, in genul peliculelor clasice de altadata." scriu cei de la Variety.
Life of Pi va fi lansat in 3D si in cinematografele din Romania incepand cu 21 decembrie 2012.
„Anul Nou care n-a fost” a fost unul dintre preferatele criticilor la Festivalul de Film de la Veneția.