marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Argo a rupt blestemul Oscarurilor: ce record a batut filmul lui Ben Affleck si de ce a triumfat la Hollywood

Argo, filmul lui Ben Affleck a rupt un blestem care nu a mai fost "incalcat" la Oscaruri inca din anii '80. Nominalizat la 7 premii Oscar in 2013, pelicula lui Ben Affleck a luat 3 inclusiv ravnita statueta pentru cel mai bun film.

Argo a rupt blestemul Oscarurilor: ce record a batut filmul lui Ben Affleck si de ce a triumfat la Hollywood

Argo este singurul film care a reusit in ultimii 20 de ani sa ia Oscar la categoria cel mai bun film, fara a fi nominalizat la categoria cel mai bun regizor. Se mai intampla asta in 1990 cu Driving Miss Daisy (1989) cu Morgan Freeman si Jessica Tandy, in regia lui Bruce Beresford.


Argo este al patrulea film din istoria Oscarurilor recompensat cu ravnita statueta, insa fara nominalizare pentru cel mai bun regizor. In afara de Driving Miss Daisy (1989), acelasi lucru s-a mai intamplat cu Wings (1928) - primul castigator de Oscar din istorie si Grand Hotel (1932).

 


 

Cum s-a nascut marele succes al lui Ben Affleck din 2012?

Filmul care prezinta operatiunea de salvare a unor diplomati americani, ramasi captivi in Teheran in timpul Revolutiei iraniene, este inspirat de un caz real si de dosarele declasificate ale CIA  din urma cu cativa ani. In 1980, Studio Six Productions anunta un nou proiect cinematografic care avea caracteristicile unui film SF: nave spatiale, extraterestri, actiune si aventuri, toate intamplandu-se pe o planeta arida, indepartata. Productia nu a primit insa unda verde din partea vreunui studio. Ar fi putut primi aprobare numai de la presedintele tarii.


Mai mult de 30 de ani mai tarziu, Ben Affleck a regizat si produs Argo, un film bazat pe povestea adevarata a misiunii de salvare a sase americani prinsi in Iran, ca urmare a atacului din 1979 a ambasadei Statelor Unite la Teheran care a socat intreaga lume. Cele sase persoane au reusit sa evite luarea de ostatici facuta de revolutionarii iranieni si li s-a oferit apoi sansa sa se ascunda acasa la ambasadorul canadian Ken Taylor, care a riscat totul ca sa ii salveze, chiar si cand altii i-au refuzat. Oaspetii, asa cum au ajuns sa fie cunoscuti, erau in pericol constant de a fi gasiti si capturati. Cum timpul curgea in defavoarea lor, Antonio “Tony” Mendez a pus la cale un plan genial de evadare.

Ben Affleck explicat ce l-a atras la acest film: "Tony era prieten cu un make up artist celebru, John Chambers, si stia ca in general cineastii obisnuiesc sa calatoreasca destul de mult, pentru a vedea diferite locatii. Asa ca a venit cu o idee la care nimeni altcineva nu s-ar fi gandit”. Planul era ca cei sase sa pretinda ca fac parte dintr-o echipa de filmare canadiana, in cautare de o locatie pentru un nou film, iar apoi pur si simplu sa zboare inapoi acasa, lucru foarte complicat, desi aparent usor.  Pelicula are parte de o distributie fantastica printre care se numara Ben Affleck, Bryan Cranston, John Goodman, Alan Arkin.

 


 

De ce a avut filmul lui Ben Affleck un succes atat de mare?

 

Filmul regizat de Ben Affleck si produs de George Clooney are ceva ce celelalte filme, poate mai bune, nu au. Inainte de a fi un film istoric, cu si despre o misiune nebuna de salvare a CIA-ului - Argo este un film despre Hollywood si asta este marele sau atu fara a-i diminua reusitele la capitolele regie, scenariu, interpretari.Hollywood-ul se gaseste intotdeauna fascinant pe el insusi. Povestea din Argo este in esenta un exemplu ca Hollywood-ul nu este doar un loc al superficialitatii, unde doar se fac filme, la finalul zilei poate salva vieti. "Argo este un film care face Hollywood-ul sa para mai important decat a fost sau este" a declarat seful unei agentii de promovare si marketing al filmelor pentru revista Vulture.

Argo este un film cu o distributie puternica, regizat de un actor care este si in rolul principal. Argo este un film despre industria de entertainment din anii '80 si despre cum a ajuns un grup de producatori hollywoodieni mai important si mai plin de resurse decat CIA-ul.


Filmul are pe alocuri accente comice - initial a fost gandit ca o comedie - si mai ales nu supara pe nimeni - vezi cazurile cu tortura din Zero Dark Thirty sau sclavia din Django Unchained si Lincoln. Nu e prima data in istoria Hollywood-ului cand Oscarurile onoreaza Hollywood-ul. In 2003, Chicago un film despre showbiz si jazz a castigat in fata unor drame mai sumbre ca The Hours, Gangs of New York si The Pianist. In 1999, Shakespeare in Love - din nou teatru si industria de entertainment (si culmea cu Ben Affleck in distributie) s-a impus in fata lui Saving Private Ryan al lui Steven Spielberg. Cel mai recent - anul trecut Hollywood-ul si-a premiat din nou istoria oferind Oscarul filmului The Artist de Michel Hazanavicius.

 

 

 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies