Dupa mai bine de 30 de ani de cand a fost lansat, Ridley Scott se gandeste din ce in ce mai serios sa realizeze o continuarea a filmului Blade Runner, film care a influentat viitorul cinematografiei
Daca la inceput parea doar un simplu zvon, lucrurile par sa devina serioase, dupa ce a fost lansat si un nume pentru cel care va scris scenariul filmului, adica Michael Green.
Ideea de a crea o continuare a productiei Blade Runner, unul din punctele de reper al cinematografiei, a creat multa rumoare atunci cand a fost lansata, in 2011. La aflarea acestei vesti, fanii au fost linistiti, crezand ca cel care se va ocupa de scenariu va fi Hampton Fancher, acelasi care s-a aflat si la baza scenariului din 1982. Ridley Scott si-a exprimat dorinta de a-l aduce inapoi pe Harrison Ford in rolul lui Rick Deckard, considerat unul dintre cele mai enigmatice personaje din cariera actorului american.
Insa Michael Green, autorul filmelor Fantastic Four si The Green Lantern se pare ca va lucra alaturi de Ridley Scott la realizarea continuarii Blade Runner. Michael Green a lucrat cu regizori faimosi, cele mai recente proiecte ale sale fiind The Flash si Robocalypse si Moses, ale lui Steven Spielberg, toate cele trei fiind programate pentru anii viitori.
Povestea filmului din 1982 il urmareste pe Rick Deckard, interpretat superb de Harrison Ford in si vanatoarea sa de androizi capabili sa se confunde cu oamenii. Replicantii, asa cum sunt numiti in film, trebuie eliminati cu orice pret.
Ridley Scott a fost fascinat de romanul lui Philip K. Dick, "Do Androids Dream of Electric Sheep", incat a decis sa faca un film inspirat din povestea cartii. Roboti, androizi, masini care zboara, ploaie acida. La lansare, Blade Runner era considerat filmul care arata viitorul peliculelor SF si a schimbat cu totul fata cinematografiei. Imaginea Los Angeles-ul din 2019 cu care deschide filmul este una iconica pentru lumea filmului.Fara sa aiba mare succes in box-office, Blade Runner n-a fost un film cu mare priza la public. Dar, in timp a reusit sa fie considerat o capodopera si printre filmele care a influentat cel mai mult cinematografia moderna.
"Ce film superb. Nu cred ca exista un SF noir mai bun ca Blade Runner" a spus Len Katz, presedintele magazinului de benzi desenate The Joker's Child. Cinefilii considera Blade Runner ca fiind cel care a influentat cel mai mult productii ca Matrix, Dark City, RoboCop, chiar si Inception.
Indiferent de cum este vazut, nimeni nu poate contesta geniul lui Ridley Scott cand vine vorba de crearea unui oras futurist ca Los Angeles-ului anului 2019 din Blade Runner. Ploaia acida care pare sa nu se mai termina niciodata, masinile zburatoare, piramida in stil maias, cladirile lungi si futuriste sunt elementele definitorii pentru Blade Runner. Din pacate, azi Los Angelesul real nu seamana nici pe departe cu cel imaginat de Scott acum 3 decenii.
Cei care au avut norocul sa vada Blade Runner in cinematografe, probabil ca sunt bantuiti si acum de imaginea lui Deckard (Harrison Ford), plimbandu-se pe strazile dezolante din Los Angelesul anului 2019. Strazile viitorului sunt dominate de haos, babelul de sloganuri publicitare anunta "o noua viata te asteapta in coloniile de pe alte planete", muzica semnata de Vangelis este cutremuratoare, iar o gheisa troneaza ecranele gigantice din oras. Printre ploaie si fum, strazile sunt dominate de indivizi asiatici.
Magazinele sunt luminate de semne kanji false in neon, iar Deckard incearca sa se strecoare printre cetatenii orasului futurist, dar in timp ce isi ia masa, este intrerupt de doi politisti, care ies dintr-o masina zburatoare. Unul din ei, interpretat de Edward James Olmos, vorbeste intr-o limba ciudata, asemanatoare cu maghiara.
Toate aceste elemente definesc Los Angeles-ul distopic creat de Ridley Scott, care reflecta o lume populata de replicanti (androizi) si agenti ai companiei care conduce tot si care a creat totul, Tyrell Corporation.
Actorul de la Hollywood vine des în România, unde și-a făcut și prieteni, iar acum se află din nou aici, cu un alt proiect.