marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

CANNES 2016. Filmul "Bacalaureat" al lui Cristian Mungiu, premiat pentru regie. Cineastul roman a impartit trofeul cu regizorul francez Olivier Assayas

Cristian Mungiu nu a luat Palme d'Or, asa cum specula presa internationala. Regizorul roman Cristian Mungiu si francezul Olivier Assayas au castigat, ex-aequo, premiul pentru regie la Festivalul de film de la Cannes 2016, in cadrul ceremoniei desfasurate duminica seara pe Croazeta.

CANNES 2016. Filmul Bacalaureat al lui Cristian Mungiu, premiat pentru regie. Cineastul roman a impartit trofeul cu regizorul francez Olivier Assayas

In "Bacalaureat", Cristian Mungiu exploreaza cu acuitate compromisurile si coruptia din societatea romaneasca. "intotdeauna este greu sa iei o decizie corecta", a afirmat Cristian Mungiu, salutand decizia juriului. "Vreau sa multumesc familiei, care m-a orientat in viata", a adaugat cineastul reprezentativ pentru noua cinematografie romaneasca, vorbind in franceza si engleza, relateaza AFP.


Noul film al regizorului peliculei "4 luni, 3 saptamani, 2 zile", laureat al Palme d'Or in 2007, prezinta povestea lui Romeo, medic intr-un mic sat din Transilvania si un tata gata sa faca orice pentru ca fiica lui sa poata intra la o universitate britanica. Este aproape de realizarea proiectului, Eliza trebuind doar sa ia la bacalaureat o nota buna pentru a reusi.


In rolurile principale sunt distribuiti actorii Adrian Titieni si Maria Dragus. Ei ii au alaturi pe Lia Bugnar, Malina Manovici, Vlad Ivanov, Rares Andrici. Scenariul si regia sunt semnate de Cristian Mungiu, imaginea este realizata de Tudor Vladimir Panduru, scenografia de Simona Paduretu. Director de film este Adrian Moroca, iar producator executiv, Tudor Reu.


Cristian Mungiu s-a mai aflat in competitia festivalului de la Cannes in 2012 cu filmul "Dupa dealuri", care a primit doua premii: cel pentru scenariu si cel pentru interpretare (Cristina Flutur si Cosmina Stratan). Filmul "Bacalaureat" ruleaza deja in cinematografele romanesti.


Francezul Olivier Assayas, celalalt castigator al premiului pentru regie, a declarat ca Festivalul de la Cannes i-a "adus multe lucruri". El a adaugat ca "este cel mai frumos premiu, pe care il impart cu un cineast pe care il admir".

"Personal Shopper" prezinta povestea unei femei, Maureen, care spera sa intre in contact cu fratele ei geaman disparut. Rolul tinerei in lungmetrajul care amesteca suspans si supranatural este interpretat de Kristen Stewart.

Este a doua oara ca Olivier Assayas, 61 de ani, un obisnuit al festivalului de pe Croazeta, o are in distributie pe artista americana, dupa "Sils Maria" din 2014, pentru care aceasta a castigat premiul Cesar pentru cea mai buna actrita in rol secundar. Cineast ancorat in traditia literara franceza, dar deschis si spre lume, indeosebi asiatica, si spre cultura pop planetara, Assayas a acordat mereu un loc important culturii in creatiile sale, incheie AFP.

Juriul competitiei de la Cannes 2016 a fost prezidat de George Miller.

 

Sursa: Stirile PROTV


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies