marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

CANNES 2016. Mesajul transmis de Cristian Mungiu dupa castigarea premiului pentru regie la festivalul de film

Cristian Mungiu si-a dovedit inca o data valoarea si talentul la Cannes. A treia participare la festival i-a adus un al treilea premiu, cel pentru regie, pe care, recunoaste Mungiu, si l-a dorit foarte tare.

CANNES 2016. Mesajul transmis de Cristian Mungiu dupa castigarea premiului pentru regie la festivalul de film

Regizorul roman a convins juriul cu "Bacalaureat", o drama despre compromis si coruptie in Romania contemporana.  Mungiu a impartit premiul cu un cunoscut regizor francez. Pentru a nu fi nevoiti sa aleaga intre doi regizori care i-au impresionat in egala masura, membrii juriului de la Cannes au hotarat sa acorde premiul pentru regie romanului Cristian Mungiu si francezului Olivier Assayas.


Cristian Mungiu, regizor: "Vreau sa incep prin a le multimi membrilor juriului. Intotdeauna este greu sa iei o decizie corecta si eu vreau sa le multumesc pentru ce au hotarat. Vreau sa multumesc echipei mele. Nu imi fac singur filmele. Am colaborat cu actori excelenti, am avut o echipa formidabila. As vrea sa multumesc si familiei mele care m-a orientat in viata. Am impresia ca cinematografia de autor a devenit un gen de nisa. Vreau sa multumesc Festivalului de la Cannes ca sustine existenta cinematografiei de autor. Multumesc."


Cristian Mungiu a sosit la ceremonia care a incheiat festivalul in compania tinerei actrite Maria Dragus, personajul feminin principal din drama "Bacalaureat". Ea i-a fost alaturi si la intalnirea cu jurnalistii.
 

 


Cristian Mungiu, regizor:
"Atunci cand esti student la cinematografie si te gandesti ce premiu ai vrea sa castigi, in mod sigur este vorba despre un trofeu pentru regie, fiindca asta vrei sa faci. Prin urmare, sunt foarte fericit."
Maria Dragus, actrita: "Sunt foarte, foarte fericita. (Cristian Mungiu n.r.) a facut un film extraordinar."

Un reporter a readus in discutie situatia filmelor de autor pe o piata dominata de productiile comerciale, cu buget urias.

Cristian Mungiu, regizor: "Este minunat sa fim aici, sa avem un premiu la Cannes. Dar ne intoarcem la lumea reala. Iar in lumea reala, am vazut in ultimii ani ca, tot mai rar, filmele au viata lunga in cinematografe. Si cred ca, daca nu vom face ceva sa schimbam aceasta tendinta, atunci cinematografia de autor, fimele cu buget mai modest ar putea sa dispara..."

Drama "Bacalaureat", in regia lui Cristian Mungiu, este povestea unui medic din provincie, care incearca sa ii asigure fiicei sale un viitor cat mai bun.

Aceasta este a treia reusita a lui Mungiu la Cannes. In 2007, a castigat prestigiosul Palme d'Or, pentru pelicula "4 luni, 3 saptamani, 2 zile". Iar in 2012, pelicula "Dupa dealuri" a luat doua premii: pentru scenariu si pentru interpretare.

 

 

Sursa: STIRILE PROTV


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies