Actrița ia atitudine vizavi de represiunile comandate de președintele american nou instalat la Casa Albă împotriva migranților fără vize valide.
Cate Blanchett, laureată a premiului Oscar, conduce o nouă inițiativă de subvenționare, Displacement Film Fund, pentru a sprijini regizorii refugiați cu până la 100.000 de euro fiecare pentru scurtmetraje care explorează experiența de a fi strămutat.
Proiectul, care va începe ca o schemă pilot, este destinat să evolueze într-un program pe termen lung în parteneriat cu Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam și UNHCR. „Filmul te poate introduce în realitatea vieții cuiva ca nicio altă formă de artă. Lucrând cu UNHCR, m-am implicat atât în impactul la scară largă, cât și în statisticile vaste ale strămutării forțate ca o problemă cu care se confruntă milioane de oameni - dar am fost, de asemenea, norocoasă să întâlnesc direct persoanele afectate și să mă implic în poveștile și experiențele lor”, spune Cate Blanchett într-o declarație.
„Displacement Film Fund este condus de acest obiectiv de a crea puncte de contact personale, intime. Atunci când oamenii sunt forțați să își părăsească locuințele, pierd accesul la cel mai elementar sprijin, dar, în calitate de artiști, pierd, de asemenea, accesul la mijloacele de a realiza lucrări într-un moment în care acest lucru este mai vital ca niciodată”, a mai spus ea.
O listă lungă va fi creată în următoarele luni, iar beneficiarii finali vor fi selectați de un comitet prezidat de însăși Cate Blanchett, din care fac parte actrița britanică Cynthia Erivo, jurnalistul sirian Waad al-Kateab și activista afgană Aisha Khurram.
Cineaștii aleși vor fi prezentați la Festivalul de Film de la Cannes, în luna mai.
Displacement Film Fund este un răspuns la o criză globală în creștere: conform UNHCR,
unul din 67 de oameni de pe Pământ este strămutat forțat, ceea ce înseamnă că a fost nevoit să își părăsească locuința din cauza unui conflict, a persecuției, a violenței sau a încălcării drepturilor omului.
Inițiativa vine într-un moment crucial, în timp ce președintele Donald Trump, proaspăt reinstalat în funcție, își intensifică represiunea împotriva migranților. Trump a șocat pe mulți prin faptul că a dezvatunci când a afirmat că și persoanele cărora li s-a aprobat anterior călătoria în SUA își vor vedea planurile anulate brusc. Decizia a provocat agitație în rândul grupurilor de advocacy din SUA, deși nu a fost o surpriză. Săptămâna aceasta, Donald Trump a promulgat, de asemenea, așa-numita Lege Laken Riley, care impune ca imigranții fără documente arestați pentru furt sau infracțiuni violente să fie reținuți în închisoare până la proces. În plus, el a ordonat recent construirea unui nou centru de detenție pentru migranți la Guantanamo Bay, despre care susține că ar avea capacitatea de a deține până la 30.000 de persoane.
FOTO: Profimedia