marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Blue Jasmine, filmul care i-a adus lui Cate Blanchett premiul Oscar pentru cel mai bun rol feminin

„Vanity Fair” a catagolat pelicula ca fiind cel mai „necrutățor film regizat de Woody Allen“.

Blue Jasmine, filmul care i-a adus lui Cate Blanchett premiul Oscar pentru cel mai bun rol feminin
Woody Allen face cu al 44-lea film al său o fabulă modernă despre bani. Ne arată ce înseamnă să îi ai și ce înseamnă să îi pierzi ori să nu-i fi avut niciodată. Ne arată ce înseamnă să îi ai și ce înseamnă să îi pierzi ori să nu-i fi avut niciodată.
 
Însă, personajul principal, interpretat magistral de Cate Blanchett, pentru care actrița și-a adjudecat un premiu Oscar pentru cel mai bun rol feminin, ne demonstrează că trecerea de la viața opulentă la o existență limitată material e bruscă, prea bruscă, dar totuși, controlată.

Pentru acest rol, Cate Blanchett a petrecut cinci săptămâni în San Francisco, un amestec urban intrigant „de murdărie și farmec autentic”. „San Francisco are golful și misterul ceții, iar toți oamenii par să își facă propriile lucruri în felul lor foarte individual. Centrul are această calitate statuară, dar și decolorată. Agitația nu te îneacă, așa cum se întâmplă într-un loc precum Manhattan“, spunea Blanchett într-un interviu pentru „SFGate”.
 
„Blue Jasmine”, care se deplasează în timp între New York și San Francisco, creează un contrast interesant între cele două lumi, deși Blanchett nu crede că Allen a încercat să facă o comparație anume. „E o anumită aspirație și presiune financiară în anumite părți ale New York-ului și, dacă poți supraviețui, îți permite să uiți cum trăiește cealaltă jumătate. Dar nu poți face asta în San Francisco”, spune ea.


 
Cum a primit rolul? Ei bine, Cate spune că nu ai cum să nu răspunzi unui telefon dat de Woody Allen. Recunoaște că, într-un sens superficial, a simțit că a juca într-unul dintre filmele lui ar fi o „frumoasă podoabă”, dar spune că scenariul, atunci când a sosit, a fost genial și că orice film cu Allen poartă cu sine promisiunea unei distribuții interesante.
 
„Blue Jasmine” nu este o dezamăgire în acest sens, amestecând actori de caracter consacrați, precum Sally Hawkins, Alec Baldwin, Peter Sarsgaard și Bobby Cannavale, cu actori de comedie de stand-up Louis C.K. și Andrew Dice Clay. Însă trecutul teatral al lui Blanchett se simte din plin și tocmai el a pregătit-o pentru a lucra cu Allen. Toată regia este scrisă în scenariu, spune ea. El face foarte puține duble, fără reluări și cu foarte puțină muncă de post-producție. „Este ca și cum ar fi timpul pentru cortină, o singură dublă și gata. Contează mult ceea ce faci în ziua respectivă. Este nevoie de un nivel puternic de concentrare și angajament“, spune Blanchett.


 

„A fost un personaj interesant de despachetat. Judecata și modul în care Jasmine o tratează pe sora ei (Hawkins) este una dintre tensiunile definitorii din film și sugerează defecte mai mari, de nerezolvat, din caracterul ei. Există atât de multe disfuncții în interiorul lui Jasmine! Nevoia de a supraviețui este atât de importantă, încât o face să facă lucruri crude”
, spune cea care i-a imprimit eroinei sale un caracter puternic.


 
Pentru Allen, Jasmine era pur și simplu nebună, dar pentru Blanchett nu este atât de simplu: „Când ești afectat, faci rău. Încerc să nu judec personajele pe care le interpretez. Iar Jasmine, ca oricine altcineva, vrea să fie salvată din situația ei”. 
 
Filmul „ Jasmine e tristă”/„Blue Jasmine” (2013) este difuzat la Pro Cinema duminică seară de la ora 20:30.

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies