marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Cele mai bune scene improvizate din istorie. Cum au luat nastere momente de legenda din lumea filmului

Au ramas in istorie ca fiind unele dintre cele mai bune scene si replici din cinematografia mondiala. Insa inspiratia si spontaneitatea marilor actori au transformat filme ca Taxi Driver sau Goodfellas in adevarate fenomene. Iata care sunt cele mai bune momente improvizate din istoria filmului modern.

Taxi Driver (1976)
Regizor: Martin Scorsese
Actori: Robert De Niro, Jodie Foster, Cybill Sheperd

Celebra replica rostita de taximetristul psihopat Travis Bickle (Robert De Niro) in "Taxi Driver",  filmul regizat de Martin Scorsese, care a facut istorie, a fost votat de Institul American de Film a 10-a cea mai buna scena improvizata din istorie. In mod ironic, scenaristul Paul Schrader a refuzat sa isi asume vreun merit pentru cunoscute replica, mentionand ca in script nu era trecuta, ci doar era scris "Travis vorbeste cu el insusi in timp de se uita in oglinda." De Niro, unul dintre cei mari actori ai cinematografiei mondiale, si-a aratat maestria si genialitatea improvizand intr-una din scenele ajunse celebre cu timpul.

 

 


Casablanca (1942)
Regizor: Michael Curtiz
Actori: Humprey Bogart, Ingrid Bergman

Scenariul filmului "Casablanca", scris de Phillip Epstein si Howard Koch, este considerat printre cele mai bune din istoria filmului. In 2006, Asociatia Scenaristilor din America (Writers Guild of America) l-a pus pe primul loc in topul celor mai bune "101 scenarii din istorie". Si totusi, replica lui Rick Blaine (Humprey Bogart) adresata lui Ilsa Lund (Ingrid Bergman) la finalul filmului - "Here's Looking at you, kid" - nu era in scenariul original. Mai mult, asta era o gluma intre cei doi mari actori: el obisnuia sa ii spuna asta in pauzele dintre filmari, in timp ce o invata sa joace poker. La multi ani dupa lansarea filmului, a fost votata a 5-a cea mai memorabila replica din film din istorie de catre Insititutul American de Film.

 

A Clockwork Orange (1971)
Regizor: Stanley Kubrick
Actori: Malcom McDowell, Patrick Magee, Michael Bates

"A Clockwork Orange" ramane unul din cele mai tulburatoare filme din istorie. Modul in care Kubrick a infatisat o societate distopica, guvernata de violenta si huliganism a impresionat pe toata lumea. Insa una din cele mai dure scene din film este cea in care o gasca de anarhisti intra in casa unui scriitor, il bat si ii violeaza sotia. In timp ce fac toate acestea, Alex, unul din personaje, incepe sa danseze si sa cante "Singin' in the Rain". In cartea scrisa de Anthony Burgess nu exista cantecul in scena descrisa de autor, dar improvizatia lui Malcom McDowell l-a impresionat pe Kubrick, care a decis sa foloseasca momentul in acea scena.

 

Midnight Cowboy (1969)
Regizor: John Schlesinger
Actori: Dustin Hoffman, Jon Voight

Midnight Cowboy este singurul film interzis minorilor din istorie care a castigat Premiul oscar pentru cel mai bun film. Jon Voight joaca rolul Joe Buck, un texan care vine in New York si devine gigolo. Acesta se imprieteneste cu rebelul Ratso Dizzo (Dustin Hoffman). Intre cei doi se va naste o prietenie deosebita. Intr-una din scenele clasice ale filmului, in timp ce ei se plimba pe strada, sunt loviti de un taximetrist. Rizzo urla la sofer "I'm walking here" si da cu pumnul in capota masinii. Intr-un episod din show-ul Inside Actors Studio, Hoffman a spus ca acel moment nu a fost regizat, ci pur si simplu taxi-ul a aparut de nicaieri si era la un pas sa ii loveasca. Desi a vrut sa spuna "We're filming a movie here", actorul a considerat ca nu e cazul sa strice o scena perfecta, asa ca ales replica devenita celebra deja.

 

Raiders of the Lost Ark (1981)
Regizor: Steven Spielberg
Actori: Harrison Ford, Karren Allen

In 1981, Harrison Ford aparea pentru prima data in rolul arheologului curajos din seria "Indiana Jones", regizata de Steven Spielberg. In timpul filmarilor, care au avut loc si in Tunisia, Harrison Ford trebuia sa faca o scena de lupta cu un spadasin. Dar pentru ca actorul s-a imbolnavit de dezinterie, actorul nu era capabil sa filmeze. Asa ca mai in gluma, mai in serios, Ford i-a zis lui Spielberg: "Let's just shoot the fucker". Spielberg a fost amuzat, asa ca au folosit-o in film in scena memorabila in care Indiana Jones il impusca rapid pe spadasin.

 

 

The Silence of the Lambs (1991)
Regizor: Jonathan Demme
Actori: Anthony Hopkins, Jodie Foster

The Silence of The Lambs, regizat de Jonathan Demme, ramane unul din cele mai sumbre filme facute vreodata si care sa primeasca premii Oscar pentru cele mai mari categorii: cel mai bun film,cea mai buna actrita, cel mai bun actor, cel mai bun regizor si cel mai bun scenariu adaptat. Intr-una scenele memorabile ale filmului, agentul FBI Clarice Starling (Jodie Foster) il interogheaza pe psihiatrul si criminalul in serie Dr. Hannibal Lecter (Anthony Hopkins). Acesta ii spune: "A censur taker once tried to test me. I ate his liver with some fava beans and a nice Chianti" - si suiera un sunet infiorator de placere. Acel faimos suierat a fost improvizat de Hopkins, care a vrut sa ii faca o glume lui Jodie Foster si sa o sperie. Insa rezultatul a fost mai mult decat credibil, pentru ca figura incremenita de frica a actritei in film este cat se poate de reala.

 

The Shinning (1980)
Regizor: Stanley Kurbrick
Actori: Jack Nicholson, Shelley Duvall

Shinning, adaptat dupa romanul cu acelasi nume al celebrului scriitor Stephen King, ramane unul din cele mai controversate filme ale lui Stanley Kubrick. Devenit un film cult pentru genul horror si o generatie intreaga, si aflandu-se pe lista filmelor horror preferate ale lui Martin Scorsese, The Shinning a fost primit intial, destul de prost de critici, fiind nominalizt la Zmeura de Aur pentru regie si cea mai proasta actrita (Shelley Duvall). Insa la 30 de ani de la lansarea filmului, The Shinning este considerat un film de exceptie pentru genul horror. In scena cunoscuta in care personajul lui Jack Nicholoson o ia razna si da cu toporul in usa, incercand sa isi omoare familia, dupa ce sparge o bucata din usa, baga capul si striga "Heeeeere's Johnny!" - un omagiu adus lui Johnny Carson - acesta a fost prezentat de  Edward McMahon in The Tonight Show cu replica asta. Lui Kubrick i-a placut si a folosit replica in film.


Reservoir Dogs (1991)

Regizor: Quentin Tarantino

Actori: Michael Madsen, Harvey Keitel, Tim Roth, Steve Buscemi

Quentin Tarantino si-a facut debutul regizoral intr-un stil grandios cu "Reservoir Dogs" unul din cele mai apreciate filme. Una din scenele memorabile este cea in care Mr. Blonde (Michael Madsen) danseaza in timp ce il tortureaza pe politistul Marvin Nash(Kirk Blatz), pe care gasca de gangsteri l-a luat ostatic dupa ce jaful planuit esueaza lamentabil. Dupa ce ii taie urechea, Michal Madsen danseaza in fata ostaticului. In scenariu, nu erau oferite detalii despre secventa, ci era mentionat doar ca trebuie sa danseze ca un nebun in fata celui luat prizonier. Asa ca Madsen a improvizat toata acea scena, care a avut nevoie de 3 duble. Intr-un interviu acordat mai tarziu, actorul a recunoscut ca i-a fost teama ca scena sa nu fie un dezastru pentru ca se considera un dansator execrabil.

Blade Runner (1982)

Regizor: Ridley Scott

Actori: Harrison Ford, Rutger Hauer, Derryl Hannah

In clasicul SF al lui Ridley Scott, Harrison Ford este Rick Deckard, un politist dintr-o societate distopica din viitor, care lucreaza ca vanatator de recompense, incercand sa prinda toti robotii numiti "replicants", insa Roy Batt y(Rutger Hauer) reuseste sa scape. Incercand sa-l caputereze, Deckard cade de pe un acoperis,dar Roy il salveaza. Insa viata scurta a robotului ajunge la final, dar inainte de a muri in fata lui Deckard, acesta ii spune: "All these moments will be lost in the time, like tears in the rain...". Replica nu a fost initial in scenariu, ci improvizata pe loc de Hauer, insa a devenit cea mai celebra replica din Blade Runner.

 

Goodfellas (1990)

Regizor: Martin Scorsese

Actori: Robert De Niro, Joe Pesci, Ray Liotta



Joe Pesci a facut cel mai bun rol din cariera in Goodfellas, al lui Martin Scorsese, considerat unul din cele mai bune filme cu gangsteri facute vreodata. Intr-una din scene, Tommy DeVito (Joe Pesci), unul din membrii familiei de mafioti Lucchese, aflat la masa cu toata gasca de mafioti, le spune o poveste amuzanta, iar Henry Rill (Ray Liotta) ii zice: "You're funny". Tommy isi pierde cumpatul si vizibil enervat, ii spune acestuia :“I’m funny how, I mean funny like I’m a clown, I amuse you? I make you laugh, I’m here to fuckin’ amuse you? What do you mean funny, funny how? How am I funny?” . Scena a fost improvizata de Pesci si Liotta in pauze, iar Pesci a spus ca s-a inspirat dintr-un moment care i s-a intamplat in realitea cand lucra in restaurante, in tinerete.

 

 

Pretty Woman (1990)
Regizor: Garry Marshall
Actori: Richard Gere, Julia Roberts

Pretty Woman a fost filmul care a facut-o celebra pe Julia Roberts, cucerind America in rolul prostituatei care ii fura inima unui milionar sarmant, interpretat de Richard Gere. Intr-una din scene, personajul interpretat de Gere, ii cumpara ei un colier extrem de scump. Uimita de gest, "frumusica" intinde mana sa il ia, dar el ii inchide cutia, iar ea izbuncneste intr-un ras memorabil. Richard Gere a improvizat momentul, iar rasul Juliei Roberts a fost natural. Producatorilor le-a placut atat de mult incat au pastrat momentul.



When Harry met Sally (1989)
Regizor: Rob Reiner
Actori: Meg Ryan, Billy Crystal

Cea mai celebra scena din comedia cu Meg Ryan si Billy Crystal este cea din restaurant, cand Sally (Meg Ryan) ii demonstreaza lui Harry (Billy Crystal) ca femeile pot mima orgasmul. Dupa ce frumoasa blonda geme in plin restaurant, o batranica se intoarce si ii spune chelneritei "I'm having what she's having". Meg Ryan a fost cea care a propus aceasta scena scenaristilor. Si astazi este scris deasupra scaunului unde a stat Meg Ryan in restaurantul Kat'z Deli: "Where Harry met Sally ... hope you have what she had!”

 



Jaws (1972)
Regizor: Steven Spielberg
Actori: Roy Scheider

Jaws a marcat primul mare blockbuster de vara din istorie, dar este si unul din filmele cu cele mai multe replici improvizate. Cand politistul Martin Brody (Roy Scheider) descopera rechinul urias si alb care a terorizat orasul fictiv Amity Island, se intoarce cu spatele, si cu vizibil socat de ce vede, ii spune vanatorului de rechin, Quint: “You’re gonna need a bigger boat.” Conform scenaristilor, replica a fost improvizata de Scheider si a este pe locul 35 in topul celor mai bune citate din film, conform Institutului American de Film.






 


Modifică setările cookies