Multe vise au fost implinite joi cand au fost anuntate nominalizarile la Premiile Oscar 2013, dar au fost si multe vise spulberate. Pentru multi, drumul catre cele mai prestigioase evenimente, care se vor decerna pe 24 februarie, s-a incheiat.
Daca Lincoln, Life of Pi, Steven Spielberg, Jennifer Lawrence, Bradley Cooper, Ang Lee se numara printre cei care au triumfat primind nominalizari la Oscar, nume ca Ben Affleck, Marion Coltillard sau Leonardo DiCaprio au fost uitate de Academia Americana de Film.
Care sunt cele mai mari "furturi" de la Oscarurile 2013?
Kathryn Bigelow
Prima cineasta din istorie premiata cu Oscar pentru regie in 2009 a ratat sansa de a sparge un nou record, dupa ce Academia Americana de Film nu a nominalizat-o pentru regie ion 2013 , desi Zero Dark Thirty a intrat in cursa pentru cel mai bun film, iar Jessica Chastain, protagonista filmului, are mari sanse sa plece cu statueta acasa pentru cea mai buna interpretare feminina in rol principal. Kathryn Bigelow, impreuna cu scenaristul Mark Boal, care a lucrat multi ani ca jurnalist, aduc pe marile ecrane povestea impresionanta a soldatilor si agentilor speciali, care, timp de 10 ani, au fost pe urmele celui mai periculos terorist. Filmul a generat o sumedenie de discutii aprinse si fost acuzat ca glorifica tortura.
Leonardo DiCaprio
Leonardo DiCaprio a ratat inca o data sansa sa castige Oscarul: nu a primit nominalizare pentru rol secundar in Django Unchained, spre deosebire de colegul lui, Christoph Waltz, care a primit nominalizare la aceasta categorie, tot pentru Django Unchained. Fanii actorului de 38 de ani au fost extrem de dezamagiti sa vada ca inca o data Academia Americana de Film il nedreptateste si il lasa in afara cursei.
Marrion Cotillard
Frantuzoaisca de 37 de ani a impresionat pe toata lumea cu rolul sfasietor din Rust&Bone, regizat de Jacques Audiard, unde joaca rolul unei dresoare de balene, care in urma unui accident, isi pierde picioarele. Aceasta este nevoita sa descopere o latura complet diferita a vietii si sa infrunte durerile. Rolul complex si interpretarea emotionanta a acesteia i-au adus din nou numai laude din partea criticilor, insa Cotillard nu a primit nici o nominalizare la Oscar.
Ben Affleck
2012 a fost anul lui Ben Affleck, a carui mare revenire, Argo, a cucerit pe toata lumea. Roger Ebert a declarat Argo filmul anului, l-a laudat pe Ben Affleck pentru regie, si, desi era dat ca favorit de presa straina, cineastul de 40 de ani nu s-a regasit nici pe lista celor mai buni regizori, nici pe lista celor mai buni actori.
Quentin Tarantino
Quentin Tarantino a reusit sa faca pe toata lumea sa vorbeasca din nou despre el si filmul sau Django Unchained, cu care a starnit controverse datorita subiectului delicat. Django Unchained se afla pe lista celor mai bune filme nominalizate la Oscar, dar Tarantino nu si-a mai gasit loc si la cel mai bun regizor. Tarantino continua si acum sa fie un personaj atipic la Hollywood, iar controversele din ultimul timp ar putea fi motivul pentru care a fost lasat pe afara de Academia Americana de Film.
Christopher Nolan
Nolan este unul dintre putinii regizori care au facut cu succes trecerea de la filme independente la filme cu succes urias la box-office. In ultimii 8 ani, cinefilii din intreaga lume au fost fermecati de geniul si talentul lui Christopher Nolan. Capodopera sa, trilogia The Dark Knight, a schimbat pentru totdeauna perceptia asupra filmelor cu super eroi, inspirate de benzile desenate. De la Memento si pana la The Dark Knight Rises, Nolan a impresionat publicul de fiecare data cu povesti inteligente si neconventionale. Din pacate pentru milioane de fani, Nolan nu a intrat pe lista celor mai buni regizori, iar The Dark Knight Rises nu a primit nici o nominalizare la Oscar, nici macar la efecte sau coloane sonora, semnata Hans Zimmer.
Tom Hooper
Mizerabilii, primul musical nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film in ultimii 10 ani, dupa Chicago: a suferit cea mai mare dezamagire la categoria cel mai bun rergizor unde numele lui Tom Hooper nu s-a regasit. Daca in urma cu 2 ani castiga Oscarul pentru The King's Speech, anul acesta Hooper nu a intrat pe lista celor mai buni regizori, dar Mizerabilii are totusi 7 nominalizari, inclusiv pentru cel mai bun film, cea mai buna actrita in rol secundar si cel mai bun actor in rol principal.
Skyfall
Cel mai bun film din istoria francizei James Bond si primul din serie care a facut incasari de 1 miliard de $, ce a fost ridicat in slavi de presa si criticii din intreaga lume, a fost uitat complet de Academia Americana de Film. Se stie ca filmele Bond nu au prea mare trecere la Academie American de Film, dar de aceasta data, Skyfall n-a fost doar un film cu agentul 007, ci una dintre cele mai bune pelicule ale anului. Castigator al premiului Oscar pentru American Beauty, regizorul Sam Mendes a creat cel mai complex film Bond, cu o distributie de vis : Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem. Anul acesta se implinesc 50 de ani de filme Bond, moment care va fi sarbatorit si la Gala Oscarurilor din 2013 si ar fi fost inca o onoare daca Skyfall primea macar o nominalizare. Totusi, Skyfall are 5 nominalizari la Oscar, dintre care cea mai importanta este nominalizarea lui Adele la cel mai bun cantec original.
Javier Bardem
Actorul spaniol a creat cel mai complex personaj negativ din istoria francizei Bond, a cucerit cu interpretarea sa si a fost laudat de presa straina pentru rolul teroristului cibernetic Raoul Silva din Skyfall. Desi fanii isi doreau foarte mult sa isi vada actorul preferat nominalizat la Oscar, Academia Americana de Film nu i-a mai gasit loc acestuia pe lista actorilor in rol secundar.
John Hawkes
In vasrta de 53 de ani, actorul face un rol superb in drama The Sessions, regizata de Ben Lewin. Filmul este inspirat diuntr-un caz real. John Hawkes il joaca pe Mark O’Brien care s-a imbolnavit de poliomielita la varsta de 6 ani, iar coloana vertebrala i-a fost deformata intr-un mod atat de grotesc incat barbatul a ramas tintuit la pat. Avand dificultati de respiratie, Mark este obligat sa petreaca cea mai mare parte a zilei inchis intr-un dispozitiv medical care il ventileaza artificial - numit "plaman de otel".
Cloud Atlas
Super productia fratilor Wachowski, Cloud Atlas, a divizat publicul, unii adorandu-l, altii numindu-l dezamagitor. Desi ar fi putut sa prinda cateva nominalizari, macar la categorii secundare. Pelicula merita sa intre in cursa pentru Oscar la categoria cel mai bun machiaj, unde sunt nominalizate doar 3 filme in acest an.