marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Cifre și curiozități despre Titanic, capodopera cinematografică a lui James Cameron cu 11 premii Oscar

Știm că îl iubiți și-l revedeți cu drag și a mai multa oară, dar ați fost curioși să vedeți ce eforturi colosale au stat în spatele filmului cu 11 premii Oscar?

Cifre și curiozități despre Titanic, capodopera cinematografică a lui James Cameron cu 11 premii Oscar
Producția „Titanic” a fost una dintre cele mai curajoase, dacă nu cumva chiar nebunești aventuri cinematografice din anii ’90, care a reușit nu doar să intre în legendă pentru povestea sa emoționantă, ci să seteze și anumite standarde în lumea filmului. Iată câteva informații de culise care au făcut din proiectul regizorului James Cameron unul grandios și o rampă incredibilă de lansare pentru protagoniștii săi, Leonardo DiCaprio și Kate Winslet.
 
RMS Titanic a fost cel mai mare pachebot din lume când a plecat în călătoria sa inaugurală din Southampton, Anglia cu destinația New York, pe 10 aprilie 1912. La patru zile de la plecare, la ora 23:40 în data de 14 aprilie 1912, s-a ciocnit de un aisberg și s-a scufundat la ora 02:20 în dimineața următoare. În urma naufragiului și-au pierdut viața 1.514 persoane din 2.228 aflate la bord (714 supraviețuitori) în unul din cele mai cumplite dezastre maritime pe timp de pace din istorie.


 
Inspirația regizorului James Cameron de-a ecranizat tragicul eveniment a venit din fascinația sa pentru epave; el a simțit că o poveste de dragoste amestecată cu pierderea de vieți umane ar fi esențială pentru obținerea unui impact emoțional al dezastrului. Producția a început în 1995, când Cameron a filmat material cu epava reală a Titanicului.
 
În 1996, Cameron a dat startul filmărilor cu actori, avându-i în prim-plan pe Kate Winslet (Rose) și Leonardo DiCaprio (Jack), de doar 21 și, respectiv, 22 de ani la acel moment și care nici nu se simpatizau prea tare - deși tot de-atunci au rămas prieteni.
 
Filmările au debutat în Dartmouth, Noua Scoție, la bordul navei Akademik Mstislav Keldysh. În septembrie 1996, filmările s-au mutat la noul studio Fox Baja din Rosarito, Mexic, unde o replică la scară largă a RMS Titanic a fost construită. Puntea principală a fost construită pe o platformă care se putea înclina de la 0 la 90° în câteva secunde, în timp ce pupa vasului se ridică în timpul scufundări. Pentru siguranța cascadorilor, multe recuzite erau făcute din spumă poliuretanică. Filmările trebuiau să dureze 138 de zile, dar s-au prelungit la 160. Mulți membri au răcit sau au avut infecții la rinichi după multe ore petrecute în apa rece, inclusiv Winslet. La final, ea a decis că nu va mai lucra din nou cu Cameron decât dacă va câștiga „mulți bani”. Unii actori au plecat, iar trei cascadori și-au rupt oasele, dar Asociația Actorilor a decis după o investigație că nu era nimic în neregulă cu platoul. În plus, DiCaprio a spus că în niciun moment al filmărilor el nu s-a simțit în pericol.


 
Cameron a schițat portretul nud a lui Rose pentru o scenă pe care el o simte că ar conține un sentiment de rebeliune. „Știi cât de mult înseamnă pentru ea libertatea pe care o simte. E un motiv de fericire”, a spus el. Scena nud a lui DiCaprio și Winslet a fost prima lor scenă împreună. „Nu am pregătit-o aproape deloc, cu toate că nu putea fi pregătită mai bine. Există o emoție și o energie și o ezitare,” a spus Cameron. „Ei au repetat împreună, dar nu au filmat nimic împreună.” Cameron a spus că el și echipa sa „căutau ceva să filmeze”, deoarece platoul principal nu era încă pregătit. „Mai duraseră încă câteva luni până să fie gata, deci tot încercam să găsim ceva de filmat.” După ce a văzut această scenă, Cameron a simțit că totul a ieșit foarte bine.


 
Albumul coloanei sonore din "Titanic" a fost compus de James Horner. Pentru vocalizele auzite pe parcursul filmului, creatoare de stări, Horner a chemat peste 30 de cântărețe, pentru că în final s-o aleagă pe artista norvegiană Sissel Kyrkjebø, cunoscută publicului ca „Sissel”. Tot Horner a scris și versurile pentru melodia „My Heart Will Go On”, în secret cu Will Jennings, deoarece Cameron nu voia nicio melodie cu versuri în film. Canadianca Céline Dion a acceptat să înregistreze un demo, după ce a fost convinsă de soțul ei, René Angélil, iar Horner a așteptat până ce Cameron era într-o dispoziție bună, pentru a-i prezenta melodia. După ce a ascultat-o de câteva ori, Cameron a fost mulțumit, cu toate că era îngrijorat că va fi criticat pentru că a devenit „comercial la finalul filmului”. Cameron a vrut și să le facă pe plac producătorilor executivi ai studioului și a înțeles că „un cântec hit în filmul său îi va asigura desăvârșirea”. Coloana sonoră a filmului a devenit cea mai bună compoziție orchestrală din toate timpurile și a devenit un succes mondial, rămânând timp de 16 săptămâni pe prima poziție în Statele Unite, și a primit certificatul de diamant în urma celor peste unsprezece milioane de copii vândute doar în Statele Unite. Coloana sonoră a devenit cel mai bine vândut album din 1998 în SUA. „My Heart Will Go On” a câștigat Premiul Grammy pentru Cea mai bună melodie scrisă special pentru Film sau Serial.
 
"Titanic" a avut un buget mare încă de la început, dar a crescut foarte mult pe parcurs, până când a ajuns la 200 milioane $, puțin peste 1 milion $ per minut de ecranizare. După lansare, incluzând și relansările din 2012 și 2017, Titanic a câștigat 659,4 milioane de dolari în America de Nord și 1,528 miliarde de dolari în alte țări, pentru un total mondial de 2,187 miliarde de dolari. A devenit filmul cu cele mai mari încasări din toate timpurile în 1998, și a rămas pe primul loc timp de doisprezece ani, până când Avatar (2009), scris și regizat tot de Cameron, l-a surclasat în 2010.
 
Titanic a început parcursul fulminant la Globurile de Aur, fiind premiat la 4 categorii, Cea mai bună Dramă, Cel mai bun regizor, Cea mai bună coloană sonoră și Cea mai bună melodie originală. Kate Winslet și Gloria Stuart au primit și ele nominalizări. La Oscar, filmul a strâns 14 nominalizări, fiind la egalitate cu pelicula din 1950 a lui Joseph L. Mankiewicz, "Totul despre Eva", dintre care a câștigat 11: Cel mai bun film (al doilea film despre Titanic după cel din 1933, Cavalcada), Cel mai bun regizor, Cele mai bune decoruri, Cea mai bună imagine, Cele mai bune efecte vizuale, Cel mai bun montaj, Cele mai bune costume, Cel mai bun mixaj sonor, Cel mai bună montaj sonor, Cea mai bună coloană sonoră, Cea mai bună melodie originală. Kate Winslet, Gloria Stuart și machiorii sunt singurii care nu au câștigat. Scenariul original al lui James Cameron și Leonardo DiCaprio nu au primit nici măcar nominalizări. A fost al doilea film care a câștigat 11 premii Oscar, după "Ben-Hur".

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies