marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Cosmina  Stratan si Cristina Flutur, printre cele mai tinere castigatoare din istoria Festivalului de Film de la Cannes. Seara care le-a schimbat viata complet celor doua actrite romance

Intr-o singura seara, Cosmina Stratan (28 de ani) si Cristina Flutur (25 de ani) s-au transformat din debutante in actrite recunoscute si apreciate in intreaga lume. Dupa ce au castigat la Cannes la categoria cea mai buna interpretare feminina, toti ochii au fost atintiti spre ele. Anul trecut, Kirsten Dunst era actrita care triumfa, insa anul acesta a venit romancelor din "Dupa dealuri", regizat de Cristian Mungiu, sa guste din apreciere la nivel european.

Cosmina Stratan si Cristina Flutur, printre cele mai tinere castigatoare din istoria Festivalului de Film de la Cannes. Seara care le-a schimbat viata complet celor doua actrite romance

Duminica seara, Cosmina Stratan si Cristina Flutur au reusit o perfomanta pentru care ar fi invidiate de orice actor profesionist din lume: au fost numite cele mai bune actrite la Cannes, chiar la debut.

 

Cristian Mungiu a avut incredere si suficient curaj sa le distribuie in filmul cu care a intrat pentru a doua oara in marea competitie de la Cannes.

 

Cosmina Stratan si Cristina Flutur sunt amandoua din Iasi, prima este nascuta in 1984, a doua in 1987 si sunt printre cele mai tinere castigatoare de la Cannes din istorie. La  28 si 25 de ani, romancele noastre au cucerit lumea la cel mai prestigios festival de film din lume. Cosmina a renuntat la o cariera de jurnalism pentru a-si incerca norocul in teatru.


"Cristian Mungiu are o maniera magistrala de a-si ghida actorii", a spus Cristina Flutur, multumindu-i regizorului, alaturi de Cosmina Stratan.

 

Presa internationala a vuit despre succesul lor. Cristian Mungiu a fost mai mult decat inspirat atunci cand a ales sa ofere rolurile principale unor actrite debutante, fara nici o experienta, dar cu studii de specialitate. "Am stiut de la inceput ca pentru rolurile astea va trebui sa caut - nu aveam pe nimeni in cap dinainte si stiam ca va fi dificil. Cautam actori care sa poata sa para oameni simpli, nesofisticati, cu putina educatie si cu acea infatisare aparte pe care o capata uneori oamenii credinciosi. Am hotarat sa vad personal la casting cat mai multe dintre actritele care aveau varsta, accentul si cat de cat infatisarea potrivite. "

 


 

Naturaletea Cristinei a fost punctul cheie pentru rolul din "Dupa dealuri".


"Pe Cristina Flutur am chemat-o dupa ce am vazut pe net o fotografie de-a ei in care avea ceva in privire ce imi dadea sperante ca putea fi ea personajul. Pe Cosmina Stratan am urmarit-o intai intr-o proba data in absenta mea - o proba in care ii dadeau lacrimile; secventa nu cred ca cerea neaparat acel lucru, insa capacitatea ei de a genera emotie era coplesitoare. Abia mai tarziu am aflat ca sunt amandoua iesence ca si mine - ca majoritatea actorilor pe care i-am ales in final pentru film. Bineinteles, nu din pricina asta i-am ales, insa banuiesc ca felul lor de a vorbi - care imi e familiar - se traduce cumva in capul meu drept natural, firesc."

 

Celebrul critic Peter Bradshaw de la The Guardian i-a dat filmului "Dupa dealuri" 4 stele din 5 si l-a laudat pe Mungiu, cat si pe tinerele actrite: "Mungiu aduce inca o data stilul artistic dramatic, in a portretiza spatii mici si intime si il aduce pe spectator intr-o lume diferita. Filmul aduce aminte intr-un mod straniu de stilul lui Lars von Trier. Cosmina si Cristina sunt tulburatoare in rolurile lor".

 

 

Filmul "Dupa dealuri/ Beyond the Hills" spune povestea a doua fete, Alina (Cristina Flutur) si Voichita (Cosmina Stratan), care au crescut împreunala orfelinat si s-au regasit apoi intr-o manastire izolata din Romania. Alina vrea saplece de acolo pentru a se stabili în Germania si isi doreste ca Voichita savinacu ea. Insa Voichita este atasata profund de viata de la manastire. Atunci cand Alina îl înfruntape preot, tanara este dusa la spital, iar persoanele care o ingrijesc încep sa creada ca este posedatade diavol.
 

The Telegraph: "Desi filmul lui Mungiu nu este impresionant, tinerele actrite sunt superbe si joaca formidabil".


 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies