Unul dintre cele mai de succes proiecte cinematografice era cât pe-aci să rămână la un titlu singular. Însă o decizie a regizorului Steven Spielberg a dus la crearea unei trilogii de top.
După lansarea romanului „Jurassic Park” în 1990, Michael Crichton a fost presat de fani pentru o continuare. Întrucât nu scrisese niciodată una, el a refuzat inițial. În timp ce filma adaptarea cinematografică a romanului, regizorul Steven Spielberg a crezut că, dacă s-ar face o continuare, aceasta ar implica recuperarea bidonului care conținea ADN de dinozaur pierdut în timpul evenimentelor din primul film. Discuțiile despre o continuare a filmului au început după lansarea în 1993 a filmului „Jurassic Park”, care a fost un succes financiar.
Steven Spielberg a purtat discuții cu David Koepp și Crichton, care a scris filmul precedent, pentru a pune pe masă posibile idei pentru o continuare. Programul de producție pentru un al doilea film „Jurassic Park” depindea de decizia lui Michael Crichton dacă va scrie o continuare a primului roman.
În martie 1994, Crichton a declarat că va exista probabil o continuare atât a romanului, cât și a filmului, afirmând că are o idee pentru un alt roman, care va fi apoi adaptat într-un film. La momentul respectiv, nici Spielberg nu se angajase să regizeze adaptarea cinematografică a noului roman, deoarece plănuia să își ia un an de pauză de la regie.
În martie 1995, Crichton a declarat că era aproape gata să scrie continuarea, programată pentru lansare mai târziu în acel an, deși a refuzat să precizeze titlul sau intriga acesteia. La momentul acestui anunț, Spielberg semnase pentru a produce adaptarea cinematografică, filmările urmând să înceapă în vara anului 1996 pentru o lansare în 1997. regizorul era ocupat cu noul său studio, DreamWorks, și nu se hotărâse dacă va regiza filmul, declarând: „Mi-ar plăcea să-l regizez, dar trebuie să văd. Viața mea se schimbă mereu”.
O echipă de producție a fost alcătuită în primăvara anului 1995, în timp ce Crichton termina cel de-al doilea roman, intitulat „The Lost World”/„Lumea dispărută”; în același timp, Spielberg și Koepp dezvoltau idei pentru scenariu. Romanul lui Crichton a fost publicat în luna septembrie a aceluiași an, în timp ce Spielberg a fost anunțat ca regizor pentru adaptarea filmului în noiembrie. Cei doi au fost de acord să renunțe la onorariile inițiale pentru o parte din profitul final.
Se spune că înțelegerea lui Koepp a fost cea mai profitabilă pentru o adaptare la acea vreme, cu un onorariu în jur de 1,5-2 milioane de dolari. Joe Johnston, care s-a oferit să regizeze adaptarea cinematografică, a regizat în cele din urmă cel de-al trei film, „Jurassic Park III” (2001). „Lumea dispărută: Jurassic Park” a avut aproape 1.500 de storyboard-uri, care au ajutat la planificarea precisă necesară pentru a filma scenele care implicau acțiune, dinozauri și efecte speciale.
Designerul de producție Rick Carter a călătorit în Hawaii, apoi în Puerto Rico, Noua Zeelandă și Australia pentru a căuta posibile locații de filmare. Costa Rica și America de Sud nu au fost niciodată luate în considerare, deoarece filmările ar fi avut loc în timpul sezonului ploios din zona locală. Cu toate acestea, filmul a folosit în cele din urmă efecte sonore tropicale care au fost înregistrate în Costa Rica. Până în februarie 1996, nordul Noii Zeelande a fost ales ca locație de filmare, însă din cauza costurilor prea mari, producția a fost mutate în Humboldt County, California, cu pădurile de sequoia din Eureka.
În timp ce „Jurassic Park” a avut în principal dinozauri animatronici construiți de echipa lui Stan Winston, „Lumea dispărută” s-a bazat mai mult pe imaginile generate pe calculator (CGI) de Industrial Light & Magic. Acest lucru a însemnat că filmul a prezentat cadre mai mari care au oferit mult spațiu pentru ca artiștii digitali să adauge dinozaurii. Filmul prezintă 75 de cadre generate pe calculator. O scenă în care vânătorii înconjoară un grup de dinozauri a fost realizată aproape în întregime cu creaturi generate pe calculator.
Filmul „Lumea dispărută: Jurassic Park”/„ The Lost World: Jurassic Park” (1997) este difuzat duminică seară la Pro Cinema de la ora 20:30 și, în reluare, de la ora 01:00.