marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Dacă e sâmbătă, e seara SF. Cu cine luăm „Primul contact“?

Începând din 1 octombrie, în fiecare sâmbătă, de la ora 20:30, PRO Cinema va difuza filme ce fac parte din seria „ALIEN Saturday grid“. 

Dacă e sâmbătă, e seara SF. Cu cine luăm Primul contact ?
Explorăm lumea necunoscută cu cele mai captivante producții științifico-fantastice, care ne provoacă imaginația, dar ne și proiectează posibile scenario despre viitor.
 
Primul film care deschide seria „ALIEN Saturday grid“ este „Arrival“/„Primul contact“, semnat de regizorul canadian Denis Villeneuve, după un scenariu bazat pe nuvela „Story of Your Life“ a lui Ted Chiang.
 
Lansat în toamna lui 2016, după ce a fost prezentat la Festivalul de Film de la Veneția, unde a luat premiul Leul de Aur, „Arrival“/„Primul contact“ a surprins cu noua sa perspectivă: mai multe nave spațiale misterioase, ce au forma unor oase de sepie, au aterizat pe 12 meridiane de pe toate continentele. Aparent, fără niciun semn de comunicare, aceste nave plasate strategic au un limbaj aparte, insesizabil la prima vedere. În tot cazul, prezența lor alertează armatele tuturor statelor, care se pregătesc de o luptă iminentă. Dar pe ce plan? Ce caută aici? 
 
Pentru a încerca un prim contact, e trimisă o echipă formată dintr-un matematician (Jeremy Renner) și o expertă în lingvistică (Amy Adams), care să depisteze o formulă de comunicare. Lingvista Louise Banks decriptează un prim semnal și învață să comunice cu entitățile extraterestre, pentru a le afla intențiile.

 

Limbajul lor este despărțit în două ramuri, unul vorbit și unul scris, cel de-al doilea având o structură atât de complexă, încât nicio parte a lui nu poate fi îndepărtată fără a schimba înțelesul întregii propoziții. Cel care folosește acest limbaj trebuie să știe de la început cum se va termina propoziția, lucru explicat în carte prin abordarea timpului minim în cadrul teoremei lui Fermat. Înțelegerea sistemului scris al extratereștrilor afectează percepția Louisei asupra timpului, sugerând existența unui univers determinist în care se exercită liberul arbitru, dar fără a afecta evenimentele ulterioare.

 
Pe Forest Whitaker îl puteți vedea în rolul unui general de armată. 
 
Începută în iunie 2015, producția a avut un buget de 50 de milioane de dolari.


Filmul „Arrival“/„Primul contact“ va fi difuzat la Pro Cinema sâmbătă, 1 octombrie, de la ora 20.30.


Galerie foto


Modifică setările cookies