marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Daniel Day-Lewis, inspirat de Barack Obama pentru rolul lui Lincoln: cum a devenit "presedinte" cel mai mare actor in viata

Abraham Lincoln, al 16-lea presedinte al Americii, omul care a schimbat definitiv destinele americanilor si unul dintre cele mai iubite personaje din istorie, este si unul dintre cele mai enigmatice. Actorul Daniel Day-Lewis, impreuna cu legendarul Steven Spielberg pornesc pe urmele uneia dintre cele mai mari figuri din istoria Statelor Unite, in pelicula Lincoln.

Daniel Day-Lewis, inspirat de Barack Obama pentru rolul lui Lincoln: cum a devenit presedinte cel mai mare actor in viata

 

Daniel Day-Lewis, considerat unul dintre cei mai talentati actori si numit de cei de la revista TIME cel mai mare actor in viata, a fost intotdeauna o persoana retrasa, care s-a ferit de atentia presei, dar care a reusit cu fiecare rol al sau sa isi lase amprenta profund in cinematografia mondiala, prin modul deosebit in care se pierde de fiecare data in personajele sale. Dupa primele vizionari ale lui Lincoln la festivalurile de profil, Daniel Day-Lewis este din nou ridicat in slavi de critici pentru interpretarea fara cusur a celebrului presedinte american in filmul lui Steven Spielberg.


"Nu m-am gandit niciodata ca pot sa-l readuc la viata pe Abraham Lincoln" a spus actorul pentru revista TIME. "Ma simt atat de mic in fata unui om atat de grandios" a continuat acesta. "Imediat dupa ce incepi sa te documentezi despre el si sa intri in pielea lui, descoperi nu doar o personalitate politica exceptionala, dar si un individ interesant, accesibil de jucat pentru un actor."



Pentru a-l convinge pe Daniel Day Lewis sa accepte rolul
, regizorul Steven Spielberg si scenaristul Tony Kushner s-au dus personal acasa la actor, langa Dublin, Irlanda. "In prima zi ne-am dus intr-un pub. Eu si Daniel stateam de vorba la o masa langa fereasta, iar Steven i-a facut o poza din profil lui Daniel si mi-a trimis-o pe email. Steven mi-a spus ca prima lui imagine cu Abraham Lincoln de care isi aduce aminte este o silueta de carton pe care a facut-o de Ziua Presedintelui. Silueta lui Daniel langa fereastra l-a facut sa simta ca se uita direct la Abraham Lincoln in tinerete" a spus scenaristul Tony Kushner pentru TIME.
 

 

 


Cu o cariera de peste 25 de ani in spate, Daniel este recunoscut pentru metodele sale riguroase cu ajutorul carora intra in pielea personajelor sale, insa niciodata nu vorbeste despre ele. O parte dintre actori il gasesc intimidant pe Daniel. "In cazul lui Lincoln nu se pune aceasta problema, doar nu-l joaca pe Bill The Butcher", a spus cu umor Steven Spielberg.

Actorul britanic este cunoscut pentru faptul ca pe durata filmarilor, inclusiv in pauzele de filmari, incearca sa ramana in pielea personajului sau: "Daniel Day-Lewis nu este genul de om pe care sa-l intrebi cum i s-a parut meciul de aseara, dar poti sa vorbesti despre viata ta si lucruri personale. Noi am gasit in comun povesti despre tatii nostri" a spus Jared Harris, colegul sau de platou la Lincoln. Acesta il va juca pe Ulysses S. Grant, cel care avea sa ajunga al optsprezecelea presedinte al Statelor Unite ale Americii.


"De exemplu, pentru Lincoln, a incercat sa isi pastreze accentul american si i-a rugat pe cei britanici de pe platou sa nu foloseasca accentul britanic pentru a nu-l scoate din personaj. Oamenii cred ca este un om intimidant, dar nu este deloc asa. Actorii folosesc tot felul de metode si trucuri pentru rolurile lor. El vrea sa ramana in personajul sau si te roaga sa ii respecti decizia, dar atat" a continuat Jared Harris, care a mai colaborat cu Daniel Day-Lewis la "The Last of the Mohicans".

 


Moartea tatalui sau, pe cand Daniel avea doar 15 ani, l-a marcat profund. "Am fost rebel si marcat de conflicte interioare inca din adolescenta. Imi imaginam ca o sa am un viitor ca tamplar. Timp de un an de zile nu stiam ce sa fac. Am fost muncitor, am lucrat pe santiere navale si in constructii. Cand am decis sa devin actor, cred ca mama mea a fost cea mai usurata, pentru ca in sfarsit aveam o perspectiva in viata. Insa, indiferent ce am facut in viata, mama m-a sprijinit constant. Asa ca eu am fost cel mai aspru judecator al meu pentru a crea un echilibru" a spus actorul intr-un interviu acordat recent publicatiei TIME.

Lewis nu se grabeste dupa incheierea unui film sa se arunce imediat intr-un alt personaj: "Cred ca aceste pauze te ajuta mai mult sa capeti inspiratie pentru rolurile tale si nu stiu exact ce implinire ai ca om. Dupa Nine, am stat departe de lumea filmului, aveam nevoie de singuratate, dar acea singuratate constructiva, care te ajuta sa gasesti in tine cele mai bune resurse pentru a te transpune in pielea unei astfel de personalitati. Pentru rolul din Lincoln, m-am gandit mult la Barack Obama si la ce se intampla in viata lui in acest moment. Eu simt ca am imbatranit vizibil doar jucandu-l pe Presedinte, dar cred ca este o povara imensa sa ai responsabilitatile lui. Toti acesti oameni care poseda o astfel de putere trebuie sa se simta tare singuri in anumite momente. Nu compar munca mea cu cea a presedintelui, insa uneori avem ca termen comun aceasta singuratate" .

 


 

Steven Spielberg a avut numai cuvinte de lauda la adresa lui Daniel Day-Lewis, cei doi colaborand pentru prima data: "Daniel a facut, la inceput, un lucru care m-a intristat foarte tare. A vrut sa astepte un an de zile pana sa incepem filmarile. A avut un an de zile la dispozitie pentru cercetare, sa descopere cum vorbea Lincoln, gesturile acestuia, tonul vocii si mimica lui. El a reusit sa surprinda atat de bine trasaturile lui Lincoln, din toate perspectivele, incat in prima zi cand am venit pe platouri, am simiti ca in spatele biroului sta chiar adevaratul Abraham Lincoln. Pe durata filmarilor l-am strigat numai Domnul Presedinte, a fost ideea mea. Ca sa ma integrez in peisaj am fost imbracat la costum pe toata durata filmarilor, desi nu obisnuiesc sa fac asta. Nu am putut purta haine din secolul XIX, dar am incercat sa le aleg pe cele mai bune din aceasta epoca. Am vrut sa fac parte dintr-o lume extraordinara. Eram constienti ca este doar un film, dar cand paseam la Casa Alba, cu totii ne simteam ca si cum am fi contribuit la un moment istoric memorabil" a spus Spielberg pentru  TIME.

 

Filmul Lincoln are la baza bestsellerul "Team of Rivals", scris de Doris Kearns Goodwin, laureata a premiului Pulitzer. Pelicula este regizata de Steven Spielberg si se va concentra pe conflictele politice dintre Lincoln si membrii importanti ai cabinetului sau in drumul catre abolirea sclaviei si sfarsitul Razboiului Civil. Din distributie fac parte  Daniel Day-Lewis, Joseph Gordon-Levitt, Sally Field, Tommy Lee Jones, Jared Harris.


Daniel Day-Lewis in rolul lui Lincoln pe coperta revistei TIME


 


Ultimele trailere adaugate

Cele mai citite

O nouă seară Agatha Christie, cu al său genial detectiv, Hercule Poirot - Moarte pe Nil

După un scenariu de Michael Gree și bazat pe romanul omonim din 1937 al celebrei scriitoare de romane polițiste, este o continuare a filmului Crimă în Orient Express (2017), a fost produs de Branagh, Ridley Scott, Judy Hofflund și Kevin J. Walsh.

Citeste mai mult ►

Modifică setările cookies