marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Ediția de anul acesta a Festivalului de Film de la Cannes, în lumina carierei fabuloase a lui Catherine Deneuve

Veterana cinema-ului francez deschide, în mod tradițional, celerul festival de pe Croazetă, anul acesta emoțiile ei fiind mai mari ca altădată.

Ediția de anul acesta a Festivalului de Film de la Cannes, în lumina carierei fabuloase a lui Catherine Deneuve
Francezii știu ca nimeni alții să-și onoreze personalitățile, iar anul acesta afișul Festivalului de Film de la Cannes îi este dedicat actriței Catherine Deneuve. Portretul în alb şi negru al stelei franceze este o fotografie din 1968, care a devenit stindardul celei de-a 76-a ediţii a „Festivalului Festivalurilor“.
 
Invitată să deschidă oficial a 76-a ediție a Oscarurilor franceze, cea mai cunoscută și iubită actriță franceză a fost cu adevărat impresionată de versurile poetei ucrainene Lesia Ukrainka, pe care le-a recitat printre lacrimi. De fapt, Catherine Deneuve a fost într-atât de emoționată, încât fiica sa, și a lui Marcello Mastroianni, Chiara Mastroianni, care a fost și gazda ceremoniei, a trebuit să-i reamintească să declare deschis Festivalul.

 
21 de filme concurează pentru mult-râvnita Palme d’or – dintre care 7 sunt realizate de femei, un adevărat record! – şi alte 80 de pelicule sunt prezentate în diferitele secţiuni paralele. Femeile conduc numeric și în rândul juriului, care anul acesta este format din 4 femei şi 5 bărbaţi şi este prezidat de suedezul Ruben Östlund, regizor déjà premiat cu două Palme d’or din care ultima anul trecut pentru pelicula „Triangle of sadness“.
 
Din păcate, însă, la această ediție nu figurează niciun film românesc în niciuna din secţiunile Festivalului. Mai mult de atât, niciun cineast român nu a fost cooptat în vreun juriu. O situaţie inedită ce-ar putea da de gândit, atât de mult ne-am obişnuit în ultimi 10-15 ani să vedem cinematografia română lăudată pe Croazetă.

 
Starurile așteptate pe covorul roșu au fost Michael Douglas (anunțat pentru un trofeu Palme d’or de onoare), Uma Thurman, Johnny Depp (cu noua lui peliculă, „Jeanne du Barry“), Brie Larson (membră a juriului de anul acesta), Harrison Ford, Natalie Portman, Martin Scorsese (care va prezenta „Killer of the flower Moon“, al doilea acel mai lung film al său, de aproape trei ore şi jumătate), Juliette Binoche, Leonardo DiCaprio şi Robert De Niro.
 
FOTO: Profimedia

Galerie foto

Ultimele trailere adaugate

Cele mai citite

O nouă seară Agatha Christie, cu al său genial detectiv, Hercule Poirot - Moarte pe Nil

După un scenariu de Michael Gree și bazat pe romanul omonim din 1937 al celebrei scriitoare de romane polițiste, este o continuare a filmului Crimă în Orient Express (2017), a fost produs de Branagh, Ridley Scott, Judy Hofflund și Kevin J. Walsh.

Citeste mai mult ►

Modifică setările cookies