14 filme care au scris istorie la Sundance: cele mai influente filme lansate la festivalul creat de Robert Redford
2832
0
23 ianuarie 2013 13:04
Editia din 2013 a Festivalului de Film Sundance si-a desemnat castigatorii sambata seara. Dupa 10 de zile de maraton de filme, cel mai mare festival de film american s-a incheiat cu filmul jOBS al lui Ashton Kutcher.
Marele castigator al editiei din acest an a Festivalului de la Sundance a fost Fruitvale, care a obtinut Premiul Juriului pentru cea mai buna drama americana, dar si Premiul Publicului, acordat tot pentru cea mai buna drama. Fruitvale a fost numit de cinefilii straini "noul Beasts of Southern Wild", filmul care anul trecut castiga Premiul Juriului si care a devenit unul dintre cele mai populare filme independente din 2012. Acesta a ajuns in competitie la Oscaruri, cu 4 nominalizari, inclusiv la cel mai bun film, cel mai bun regizor, dar si cea mai buna actrita - Quvenzhane Wallis.
Fruitvale, inspirat din fapte reale, este povestea lui Oscar Grant, un tanar de 22 de ani, rezindent al zonei Bay Area, San Francisco, care este impuscat si ucis fara motiv de un politist in Ajunul Anului Nou, in 2008, la statia de metrou Fruitvale. Filmul ii are in distributie pe Michael B. Jordan in rolul lui Grant, Octavia Spencer, castigatoarea premiului Oscar in 2011 pentru The Help, Melonie Diaz, Ahna O'Reilly, Kevin Durand si Chad Michael Murray.
"Aceasta nu va fi ultima data cand veti urca pe un podium" a spus Tom Rothman, directorul executiv al studioului Fox, in timp ce le inmana premiile distributiei si echipei din spatele filmului Fruitvale.
Regizorul filmului, Ryan Coogler, a fost emotionant de premiul castigat si a tinut un discurs impresionant: "Acest film este despre umanitate, despre cum ii tratam pe cei dragi si pe cei pe care nu ii cunoastem. Acest premiu imi demonstreaza ca filmul a avut un impact puternic." Acesta este debutul regizorului in varsta de 26 de ani. Harvey Weinstein a cumparat drepturile de distributie ale peliculei cu 2.5 milioane de $: "Am fost complet uimit si cucerit de acest film. Aceasta poveste cutremuratoare trebuie spusa".
Cel mai bun documentar a fost desemnat Blood Brother, despre povestea unui tanar american, Rocky Braat, care s-a mutat in India pentru a lucra alaturi de orfanii infectati cu HIV. "Acest lucru inseamna enorm pentru foarte multi copii“, a declarat regizorul Steve Hoover, dupa ce a primit trofeul.
Actrita Lake Bell a castigat premiul pentru cel mai bun debut regizoral intr-o productie dramatica, In A Word, iar premiul pentru regie la aceeasi categorie i-a revenit umoristei Jill Soloway, pentru Afternoon Delight.La sectiunea film-documentar, cel mai bun scenariu a fost castigat de Zachary Heinzerling, pentru Cutie and the Boxer. Filmul cambodgian A River Changes Course a fost distins cu marele premiu al juriului, pentru documentarul international, iar pelicula sud-coreeana Jiseul a primit marele premiu al juriului, la sectiunea dramatica.
Anul acesta, Festivalul de la Sundance a avut in competitie un numar record de 119 filme, semnate de regizori din 32 de tari.Festivalul a crescut de la un eveniment cu un singur cinematograf la o "Mecca" pentru creatorii de filme cu bugete mici si pentru iubitorii de filme care vad dincolo de blockbusterele hollywoodiene. Faptul ca Festivalul de Film de la Sundace este tinut in luna ianuarie transforma evenimentul intr-un deschizator de drumuri pentru filmele anului 2013.
Sexul si dorinta carnala, de la adolescenta la maturitate, a reprezentat una dintre temele predilecte in acest an, atat in categoriile dedicate filmelor de fictiune, cat si in cele dedicate documentarelor, a declarat John Cooper, directorul festivalului.
Sexul s-a vandut cel mai bine la Sundance in acest an, cele mai studiouri de la Hollywood oferind sume colosale pentru drepturile asupra filmelor, scriu cei de la Reuters. Don Jon's Addiction, debutul regizorul al lui Joseph Gordon-Levitt, despre un Don Juan modern si dependent de filme porno, a fost cumparat de Relativity Media pentru 4 milioane de dolari.
Un alt film popular a fost Kill Your Darlings, filmul controversat despre originile generatiei beat, in care Daniel Radcliffe are scene gay de sex. Reprezentantii studioului Sony Pictures, care au cumparat productia, spun ca au fost total dati pe spate de poveste. "Este o poveste reala, care nu ramane doar in spiritul epocii pe care o prezinta, iar actorii sunt foarte buni" a spus Tom Bernard de la Sony Pictures.
Insa "bomba" festivalului a fost The Way, Way Back, o comedie neagra, pentru care Fox Searchlight a oferit suma colosala de 10 milioane de dolari pentru a cumpara drepturile de distributie.
Dupa ce au impartit un premiu Oscar cu Alexander Payne pentru scenariul adaptat la "The Descendants", Nat Faxon si Jim Rash si-au propus sa debuteze in domeniul regizoral cu comedia independenta The Way, Way Back despre relatiile din interiorul unei familii disfunctionale. Filmul urmareste experientele unui adolescent de 14 ani, Duncan (Liam James) care isi petrece vacanta de vara alaturi de masa sa (Toni Collette) si de enervantul ei iubit (Steve Carell)
Aceasta este povestea primei nave de transport americane capturate de pirați în ultimele două secole.