Fii star la Gala Premiilor Gopo 2013. Procinema.ro iti ofera 10 invitatii duble la cea mai frumoasa noapte a filmului romanes. Afla aici lista castigatorilor
3134
0
19 martie 2013 14:07
In 2013, Premiile Gopo ii aduc un omagiu maestrului comediei romanesti, Mitica Popescu. Acesta va primi Premiul pentru Intreaga Cariera in cadrul Galei organizata pe 25 martie, la Opera Nationala Bucuresti.
Unul dintre cele mai importante trofee, Premiul pentru Intreaga Cariera a fost acordat la editiile precedente unor actori emblematici pentru filmul romanesc: Iurie Darie, Ion Besoiu, Draga Olteanu-Matei, Marin Moraru si Jean Constantin.
Nascut pe 2 decembrie 1936, la Bucuresti, Mitica Popescu este unul dintre cei mai prolifici actori de film, teatru si televiziune din generatia sa, cu o cariera ce se intinde pe parcursul a aproape 50 de ani. Umorul sarcastic si aparitiile dramatice sau comice inconfundabile, in productii muzicale sau de divertisment, l-au propulsat in randul celor mai indragite personalitati.
A jucat in peste 40 de piese de teatru si peste 50 de productii cinematografice si TV. De asemenea, este prezentatorul uneia dintre cele mai longevive productii TVR, emisiunea „D'ale lui Mitica", care a implinit 12 ani.
Memorabil, in cariera sa cinematografica, ramane rolul lui Cocosila din filmul Morometii, de Stere Gulea, in care joaca alaturi de Victor Rebengiuc si Luminita Gheorghiu. Un alt rol de referinta este cel din Vanatoarea de vulpi (r. Mircea Daneliuc, 1980), ecranizare a romanului „Niste tarani”, de Dinu Sararu si una dintre productiile inovatoare din cinematografia autohtona, in materie de limbaj cinematografic, in care Mitica Popescu are o aparitie de neuitat. Actorul si-a interpretat magistral personajul - taranul Naita Lucean - si pe scena de teatru, intr-un spectacol montat de regizoarea Catalina Buzoianu care a facut sali pline aproape un deceniu.
Filmografia sa mai include roluri in filme precum Glissando (r. Mircea Daneliuc, 1985), Mere rosii (r. Alexandru Tatos, 1976), Secretul armei...secrete (r. Alexandru Tatos, 1988), De ce trag clopotele, Mitica? (r. Lucian Pintilie, 1981), Inghititorul de sabii (Alexa Visarion, 1981), Cel mai iubit dintre pamanteni (Serban Marinescu, 1993), Dulcea sauna a mortii (r. Andrei Blaier, 2003) sau Casatorie cu repetitie (r. Virgil Calotescu, 1985).
In teatru, actorul a cucerit audienta in spectacole precum Alex si Morris, de Michael Elkin, Matca, de Marin Sorescu, Pescarusul, de A.P.Cehov, Monstrii sacri, de Jean Cocteau, O femeie draguta cu o floare si ferestre spre nord, de Eduard Radzinski, Sluga la doi stapani, de Carlo Goldoni.
Pentru cariera sa impresionanta, Mitica Popescu a fost recompensat cu Premiul pentru intreaga activitate la Gala Premiilor UNITER 2009.
Aceasta este povestea primei nave de transport americane capturate de pirați în ultimele două secole.