marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Hitchcock: o poveste de dragoste nespusa, un regizor debutant, un film tulburator si cum a ajuns Anthony Hopkins sa arate ca Hitchcock

O poveste de dragoste nespusa, un regizor debutant, innebunit dupa rock si una dintre cele mai memorabile scene din istoria cinematografiei: asta este pe scurt istoria din spatele filmului Hitchcock - pelicula ce incearca sa redescopere ce-l motiva pe legendarul cineast Alfred Hitchcock. Revista Hollywood Reporter dezvaluie cum a fost realizat unul dintre cele mai bune filme din 2012 cu o distributie de 5 stele: Anthony Hopkins, Helen Mirren si Scarlett Johansson

Hitchcock: o poveste de dragoste nespusa, un regizor debutant, un film tulburator si cum a ajuns Anthony Hopkins sa arate ca Hitchcock

Anul 1960: este premiera lui Psycho, un film care si-a uimit publicul pentru ca si-a ucis personajul principal inainte de jumatatea peliculei. Regizorul Alfred Hitchcock nu se poate uita la premiera filmului pentru care si-a pus reputatia in joc si pe a carui productie a aruncat o mare parte din averea sa. Regizorul se framanta pe culoarul cinematografului unde are loc premiera. Aude in spatele usilor inchise muzica compozitorului Bernard Herrmann ce indica scena faimoasa si socanta de la dus, imagini pe care toata lumea le-a vazut si sunt imposibil de uitat: scena cu silueta unei femei amenintatoare, cu un cutit in mana, vazuta prin perdeaua de la dus si injunghierea feroce a personajului principal.


Toata lumea incepe sa tipe in sala. Hitchcock reactioneaza de parca el ar fi tinut cutitul si taie aerul cu mana. Regizorul incepe sa danseze de parca este un dirijor de orchestra cu tipetele publicului si muzica viorilor din film pe fundal, anticipand parca fiecare sunet. S-a intamplat asa in realitate? Probabil ca nu. Aceasta scena a fost inventata de Anthony Hopkins care il interpretaza pe Alfred Hitchcock in filmul numit simplu Hitchcock. "Sunt un muzician, asa ca mi-am dat seama de sunetele inalte ale muzicii si am inceput sa mimez loviturile de cutit" a dezvaluit Anthony Hopkins.

 


Supranumit maestrul suspansului, Alfred Hitchcock stia cum sa-si manipuleze publicul. "Poate ca nu este usor de trait cu tine, insa stii mai bine ca nimeni cum sa faci filme" este una din replicile spuse de Helen Mirren, care o interpreteaza pe Alma, sotia lui Hitchcock, care l-a sprijinit din spatele camerelor pe acesta. Aceasta replica defineste cel mai bine relatia dintre cei doi cineasti care este inima filmului regizat de Sacha Gervasi. Pentru Hitchcock, Psycho era un pariu cu un buget modest, insa filmul Hitchcock (2012) este un proiect ambitios care isi propune sa redescopere ce l-a influentat pe legendarul regizor.


In 1959, Hickcock voia sa schimbe directia dupa ca a facut thrillerul romantic si glamour North by Northwest. Paramount Pictures a refuzat sa finanteze propunerea regizorului britanic de a face o ecranizare dupa romanul lui Robert Bloch despre povestea reala a criminalului in serie Ed Gein. Hitchcock si-a ipotecat casa pentru a face rost de 800.000 de $ pentru bugetul filmului. Cu ajutorul sfaturilor strategice ale Almei, acesta s-a luptat cu problemele financiare si cu Paramount Pictures pentru a aduce filmul pe ecrane. Incercand sa spuna aceasta povestea, filmul Hitchcock a intampinat si el la randul lui probleme si mai mari, insa le-a invins si a ajuns un candidat serios la premiile Oscar din 2013.

 

In ianuarie 1980, un tanar jurnalist pe nume Stephen Rebello i-a luat un interviu lui Alfred Hitchcock in biroul sau de la Universal. Hitchcock avea sa moara 3 luni mai tarziu (sotia sa, Alma a murit in 1982), insa ultimele cuvinte ale lui Alfred Hickcock l-au inspirat pe Stephen Rebello sa petreaca 10 ani cautand informatii incluse in cartea Alfred Hitchcock and the Making of Psycho, pe care a publicat-o in 1990. A fost nevoie de alti 15 ani ca producatorii Tom Thayer si Alan Barnette sa inceapa drumul pentru a ecraniza aceasta carte.

Filmul s-a plimbat pe la mai multi scenaristi si producatori de la A&E la Focus Features care l-a angajat pe scenaristul John J. McLaughlin (Black Swan). Acesta isi dorea sa faca un film inspirat de carte, dar care sa aiba in centru povestea de dragoste dintre Alma si Hitchcock. Urmasii lui Hitchcock, fiica sa Patricia si cei trei nepoti ai regizorului, nu erau interesati sa vada un astfel de film, centrat pe povestea de dragoste dintre Alma si Hitchcock. Faptul ca studiourile Universal detin drepturile de distributie asupra catorva filme ale lui Hitchcock si sunt legate contractual de urmasii regizorului, a determinat Focus sa renunte la film.

Proiectul a ajuns in cele din urma la producatorii Ivan Reitman si Tom Pollock de la Montecito Picture Co. "Scriptul era foarte bun. Sunt foarte putine filme bune despre casatoriile pe termen lung, insa nu stiam niciunul despre colaborarea creativa dintre soti. Hitchcock merita tot respectul si recunoasterea din lume, insa sotiei sale, Alma, niciodata nu i-a fost acordata aceasta recunoastere" a declarat Pollock.


 


Pollock si Reitman au fost impresionati de regizorul Sacha Gervasi (46 de ani), un fost jurnalist ajuns scenarist si care si-a facut debutul in regie in 2008 cu documentarul Anvil! The Story of Anvil, istoria unui grup rock din anii '80. Hitchcock este primul lungmetraj regizat de el. La intalnirea cu producatorii, regizorul a incercat din rasputeri sa-i convinga ca este cea mai buna alegere: daca aveau o lista cu 26 de regizori pentru acest film, numele meu cred ca era al 27-lea, a povestit acesta.

"Sacha Gervasi a avut cea mai buna viziune pentru ceea ce aveam noi nevoie la acest film - legatura emotionala intre Alfred Hitchcock si nevasta sa Alma" a declarat Tom Pollock de la Montecito Picture Co. Sacha Gervasi si-a dorit sa aduca o nota de umor filmului, insa umorul sec, cel specific lui Alfred Hitchcock. Gervasi a fost cel care a sugerat ca in film sa fie adus personajul criminalului in serie ce a inspirat Psycho - Ed Gein, ca o figura ce i-a bantuit psihicul lui Hitchcock.

 

Problemele nu s-au oprit aici insa. Premiatul cu Oscar Anthony Hopkins,  are a mai abordat personaje istorice ca Pablo Picasso si Richard Nixon trebuia convins ca debutantul regizor Sacha Gervasi era cea mai buna alegere. Cei doi s-au intalnit la un pranz in Beverly Hills. Hopkins, care vazuse filmul Anvil! The Story of Anvil de 3 ori, a declarat ca a considerat un lucru bun faptul ca Sacha Gervasi se afla la debutul in regie. Dupa ce l-a convins pe Hopkins, Gervasi s-a intalnit cu Helen Mirren care refuzase sa se implice in proiect, insa acesta a convins-o in cele din urma pe actrita premiata cu Oscar sa accepte rolul Almei.

 


Cum faci un film despre realizarea unui alt film - Psycho cand nu detii drepturile lui Psycho? Producatorul filmului Hitchcock, Tom Pollock si-a inceput cariera ca avocat in industria entertainmentului, insa mai tarziu s-a facut producator si a lucrat o perioada ca director pentru studiourile Universal. Cei de la Universal nu le-au dat voie producatorilor sa foloseasca imagini din Pyscho. Asa ca Tom Pollock s-a folosit de niste tertipuri pentru a rezolva situatia si cu ajutorul sfaturilor primite de la un alt avocat, Donald Gordon, au decis sa filmeze acele scene, insa cu mici modificari, pentru a nu fi identice cu cele din Psycho. Astfel era acoperiti din punct de vedere legal. "Este o scena in care Scarlett Johansson seamana foarte mult cu Janet Leight, atat cat am putut noi sa o faca se semene, insa dureaza o secunda, nu o sa fie identice scenele cu cele din filmele realizate de Hitchcock. Insa muzica din celebra scena de la dus am pastrat-o, Sony ne-a dat voie. Nu incalc regulile, insa stiu cum sa jonglez cu ele pana la limita" a spus Pollock.

 

 

 

Make-up artistul Howard Berger si designerul de costume Julie Weiss au avut cel mai mult de lucru la transformarea lui Anthony Hopkins. Berger a creat prima data un mulaj prostetic ce-i copia trasaturile fetei lui Hitchock pana in cel mai mic detaliu, insa pus pe fata lui Anthony Hopkins, aceasta era complet schimbat. Nu mai arata deloc ca  Anthony Hopkins. Asa ca a remodelat designul pana a obtinut o "potcoava", asa cum o numeste Berger, cu care a format falcile si gusa si a adaugat bucati de silicon pentru nas si lobul urechii.


"Hitchcock era cunoscut pentru faimoasele sale costume negre, insa asta nu inseamna ca le purta zi de zi" a spus Weiss care a creat un costum fals, numit fat suit care sa ii adauge greutate. "Julie a fost geniala, m-a ajutat enorm. Cu acel costum, prin forma si greutate lui, imi schimba centrul de greutate si ma inclinam usor pe spate asa cum o facea Hitch" a spus Anthony Hopkins.

 

Regizorul de imagine Jeff Cronenweth, care tocmai terminase munca la filmul The Girl With the Dragon Tattoo, regizat de David Fincher, a fost cel care a grabit productia si s-a apucat imediat de treaba. Filmarile au inceput in aprilie si au durat 35 de zile in Sudul Californiei. Pentru a surprinde imaginea tipica si lumina clasica anilor 50 oferita de Tehnicolor, realizatorii au apelat la o tehnologie mult mai avansata si au filmat cu camere digitale RED Epic MX.  Jeff Cronenweth si regizorul Sacha Gervasi au inserat mai multe elemente cu referire directa la filmele lui Hitchcock: o umbrela ca cea folosita in Foreign Correspondent, un telefon asemanator cu cel din Dial M for Murder.


"Nu am avut foarte mult timp la dispozitie asa ca a trebuit sa luam niste decizii bazate pe instinctul nostru." a spus Gervasi. La 6 luni dupa inceperea filmarilor, Gervasi a avut o vizionare speciala cu versiunea finala in California si pentru ca reactiile au fost atat de bune, cei de la Fox Searchlight au decis sa lanseze filmul cat mai repede in 2012.


Personajul Alfred Hitchcock din filmul regizat de Sacha Gervasi nu seamana cu nici o alta portretizare a maestrului suspansuluui, iar interpretarea lui Hopkins este cu totul deosebita. "Nascut ca fiu al unui negustor de legume, Hitchcock era un londonez linistit. Dar cand a venit la Hollywood, a devenit o personalitate. Modul in care pronunta fiecare silaba din cuvant, cred ca il facea sa para foarte distins in ochii americanilor. Dra cand era cu Alma revenea la personalitatea lui." Hellen Mirren, care o interpreteaza pe sotia lui Hitchcock, crede ca cei doi erau foarte jucausi. "Am observat ca in fotografiile celor doi, Alma zambeste mereu. O facea sa izbucneasca in ras si asta e foart real".

 

Hitchcock  va avea premiera in Romania pe 8 februarie 2013.

 


 


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies