marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

În seara filmului romantic, Pro Cinema vă aduce o peliculă cu parfum de legendă: Anna și Regele

Jodie Foster și Yun Fat Chow sunt protagoniștii acestei povești clasice inspirate din fapte reale.

În seara filmului romantic, Pro Cinema vă aduce o peliculă cu parfum de legendă: Anna și Regele
În 1862, în portul Bangkok ajungea o corabie ce aducea, printre altele, şi pe cea care avea să fie profesoara prinţului moştenitor al Regatului Siam, Thailanda de azi. Anna Leonowens era o englezoaică venită din India, însoţită de fiul său şi de o familie de servitori indieni, o tânără văduvă aflată în căutarea unor noi experiențe peste mări şi ţări. Despre aventura ei de acolo, pe parcursul a cinci ani, a scris o carte în 1870, „The English Governess at the Court of Siam“, pentru ca după alţi doi ani să adauge încă un volum, „The Romance of the Harem“. În 1943 a fost tipărit un volum care combină elementele biografice ale celor două apariţii anterioare, întâlnite de Margot Landon din întâmplare în Thailanda, alcătuind una singură cu titlul „Anna and the King of Siam“. Aceasta a devenit sursă de inspiraţie pentru mai multe ecranizări începând cu anul 1946, inclusiv o producţie de desen animat.
 
Cea mai notorie punere în scenă a fost musical-ul din 1956, „Eu și regele“, cu frumoasa actriță Deborah Kerr și talentatul actor Yul Brynner – cel care a jucat rolul regelui Mongkut și pe Broadway, devenind unul dintre primii actori ce au câștigat un premiu Oscar și un premiu Tony pentru același rol.
 
Succesul producției i-a inspirat pe producătorii de mai târziu să refacă filmul, așa apărând pe marile ecrane „Anna și regele“ (1999), cu Jodie Foster și Chow Yun-Fat.



Filmul redă contrastele puternice între Vest și Est, între civilizația occidental și cea Orientală. Căci, atunci când profesoara englezoaică Anna Leonowens (Jodie Foster) ajunge în ținutul exotic al Siamului să le predea copiilor regelui Mongkut (Chow Yun-Fat), obiceiurile ei vestice intră în contradicție puternică cu cele orientale. Tensiunea se acumulează pe masură ce Mongkut învață despre forțele exterioare care conspiră împotriva regimului sau. Dar, în timp ce intriga politică este gata să exlodeze, între Anna și Rege se țese o idilă elegantă, discrete, cu toată dantelăria de Palat.

 
Filmul „Anna și regele“ (1999), a cărui difuzare a fost interzisă în Thailanda, dar care a primit două nominalizări la Oscar, este difuzat la Pro Cinema sâmbătă la ora 20:30.


Modifică setările cookies