Într-un interviu acordat celor de la SFX, regizoru Neil Jordan a vorbit despre aducerea pe ecran a clasicului vampir modern al lui Anne Rice, după 30 de ani de la premiera filmului „Interviu cu un vampire”/„Interview with a vampire”.
„Îți pui întrebarea: cum ar fi, dacă ai rămâne să trăiești pentru totdeauna?” spune Neil Jordan. „Cum ar fi, dacă viața ar fi o trecere a zilelor care sunt la fel, la fel, la fel, la fel? Modele se schimbă. Orașele se schimbă. Tehnologia se schimbă, dar tu rămâi la fel? Aceasta a fost, pentru mine, o mare întrebare”.
Timpul trece, însă filmul e nemuritor. Și, în timp ce adaptarea lui Neil Jordan a romanului de vampiri al lui Anne Rice, care a provocat un cutremur de gen, împlinește treizeci de ani, Jordan a reflectat asupra carierei sale într-un nou volum de memorii, intitulat „Amnesiac”.
Regizorul își amintește copilăria petrecută în nordul Dublinului, înconjurat atât de credință, cât și de superstiție, până la munca sa cu John Boorman la Excalibur și la filmele pe care le-a regizat și pe care le-a scris frecvent. Mai multe au avut de-a face cu supranaturalul: cel mai faimos, „Interview With The Vampire” (1994), alături de „The Company Of Wolves” (1984), „High Spirits” (1988) și „Byzantium” (2012). Două capitole sunt dedicate filmului „Interview With The Vampire”, în care Jordan detaliază experiența dificilă, dar eliberatoare a unui film „realizat într-o strălucire nebună a publicității”.
Cea mai importantă dintre acestea este distribuirea lui Tom Cruise în rolul vampirului Lestat de Lioncourt, care intră pe neașteptate în viața lui Louis de Pointe du Lac (Brad Pitt), un văduv bogat din Louisiana anului 1791. Lestat îi poate simți durerea. O mușcătură și Louis va fi eliberat pentru totdeauna din închisoarea mortalității. Este o ofertă pe care ajunge să o regrete aproape imediat ce o acceptă.
Tom Cruise, cu siguranță, nu se potrivea descrierii lui Rice. „În primul rând, trebuia să fie înalt. În al doilea rând, era blond”, explică Jordan. „Idealul ei era de fapt Rutger Hauer, dintr-un motiv oarecare - poate pentru că văzuse „Blade Runner” al lui Ridley Scott. Era o figură de tip nordic. Îl admira pe Jeremy Irons. Daniel Day-Lewis era favoritul când am venit eu… Dar Daniel nu a vrut să o facă”.
La acea vreme, Tom Cruise devenise o figură emblematică după „Top Gun” (1986) și „Risky Business” (1983), celebritatea sa fiind definită de acel zâmbet solar, iar distribuirea lui în ceva antagonic era riscantă. Jordan îl văzuse în filmul lui Oliver Stone, „Born On The Fourth Of July” (1989), în care a interpretat rolul unui veteran din viața reală al războiului din Vietnam și a zdruncinat pentru prima dată așteptările publicului. „Te uiți la asta și-ți spui: «Bine, ăsta e un actor, în afară de a fi un star de cinema». Nu părea a fi din altă lume, antic, frumos sau aristocrat”.
Totuși, Jordan a văzut ceva la el: „Când l-am întâlnit pe Tom, am văzut calea către personaj.Acesta este singurul mod în care pot descrie acest lucru”, spune el. „Am văzut calea către acest personaj care, într-un fel, trebuia să trăiască în afara privirii publicului”. Anne Rice își făcuse publice obiecțiile față de Cruise, dar a cedat la fel de repede când a văzut în sfârșit ce a făcut el cu rolul. Lestat al lui Cruise este irezistibil de seducător, dar cu o inimă carbonizată și înnegrită.
Anne Rice a publicat un anunț de două pagini în „Variety”. În el, ea a pus lucrurile la punct, scriind: „Îmi place să cred că Lestat al lui Tom va fi amintit așa cum este amintit Hamlet al lui Olivier. Alții pot juca rolul într-o zi, dar nimeni nu va uita vreodată versiunea lui Tom”. Și Jordan a completat-o: „În ceea ce îl privește pe Tom, el este genul de om care, dacă îi dai o provocare și îi spui: „Hei, nu vei fi în stare să faci asta”, o va face. De aceea face aceste filme Mission:Impossible, și sare de pe stânci uriașe. Îl admir pentru asta.”
O tânără care vrea cu disperare să devină faimoasă pe internet reușește să atragă atenția atunci când se preface că este supraviețuitoarea unui atentat. Dar oare a meritat?