marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Jafurile secolului. Cele mai incredibile furturi din filme inspirate din povesti reale

Cele mai impresonanate jafuri din filme nu au fost nicidecum inventate, ci inspirate din fapte reale. 5 povesti care au facut deliciul tuturor la vremea respectiva au devenit subiecte pentru cele mai celebre filme despre jafuri. Si sa recunoastem toate sunt ciudate si par incredibile pana si pentru Hollywood.

1. Dog Day Afternoon (1975)


Regizor:Sidney Lumet
Cu: Al Pacino, John Cazale si Charles Durning.

Sonny (Al Pacino) da buzna cu pistolul in mana intr-o banca din Brooklyn. El a pus la punct un plan minutios, pentru ca iubitul lui Sal (John Cazale) are nevoie de o operatie de schimbare de sex, dar totul merge prost. Filmul a fost inspirat dintr-un caz real povestit de un articol ( The Boys in the Bank) aparut in revista LIFE. 

John Stanley Wojtowicz, Salvatore Naturile si Robert Westenberg au incercat in august 1972 sa sparga sediul bancii Chase Manhattan.Wojtowicz si Naturile au fost lasati de izbeliste de  Westenberg care speriat de politie a fugit. Cei doi au tinut ostateci 7 angajati timp de 14 ore, insa planul lor nu a dat roade. Wojtowicz a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare, iar  Naturile a fost ucis de FBI.


2.The Great Train Robbery (1979)

Regizor: Michael Crichton
Cu: Sean Connery, Donald Sutherland, Lesley-Anne Down

Nu e singurul film care a fost inspirat de cel mai indraznet jaf din istorie. Connery este Edward Pierce, un talhar maestru, care pune la cale un plan genial pentru a fura o avere in lingouri de aur, din vagonul cu salarii al unui tren.Jaful a avut loc in Anglia in 1855 iar creierul din spatele lui a fost William Pierce care l-a planuit timp de un an si a fost ajutat de alti 5 indivizi. Hotii au fost prinsi, insa aurul nu a fost niciodata recuperat.


3. The Bank Job (2008)

Regizor:Roger Donaldson
Cu:Jason Statham, Saffron Burrows si Stephen Campbell Moore

Bazat pe povestea adevarata a jafului din 1971 asupra bancii din Baker Street, poveste care a fost interzisa timp de 30 de ani printr-o ordonanta de guvern, filmul readuce in prim plan cel mai mare jaf din istoria Marii Britanii, in urma caruia nu s-a facut nicio arestare si nici un ban nu a fost recuperat. In 1971 4 indivizi au jefuit sediul bancii Lloyds dupa ce au sapat un tunel de 15 m pe sub un restaurant. S-au furat peste 3 milioane de lire.

4. The Pursuit of D.B. Cooper (1981)
Regizor: Roger Spottiswoode
Cu: Treat Williams, Robert Duvall, Kathryn Harrold si R.G. Armstrong 

Filmul este inspirat din jaful ce a avut loc in noiembrie 1971, cand un Boeing 727 a fost deturnat de D.B. Cooper, pe ruta Portland- Seattle. La scurt timp dupa ce s-a urcat in avion, acesta i-a oferit un biletel unui insotitor de zbor, spunandu-i ca are o bomba, apoi si-a deschis servieta pentru a-i demonstra ca nu glumeste.

Cerintele sale au fost 200.000 de dolari in bancnote de 20, patru parasute si rezervorul sa fie umplut din nou cand aterizeaza avionul.

Insotitorul de zbor a trimis toate indicatiile catre cabina de pilotaj, iar FBI-ul a reusit sa obtina banii pentru rascumparare de la mai multe banci din Seattle. Dupa ce avionul a ajuns pe aeroportul din Seattle si i s-a facut plinul, a decolat din nou, de aceasta data spre New Mexico. D.B. Cooper a reusit sa sara din avion inainte ca autoritatile sa il poata prinda. Identitatea sa nu a fost niciodata aflata si nici nu i s-au gasit urmele, cei de la FBI mentionand ca nu avea cum sa scape in urma aruncarii cu parasuta.

5.The Great Riviera Bank Robbery (1976)
Regizor: Francis Megahy
Cu: Ian McShane, Warren Clarke si Stephen Greif

In 1976, banca Societe Generale din Nice a fost jefuita de Albert Bert Spaggiari, care a reusit sa fure 60 de milioane de franci si bunuri valoroase.

Spaggiari, care era un recunoscut parasutist, dar care avea si un cazier destul de lung obtinut in urma diferitelor infractiuni, parea sa isi traiasca viata linistita in Nice, unde se ocupa de un atelier de fotografie.

Dar cand a aflat niste informatii despre mai multe seifuri din cadrul Societe Generale, acesta a profitat de ocazie. Dupa ce a intrat in contact cu niste mafioti din Marseilles, acesta a pus cap la cap toate informatiile si si-a facut o echipa cu care a pus la cale jaful.

Ceea ce a fost uimitor in jaful sau a fost ca nu a folosit arme si nici nu a facut victime. Dupa incheierea furtului, acesta a lasat un bilet in banca pe care scrie: "Without weapons, nor hatred, nor violence."
 


Modifică setările cookies