Lincoln: cum i-a vandut Leonardo DiCaprio lui Daniel Day-Lewis un rol de Oscar
1359
0
28 noiembrie 2012 12:02
S-au spus si s-au scris foarte multe lucruri despre Lincoln, cel mai recent film al lui Steven Spielberg in care Daniel Day-Lewis se transforma complet in Abraham Lincoln, cunoscut si ca The Great Emancipator.
S-a spus despre acest film ca Daniel Day-Lewis nu a iesit deloc din personaj in timpul filmarilor si ca intreaga echipa de productie in frunte cu Steven Spielberg i s-a adresat cu "Domnule presedinte" timp de 3 luni, ca alegerea lui Barack Obama din luna noiembrie a pus filmul pe primul loc in fruntea favoritilor la Oscar 2013, ca Daniel Day-Lewis l-a avut ca model pe Obama pentru a-l juca pe Lincoln, ca Spielberg a petrecut 12 ani documentandu-se pentru acest film sau ca DiCaprio a fost singurul care l-a convins pe Daniel Day-Lewis sa accepte acest rol dupa ce acesta il refuzase initial.
Iar lucrurile nu se opresc aici. Inca de la aparitia primului trailer pentru Lincoln, unul dintre lucrurile care a starnit cele mai mari controverse in randul americanilor, a fost vocea lui Daniel-Day Lewis, in rolul presedintelui Lincoln, considerat de multi un mare orator. Lewis a folosit o voce mai ridicata, dar blanda in acelasi timp, pentru ca actorul considera ca asa i s-ar fi potrivit cel mai bine personajului sau: "Exista numeroase documente despre cum suna vocea lui Lincoln, care sustin faptul ca Lincoln avea o voce ridicata. Asta il ajuta mult pentru ca si cei aflati la distanta ii puteau auzi discursul." a spus actorul. "Nimeni nu poate sti concret cum suna vocea lui Lincoln" a adaugat acesta.
Mai nou unii istorici au probleme cu limbajul injurios din film care nu i-a fost caracteristic lui Lincoln. Movieguide a numarat peste 40 de obscenitati in pelicula lui Spielberg (prin care sh**, god*** sau fu**). "Lincoln a folosit un limbaj colorat, plin de anecdote, insa nu a injurat in viata reala cum o face in film" a declarat James McPherson, un istoric si consultant al filmului, scrie Hollywood Reporter. De asemenea a fost considerata nerealistica o scena in care Lincoln se intalneste cu lobbyistul W.N. Bilbo (James Spader) iar acesta arunca o injuratura.
Cat de corect, din punct de vedere istoric, este filmul Lincoln al lui Spielberg? Filmul se concentreaza pe votarea celui de-al 13 amendament, legea prin care slavia a fost interzisa in Statele Unite. In 1862, presedintele republican si abolitionistul Abraham Lincoln emancipeaza negrii din statele confederate din Sud. Dupa victoria prezidentiala obtinuta in 1860, statele din sud isi declara independenta. Razboiul de secesiunie se incheie cu victoria Nordului.
Steven Spielberg a petrecut 12 ani documentandu-se pentru acest film si a declarat ca fara Daniel Day-Lewis, care initial refuzase rolul, nu ar fi facut acest film niciodata. Regizorul a dezvaluit ca in momentul de apogeu al filmului, in care se voteaza in Camera Reprezentantilor a Statelor Unite ale Americii cel de-al 13-lea amendament, numele barbatilor care au votat "nu" din diferite motive au fost modificate pentru ca urmasii lor sa nu se simta rusinati.
Abraham Lincoln (1809-1865), unul dintre cei mai admirati presedinti americani - si primul care a fost asasinat - a fost ales cu cateva saptamani inainte de izbucnirea Razboiului de Secesiune si a fost ucis la cinci zile dupa incheierea oficiala a acestui conflict dintre Nord si Sud. Lincoln a ramas in istorie drept presedintele care a semnat actul de emancipare a americanilor de culoare, care a condus la abolirea sclaviei. John Wilkes Booth, cel care l-a asasinat pe Lincoln, a fost executat de armata la doua saptamani dupa asasinat. Acesta era un simpatizant al Sudului.
Pelicula care ii mai aduce pe Sally Field in rolul sotiei lui Lincoln si pe Tommy Lee Jones in rolul lui Thaddeus Stevens, lider al republicanilor radicali ce intrasera in conflict cu Abraham Lincoln, are un scor de 90% pe site-ul rottentomatoes.com cu 158 de rencezii pozitive si doar 17 negative. Lincoln este considerat alaturi de Zero Dark Thirty al lui Kathryn Bigelow si Mizerabilii lui Tom Hooper, filmele cu cele mai mari sanse la Oscar in 2013. Zilele trecute, liderul majoritatii din Senatul American, democratul Harry Reid a decis sa organizeze in Senat o proiectie speciala a filmului, la care vor fi invitati Daniel Day-Lewis si Steven Spielberg.
Lincoln va avea premiera in Romania pe 1 februarie 2013.
Aceasta este povestea primei nave de transport americane capturate de pirați în ultimele două secole.