marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Maggie Smith a murit la 89 de ani. Cele mai iconice roluri ale sale, de la drame sexy la comedii și iconicul Harry Potter

Distribuția „Harry Potter” e în doliu. Actrița, care a jucat în mai mult de 80 de filme și emisiuni TV, a murit pe vineri, la 89 de ani.

Maggie Smith a murit la 89 de ani. Cele mai iconice roluri ale sale, de la drame sexy la comedii și iconicul Harry Potter
Cariera lui Dame Maggie Smith pe scenă, în film și la televiziune s-a întins pe șapte decenii. Actrița, care a murit pe 27 septembrie 2024, la vârsta de 89 de ani, și-a făcut debutul pe scenă în 1952 și, în deceniile următoare, a avut o carieră de actriță expansivă, care i-a adus numeroase premii, inclusiv două Oscaruri și un Premiu Tony. A fost incredibil de versatilă, interpretând orice, de la Shakespeare la comedie și de la aristocrația britanică la frumusețile excentrice din sud.
 
De la unul dintre primele sale roluri în film, „Nowhere to Go” din 1958, până la „Harry Potter” și „Downton Abbey”, facem o scurtă retrospective a unora dintre cele mai bune roluri ale lui Maggie Smith din cariera sa remarcabilă.
 
„Nowhere to Go”, 1958
În primul ei rol creditat pe ecran, Maggie Smith a jucat alături de George Nadar.
 
„Othello”, 1965
După interpretarea din 1964 a rolului Desdemona în „Othello” de Shakespeare alături de Laurence Olivier la Royal National Theatre, cei doi și-au reluat rolurile în adaptarea cinematografică din 1965, care le-a adus amândurora o nominalizare la Oscar.
 
„Hot Millions”, 1968
În 1968 a intrat în rolul lui Patty Terwilliger Smith, alături de Peter Ustinov și Karl Malden.


 

 
„The Prime of Miss Jean Brodie”, 1969
În anul următor a apărut alături de soțul ei de atunci, Robert Stephens, într-un rol care i-a adus și primul Oscar.



 

 
„Călătorii cu mătușa mea”, 1972
În 1972, a obținut încă o nominalizare la Oscar pentru rolul din „Travels with my Aunt”, alături de Louis Gossett Jr.
 
„California Suite”, 1978
În 1979, Maggie Smith a ieșit din nou învingătoare pentru interpretarea sa din „California Suite”, în care au jucat și alți actori importanți de la Hollywood, precum Jane Fonda și Alan Alda.



 

 
„Evil Under The Sun”, 1982
În adaptarea pentru marele ecran a romanului Agathei Christie, Smith a jucat rolul lui Daphne Castle în filmul din 1982.
 
„Hook”, 1991
Pentru ecranizarea cult-favorită din 1991 a poveștii lui Peter Pan, Hook, Smith a interpretat-o pe bunica Wendy în filmul cu Robin Williams și Julia Roberts.

„Sister Act”, 1992
De asemenea, Smith a avut parte de roluri comice pe parcursul carierei sale, inclusiv „Sister Act” și continuarea sa, „Sister Act II: Back in the Habit” (1993).



 

 
„The Secret Garden”, 1993
Cartea clasică pentru copii cu același nume a prins viață în filmul din 1993 în care Smith o întruchipează pe doamna Medlock.
 
„The First Wives Club”, 1996
Un alt film de comedie emblematic este cel în care împarte ecranul cu Bette Midler, Goldie Hawn și Diane Keaton. Ea joacă rolul marii decane a tuturor primelor soții, care le ajută pe cele trei să își saboteze foștii soți.
 
„Gosford Park”, 2001
Rolul din 2001 i-a adus un premiu Oscar și i-a consolidat statutul de vedetă care interpretează aristocrați britanici eleganți în piese de epocă.



 

 
„Harry Potter”, 2001-2011
Unul dintre rolurile memorabile ale lui Smith - în special pentru publicul tânăr - a fost cel al profesoarei Minerva McGonagall în franciza „Harry Potter”.



 

 
„Downton Abbey”, 2010-2015
În plus față de munca sa expansivă în film și pe scenă, Smith a jucat și pentru proiecte TV în câteva ocazii, inclusiv în „Downton Abbey” din 2010-2015. De asemenea, ea și-a reluat rolul lui Violet Grantham în filmele din 2019 și 2022.



 

 
„Tea with the Dames”, 2018
În 2018, a apărut ca ea însăși, alături de alte actrițe britanice care au obținut titlul de Dame (Judi Dench, Eileen Atkins și Joan Plowright), pentru a-și aminti de carierele lor și pentru câteva tachinări ușoare.



 

 
Maggie Smith a continuat să lucreze în cinematografie și după 80 de ani, ultimul ei rol fiind în filmul „The Miracle Club” din 2023.



 


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies