marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Maia Morgenstern, omagiată pentru întreaga carieră la TIFF. „Şansa mea, în film, începe şi sfârşeşte cu domnul Lucian Pintilie“

După o viață trăită în luminile rampei, marea actriță a fost distinsă cu Premiul de Excelență pentru întreaga sa carieră.

Maia Morgenstern, omagiată pentru întreaga carieră la TIFF. Şansa mea, în film, începe şi sfârşeşte cu domnul Lucian Pintilie
Simbol al cinematografiei și scenei autohtone, îndrăgită și aplaudată de generații întregi de spectatori, actrița Maia Morgenstern a fost omagiată la Gala TIFF 2022, care a folosit pentru campania sa vizuală o scenă-cheie din emblematicul film „Balanța“.
 
„Şansa mea, în film, începe şi sfârşeşte cu domnul Lucian Pintilie. Dacă el nu m-ar fi luat în «Balanţa», nimic n-ar fi fost mai departe“, mărturisea actrița într-un interviu realizat în 1995 pentru revista „Noul Cinema“. Cu doar doi ani în urmă, Maia Morgenstern fusese premiată la European Film Awards pentru rolul memorabil din „Balanța“, unde o interpreta rolul unei tinere profesoare nonconformiste ajunse să predea în provincie. 
 
Acest rol i-a adus notorietatea internațională și i-a deschis calea către o lungă serie de colaborări cu nume emblematice din cinematografia mondială. În 1995 a colaborat cu regizorul Theo Angelopoulos, care i-a oferit un rol principal în „Privirea lui Ulise“, producție laureată cu două premii importante la Cannes, iar în 1996 o interpreta pe Edith Stein în „A șaptea cameră“, filmul legendarei Márta Mészáros. Un an mai târziu, apărea pe marele ecran în „Băieții Witman“, al regizorului. János Szász (1997). Listei i se adaugă producții internaționale de succes, precum „Mar nero“ (r. Federico Bondi, 2008), „La Fin du Silence“ (r. Roland Edzard, 2011) sau „The Bra“ (r. Veit Helmer, 2019).
 
Cea mai spectaculoasă apariție a actriței pe marile ecrane pare aproape predestinată. Numele de Morgenstern, „Luceafărul dimineții“ – în traducere liberă din limba germană, este un alt nume dat Fecioarei Maria, personajul pe care l-a interpretat magistral în 2004, în „Patimile lui Hristos“, controversatul film a lui Mel Gibson, care a stârnit uimirea cinefililor la momentul apariției. Maia Morgenstern a devenit o actriță cunoscută și apreciată de întreaga lume.
 
În paralel cu activitatea impresionantă din cinematografie, Maia Morgenstern a jucat în zeci de spectacole pe scene mari din România, dar și peste hotare. Din 1989 a devenit actriță la Teatrul Evreiesc de Stat, pe care îl conduce din 2012.

 
Celebrată la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, în cadrul căreia a fost prezentă la întâlnirea cu publicul de la InspiraTIFF, Maia Morgenstern a fost distinsă cu Premiul de Excelență.


 
„Acest moment al omagiului mă emoționează foarte profund, în mod sincer. E un moment al evaluării. Când te întrebi, la ce a trebuit să renunți? Și sunt profund recunoscătoare TIFF și tuturor celor care au făcut posibil acest moment. Sunt recunoscătoare fiecăruia dintre dumneavoastră!“, a spus actrița în discursul său.
 
FOTO: TIFF

Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies