marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Nicole Kidman: cum a fost convinsa sa faca un film tulburator, inspirat de mariajul ei cu Tom Cruise. "Nu am divortat din cauza acestui film"

In acest an se implinesc 13 ani de la moartea regizorului care a revolutionat cinematografia, Stanley Kubrick. Nicole Kidman si-a amintit intr-un material pentru revista Hollywood Reporter cum a realizat un film tulburator Eyes Wide Shut despre care a spus ca s-a inspirat din casnicia ei cu Tom Cruise, insa nu crede ca a cauzat despartirea lor survenita la 2 ani de la premiera peliculei, asa cum considera fanii celor doi actori.

Nicole Kidman: cum a fost convinsa sa faca un film tulburator, inspirat de mariajul ei cu Tom Cruise. Nu am divortat din cauza acestui film

 

Lansat in 1999, Eyes Wide Shut cu Tom Cruise si Nicole Kidman in rolurile principale, cele ale unui cuplu burghez din America zilelor noastre, care porneste in cautarea propriei sexualitati - e ultimul film al lui Kubrick. Acesta nu a mai apucat sa il vada pe marile ecrane, decesul marelui regizor survenind imediat dupa ce acesta a trimis o varianta de montaj starurilor si studiourilor. Eyes Wide Shut/Cu ochii larg inchisi, adaptarea unei nuvele a scriitorului vienez Arthur Schnitzler a necesitat 2 ani pentru a fi terminat si a stat un an in faza de post productie. Filmul a starnit numeroase controverse, din cauza scenelor pline de sexualitate si voyorism. La 13 ani de la premiera filmului, Nicole Kidman a dezvaluit ca Stanley Kubrick s-a inspirat din casnicia ei cu Tom Cruise, insa nu crede ca filmul a dus la divortul de acesta in 2001. Fanii celor doi actori considera insa ca acesta a fost inceputul sfarsitului pentru relatia celor doua vedete.


"Am vazut primul film cu Stanley Kubrick, A Clockwork Orange, in Sydney pe cand aveam 13 sau 14 ani. Nu l-am inteles si am fost profund tulburata de el. Am vazut The Shining atunci cand s-a lansat, ma sarutam cu un baiat in ultimul rand al salii de cinema. I-am povestit asta lui Stanley mai tarziu - lucru ce i-a placut mult. Am vazut Lolita cand Gus Van Sant mi-a spus sa ma pregatesc pentru To Die For. Am studiat amanuntit 2001: A Space Odyssey alaturi de Tom (Cruise) care era un iubitor al cinematografiei lui Kubrick. El m-a introdus in lumea lui si am fost stupefiata de maretia lui Kubrick.


Asa ca, inca dinainte de a ma intalni cu el pentru Eyes Wide Shut, Kubrick era un zeu pentru mine. Ce e ciudat despre Kubrick e ca desi era inconjurat de mituri, cand il intalneai era foarte practic si logic. Era foarte educat. Era foarte incitant si incurajator. Eu veneam cu idei, iar el le demonta si imi schimba parerea. Ne certam despre diferentele dintre barbati si femei, el iubea acest lucru. Nu imi era frica de el. Aveam voie sa merg in biroul lui si sa citesc cartile sale.


Le facea pe toate atunci cand filma: repara sistemul de sunet, manevra camerele. Se ocupa chiar si de garderoba, Stanley iubea hainele. Cel mai important lucru pentru el era timpul. Am fost foarte pozitiva atunci cand am aflat ca trebuia sa filmam timp de 2 ani. Tom si cu mine credeam ca sunt foarte norocosi sa petrecem doi ani cu Maestrul. Stanley a spus ca filmul era gata, insa daca ar fi avut mai mult timp l-ar fi transformat.

Oamenii au crezut ca filmul a fost inceputul sfarsitului casniciei mele, insa eu nu cred asta. Tom si eu eram foarte apropiati in acea perioada si eram foarte uniti cu Stanley. In film sotul si sotia nu se intelegeau iar Stanley a vrut sa foloseasca casatoria noastra ca o realitate presupusa. Asta era Stanley. A folosit filmul ca o provocare, pretinzand ca era viata noastra sexuala - eram constienti de asta, insa stiam ca nu eram noi in realitate. Am decis amandoi sa ne dedicam unui mare cineast si artist.


Stanley a fost nevoit sa ma convinga pentru scenele sexuale la inceput, insa pe parcurs am filmat secvente mult mai extreme care nu au ramas in film. M-am simtit confortabila cu scenele de sex, nu le-am vazut drept manipulatoare sau lipsite de sens. Stanley era diferit in relatia cu femeile fata de cea cu barbatii. Avea fiice, asa ca era foarte patern cu mine.


Lumea era foarte interesata de Eyes Wide Shut inainte de lansare. Insa in weekendul premierei, 16 iulie, 1999, au murit JFK Jr., sotia sa si sora sa. A fost un weekend negru. Si cu moartea lui Stanley ( 7 martie 1999) inainte de lansarea filmului totul a fost trist si ciudat. Stanley ne-a trimis varianta finala a filmului mie si lui Tom sa o vedem in New York, apoi a murit. A doua zi am primit telefonul. Am inceput sa tip. Isabella si Conner (copiii ei) erau in bucatarie cu mine. Tom si cu mine ne-au urcat imediat in avion. Inmormantarea a fost traumatizanta. L-am iubit pe Stanley si m-am simtit apropiata de el. I-am simtit puternic prezenta in vietile noastre timp de 4 ani dupa acel moment" a  povestit actrita pentru Hollywood Reporter


Eyes Wide Shut urmareste povestea lui William Harford (Tom Cruise) un doctor de succes, care se bucura de toate avantajele unei vieti luxoase si lipsite de griji alaturi de frumoasa lui sotie, Alice (Nicole Kidman). William si Alice au de noua ani o casnicie fericita, dar totul se va schimba in cuplul lor cand, intorsi acasa dupa o petrecere de Craciun, incep sa vorbeasca despre fanteziile lor erotice cele mai intime si William afla cu stupoare ca fanteziile lui Alice nu se refera deloc la el, ci la un ofiter de marina pe care ea l-a vazut odata in treacat. Tulburat de marturisirea sotiei lui, William pleaca derutat de acasa pentru a-si limpezi gandurile, dar plimbarea lui se transforma intr-o adevarata incursiune in lumea obscura a dorintelor erotice, populata de personaje bizare si periculoase.

"Lumea ma intreaba daca Stanley ne-a spus vreodata semnificatia lui Eyes Wide Shut iar raspunsul e nu. El nu credea in interpretare. Spunea mereu << Sa nu spui niciodata nu unei idei, nu vei sti niciodata cum acea idee va da nastere unei noi idei>>. Mai spunea<< Sa nu ma pui pe un piedestal. Cand cineva e pus pe un piedestal, nu mai exista creativitate>>. Asa abordez fiecare persoana creativa acum. Nu ajuta la nimic daca o glorifici" a mai spus Nicole Kidman.


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies