marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Orson Welles: de ce ii dispretuia pe Alfred Hitchcock si Charlie Chaplin cineastul care a creat cel mai bun film din toate timpurile

Orson Welles a fost un gigant al cinematografiei, dar nu la fel se poate spune despre personalitatea sa. Un geniu fara indoiala, Orson Welles a fost o persoana extrem de dificila, care si-a tratat colegii de breasla cu superioritate si aroganta. Recent, au fost oferita publicitatii o serie de inregistrari cu cineastul, in care critica industria de film, dar si multe vedete din perioada sa, conform The Guardian.

Orson Welles: de ce ii dispretuia pe Alfred Hitchcock si Charlie Chaplin cineastul care a creat cel mai bun film din toate timpurile


Orson Welles va ramane pentru totdeauna in istoria cu pelicula sa Citizen Kane (1941), considerat a fi unul dintre cele mai influente filme din istorie, pe care unii il numesc chiar cel mai bun realizat vreodata. Insa, noile inregistrari arata ca Orson Welles era total diferit ca persoana, era arogant si si-a jignit fara scrupule colegii de breasala de la Richard Burton la Laurence Olivier.

 

Conform noilor documente, in opinia lui Orson Welles,  Laurence Olivier era "prost", Specene Tracy era "antipatic", Charlie Chaplin era "arogant". Mai mult, Welles spunea ca nici nu se putea uita la Bette Davis, James Stewart era "un actor prost", iar Joan Fontaine "era capabila doar de doua expresii faciale si atat".

 

 

Criticile sale au fost extrase dintr-o serie de inregistrari audio, in care regizorul statea de vorba cu un amic si nu erau menite sa ajunga in presa. Welles a murit subit in 1985, fara sa le mai poata edita pentru o viitoare autobiografie, iar casetele au ramas in  garajul amicului sau pana astazi. Inregistrarile vor fi transformate si publicate sub o serie de interviuri in cartea My Lunches With Orson, scrie The Guardian.

 

Welles nu l-a trecut cu vederea nici pe Alfred Hitchcock, un alt geniu al cinematografiei: "Nu voi intelege niciodata cultul lui Hitchcock. In special cele din urma filme americane ale sale… Egoism si lene. Si sunt cu toate tipatoare, precum productiile TV. Am vazut unul dintre cele mai proaste filme de pana acum seara trecuta [Rear Window ]… o completa lipsa de sensibilitate vizavi de ceea ce ar fi putut fi o poveste despre voyerism”.


Richard Burton a fost si el luat in vizor si criticat pentru relatia sa cu Elizabeth Taylor: "Burton are un talent imens. Dar si-a distrus acest dar. A devenit o gluma cu o sotie celebra. Acum face filme doar pentru bani, si sunt numai tampenii" asa l-a descris Welles pe Richard Burton.


Welles a fost un om dificil si in viata profesionala iar incapatanarea sa de a face un film numai asa cum isi dorea el l-au adus intr-o relatie dificila cu marile studiouri. Ani de zile s-a chinuit sa faca rost de fonduri pentru a-si lansa filmele, pe care studiourile americane nu le sustineau din cauza personalitatii sale dificile. Cu toate acestea, Welles a ramas in istorie ca regizorul bijuteriei cinematografice Citizen Kane, filmul nemuritor care continua sa fascineze generatii de peste sapte decenii.

 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies