Marturia brutala a unui membru al Academiei Americane de Film: cum se voteaza, de fapt, la Premiile Oscar. "Boyhood nu e de Oscar, iar in Selma nu exista arta"
1242
0
18 februarie 2015 18:18
Alan Turing a fost unul dintre cele mai interesante personaje ale secolului trecut, dar din pacate, stim prea putine despre el. El este omul care a schimbat cursul istoriei in Al Doilea Razboi Mondial, iar in acest an ii vedem povestea captivanta transpusa pe marile ecrane in The Imitation Game, film nominalizat la 8 premiie Oscar, gala ce va avea loc pe 22 februarie.
The Imitation Game este unul dintre cele mai bune filme ale anului. O spun criticii, care, au oferit recenzii extraordinare, dar si fanii s-au indragostit de povestea formidabila a lui Alan Turing. Jucat cu o naturalete deosebita de catre Benedict Cumberbatch, aflat la prima sa nominalizare la Oscar, Alan Turing este un personaj enigmatic, dar povestea geniului tragic aproape ca era sa nu mai ajunga pe marile ecrane.
Inainte ca Benedict Cumberbatch sa accepte rolul omului care a spart codul Enigma in Al Doilea Razboi MOndial, Leonardo DiCaprio a fost prima optiune. Dar starul din The Wolf of Wall Street a refuzat proiectul, asa ca Benedict a intrat in scena. Fanii actorului sustin ca nimeni nu ar fi putut sa joace mai bine acest rol si sa captiveze atat dimensiunea umana, cat si genialitatea lui Alan Turing. Nu era la primul astfel de rol, daca ne gandim la formidabilul personaj pe care il joaca in serialul "Sherlock".
Cum a ajuns povestea lui Alan Turing pe marile ecrane?
"Alan Turing mi-a intrat pe sub piele. In alte roluri, e nevoie de propria experiente, de amintiri, dar aici nu a fost nevoie sa ma folosesc de nimic. Pur si simplu, l-am inteles. Mi se pare sfasietor ce s-a intampla cu el. Ganditi-va prin ce stari a trecut, epuizarea fizica, tortura psihica si fizica datorate tratamentului cu hormoni. Insa, Alan Turing ne-a lasat o mostenire incredibila si este considerat "parintele" calculatorului modern.
Filmul regizat de Morten Tyldum spune povestea lui Alan Turing, matematicianul genial care reuseste sa sparga codul german Enigma, folosit de nazisti pentru transmiterea de mesaje cifrate. Reusita lui este considerata una dintre realizarile care au ajutat la scurtarea si la castigarea celui de-Al Doilea Razboi Mondial de catre Aliati. Turing s-a sinucis, la varsta de 41 de ani, dupa ce a fost condamnat de sistemul juridic britanic pentru ca era homosexual.
"Este o povara mare, o responsabilitate imensa", a spus Cumberbatch. "(Turing, n.r.) a fost un om extraordinar si, din nefericire, in mod ciudat, un om ale carui realizari nu sunt foarte cunoscute", a mai spus actorul britanic. "Alan Turing este, fara indoiala, singura persoana care a avut contributii majore, ce au schimbat fata lumii, in cele mai fine trei tipuri de inteligenta: umana, artificiala si militara", afirmau editorii revistei Nature in 2012, cand s-au sarbatorit 100 de ani de la nasterea lui Turing.
Alan Turing a decedat la varsta de 41 de ani, pe 7 iunie 1954, prin otravire cu cianura, dupa ce a fost condamnat, in 1952, pentru "ultraj adus bunelor moravuri", din cauza homosexualitatii sale, pe atunci ilegala in Marea Britanie, si constrans la castrare chimica. Alan Turing a pus fundamentele informaticii moderne, a definit criteriile inteligentei artificiale si a descifrat codurile folosite de armata germana, fapt care, potrivit multor istorici, ar fi salvat vietile a milioane de oameni, prin scurtarea duratei razboiului, si a fost foarte aproape de a rezolva o enigma biologica care ii pasioneaza si in zilele noastre pe oamenii de stiinta.
Filmul este produs de The Weinstein Company, studioul celebrului Harvey Weinstein, cunoscut drept "mogulul de la Hollywood" dar si pentru modul in care se implica in filme si "ordona" regizorilor ce sa taie sau cum sa faca filmul. Insa, regizorul norvegian Morten Tyldum spune ca toate indicatiiile sisugestiile mogului au fost constructive. "Cand a vazut prima varianta a filmului, a fost grijuliu sa explice ce nu i-a placut si care sunt aspectele nu foarte ok ale filmului. Dar au fost sugestii incurajatoare, care mi-au aratat ca pot sa fac mai bine. Initial, aveam mai mult fire narative si subpovesti, iar el credea ca sunt elemente ce vor indeparta atentia publicului de la personajul principal." a spus Tyldum intr-un interviu pentru Esquire.
Filmul a debutat la Festivalul de la Telluride, iar Tyldum avea mari emotii: "Sincer, cand lansezi un film, e ca la razboi: arunci in fata toate armele bune pe care le ai si apoi stai intr-o camera intunecata, in care montezi ore intregi si speri sa iti iasa "capoopera". Inainte de premiera, am tot testat filmul, au fost nenumarate vizionari, reactii, dar pana la urma astepti cel mai mult sa vezi reactiile la premiera, sa vezi cum este primit filmul de publicul larg. Acela e cel frumos sentiment".
De la Alan Turing la Benedict Cumberbatch
Inainte de a demara productia, regizorul de 48 de ani si-a pus o serie de intrebari: "Cat stiu, de fapt, despre Alan Turing? Cum facem sa functioneze personajul cu actorul Benedict Cumerbatch? Stiu ca are o baza infocata de fani, iar uneori lucrurile depasesc limita. De exemplu, la Toronto, unde am avut una dintre cele mai exitinse premieri, la conferinta de presa, o femeie din sala, a luat microfonul si a vorbit numai despre cat de atragator este Benedict si ale treburi de acest gen. A fost penibil momentul, toata lumea se simtea stanjenita. In rest, si-au oferit tot sprijinul si au incercat sa isi canalizeze entuziasmul intr-o maniera constructiva".
Despre eroul filmului sau, Tylum spune ca este un om de care nu ai cum sa nu fii fascinat. De ce nu i s-a spus povestea pana acum, de ce nu stim mai multe despre el? Trebuie sa stie cat mai multe milioane de oameni despre el. Eu am vrut sa fac un film care sa le faca placere spectatorilor. Nu prea m-am implicat in promovare sau marketing. Harvey Weinstein a vazut doar 18 minute din el si apoi cinci studiouri se bateau pe el. A fost cea mai mare vanzare realizata la Festivalul de la Berlin din toate timpurile."
Inainte de a incepe filmarile, a fost o perioada de cercetare si de informare istorica pentru a prezenta cat mai realist evenimentele din film. "Toate elementele din film sunt reale, dar ne trebuia si emotie. Trebuia sa convingem publicul: da, el era studentul la Cambridge, care, la varsta de 27 de ani a inceput, brusc, sa lucreze pentru MI6. I s-a oferit acces la secrete monumentale. Viata lui a fost ca un thriller, pana si Ian Fleming l-a mentionat in scrisorile sale. Stim din scrisori ce impact a avut moartea lui Christopher (amicul din copilarie, de care se indragostise) asupra lui, i-a scris mamei lui. Eu am invatat din toata treaba asta ca este important sa accepti proiecte de suflet si sa faci ceea ce iti place. Acest film a pornit de la un proiect mic, independent, nici nu visam sa ajungem aici".
O femeie îndurerată caută să se răzbune după ce descoperă că accidentul aviatic în care și-a ucis familia a fost un atac terorist.