marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

(P) Cum sa îți ajuți copilul la teme

Pentru părinții preocupați de educația copiilor lor, anii de școală ai acestora îi aduc din nou, după atâta timp, în postura de elevi.
(P) Cum sa îți ajuți copilul la teme
Pentru fiecare copil, părinții sunt primii și cei mai importanți educatori. Implicarea mamei și a tatălui în procesul educațional de acasă reprezintă un etalon pentru învățătura elevului. În cele ce urmează îți prezentăm câteva sfaturi despre cum iți poți ajuta copilul la teme, fără a le face în locul lui!
 
Implicare și interes

Toți educatorii recunosc evoluția pozitivă și ușurință cu care copiii înțeleg lecțiile atunci când părinții îi supraveghează la teme. Implicarea ta ca părinte înseamnă discuții acasă despre scoală, încurajare pe măsură ce copilul deprinde anumite învățături, crearea unui climat pozitiv pentru studiu și punerea la dispoziție a instrumentelor necesare.
 
Pentru preșcolari, elevi și studenți găsești online cărți de la editura Art, care îi ajută să aprofundeze materia predată la scoală și să-și îmbogățească bagajul de cunoștințe.

Supravegherea părinților încă de la primele teme pe care elevii le primesc este asociată cu un nivel superior de motivație și implicare a acestora. Psihologii amintesc că majoritatea activităților sunt executate de copii pentru a primi aprobarea, recunoașterea și atenția părinților. Fără acest sentiment, elevul va căuta să-ți atragă atenția în alt fel.

Asumarea responsabilității

Multor copii nu le plac temele. Iar mulți părinți devin iritați atunci când trebuie să-i supravegheze. Aceasta creează un climat tensionat, total nepotrivit pentru o activitate intelectuala la vârstă fragedă. Sub presiune emoțională, copilul nu poate gândi lucid, iar efectuarea temelor devine un chin deopotrivă pentru el și pentru părinți. 
 
În schimb, dacă îi explici de la început că tema pentru acasă nu este decât o oportunitate că el să învețe lucruri noi, și nu un examen zilnic de performanta, îl vei convinge mai ușor să lucreze suplimentar. Ideal este ca fiecare copil să aibă propria conștiință că trebuie să-și facă temele, cu sau fără supravegherea ta ca părinte.
 
Laude și încurajări

Cultivă-i copilului tău de la început sentimentul de onestitate și încurajează-l să-și asume responsabilitatea îndeplinirii sarcinilor primite de la scoală. Nu căutăa perfecțiunea, ci ajută-l să-și șlefuiască propriile calități după putere, personalitate și nivelul cognitiv la care se află. 
 
Chiar și atunci când nivelul cunoștințelor unui părinte nu se ridică la măsura profesorului de la catedră, sentimentul că îi este alături este suficient pentru motivația copilului. O mare greșeală fac părinții care pun presiune pe copii atunci când greșesc. Personalitatea se clădește prin încurajare. La orice nivel s-ar afla, elevul trebuie să aibă certitudinea că mama și tatăl îi sunt alături necondiționat.

Plan de lecții

Tema pentru acasă reprezintă prima mare responsabilitate a unui copil. Pe măsură ce anii trec, nivelul de conștientizare crește. Pentru a porni cu bine pe acest drum, temele din primii ani de școală trebuie să pară mai mult o joacă.

În acest sens, ajută-l să înțeleagă mecanismul unei teme prin citirea și buna înțelegere a sarcinilor enunțate și poarta cu el discuții lămuritoare (oricât de lungi și de repetitive!) atunci când nu înțelege ceva.

Un interval zilnic bine stabilit pentru teme, în funcție de orarul de la scoală, îl va ajuta să-și creeze o rutină, iar organismul va ajunge să-și dozeze energia pentru acest efort intelectual.
 

Când vine vorba despre ajutorul de care are nevoie copilul tău în efectuarea temelor, trebuie să dovedești sprijin moral și o modelare a comportamentului de învățare, fără a-i răpi din posibilitatea de a învață singur. Cel mai important lucru este ca fiul sau fiica ta să știe că ești implicat în educația lor și îi supraveghezi atât la scoală, cât și acasă.


Modifică setările cookies