marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

(P) De ce trebuie plantați cartofii timpuriu?

Cartoful se numără printre cele mai puțin pretențioase culturi, acesta fiind motivul pentru care este întâlnit, pe scară largă, în țara noastră.
(P) De ce trebuie plantați cartofii timpuriu?
Nu necesită foarte multă apă și nici cantități mari de îngrășăminte, pe parcursul perioadei de vegetație, fiind, astfel, foarte ușor de întreținut. Dacă ți-am stârnit interesul, îți oferim și câteva sfaturi despre înființarea unei culturi de cartofi timpurii.
 
Pregătirea terenului începe din toamnă

Chiar dacă se plantează primăvara devreme, înființarea culturii de cartof timpuriu începe de toamna, când se face pregătirea terenului.

Acesta trebuie să fie bine arat și bine mărunțit, operațiune care se face cu mijloace mecanizate. Dacă ai propriul tractor, poți face lucrarea pe cont propriu, însă, în prealabil, fă o revizie a utilajului.

Dacă ai probleme, procură-ți ce ai nevoie de la un magazin de piese pentru mașini agricole, ca să nu ai surpriza să rămâi cu tractorul în câmp.

Tot în toamnă, se face și fertilizarea de bază a solului, cu gunoi de grajd. Această operațiune poate fi realizată și în primăvară, dar, atunci, gunoiul de grajd trebuie să fie foarte bine fermentat.
 

Cum se plantează

Cartofii timpurii pot fi plantați atât manual, cât și semi-mecanizat sau complet mecanizat. Dacă suprafața nu este foarte mare, se recomandă procedura manuală, eventual, cu ajutorul unui cultivator cu rarițe.

În acest mod, poți poziționa mai bine tuberculii în cuiburi, iar colții abia formați sunt mai protejați decât în cazul cultivării mecanizate. Distanța între tuberculii plantați pe un rând trebuie să fie  de 25 - 35 de centimetri, iar, dacă sunt de calibru mai mic, pot fi plantați și la 20-25 de centimetri. Se plantează la adâncimea de 4-8 centimetri, la o distanță între rânduri trebuie să fie de cel mult 60 de centimetri.

Ce este bilonarea și de ce este esențială în cultura cartofului?

Este vorba de un procedeu specific pentru culturile de cartof și constă în formarea unor mici ridicături de pământ deasupra tuberculului plantat.

Bilonarea se face în două faze, prima, concomitent, cu plantarea, iar cealaltă, după formarea rădăcinii. În prima fază se formează un bilon de 10-15 centimetri deasupra tuberculului abia plantat, acesta având rolul de a încălzi cuibul și a ajuta, astfel, la formarea plantei.

Apoi, când se formează rădăcina, bilonul inițial se înalță la 25-30 de centimetri, însă trebuie să fie mai bine consolidat, ca să susțină dezvoltarea tulpinii și a tuberculilor.
 

Combaterea buruienilor

Se face fie prin erbicidare, cu ajutorul substanțelor chimice, fie manual sau mecanizat. În cazul folosirii erbicidelor, acestea se administrează, de obicei, o singură dată, înainte de răsărire, fiind îndeajuns de eficiente pentru a nu mai permite dezvoltarea buruienilor până la recoltare.

Dacă vrei o cultură bio, în care să nu folosești substanțe chimice, poți îndepărta buruienile manual sau mecanizat, însă, în acest caz, e nevoie de mare atenție, pentru a nu deranja planta în formare.

 
Recoltarea cartofilor timpurii se face începând cu jumătatea luni mai până în luna iunie, iar varietățile cultivate mai târziu se pot recolta până în octombrie.

Fiind primii care apar pe piață, cartofii timpurii, cunoscuți mai bine sub denumirea de „cartofi noi”, sunt la mare căutare. Acesta este, de altfel, și motivul prețului mai ridicat.


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies