marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

(P) Tăiețeii Ram-Don, deveniți hit mondial

Două tipuri de tăieței instant în sos negru și carne de vită premium? În mod sigur, nu ai crede că acest preparat este unul dintre cele mai faimoase feluri de mâncare la nivel mondial.
(P) Tăiețeii Ram-Don, deveniți hit mondial
Specialitatea culinară poartă numele Ram-Don și reprezintă una dintre metaforele filmului „Parasite”, pelicula sud-coreeană premiată cu Oscar în acest an.

Mâncarea, devenită celebră peste noapte, nu exista în această formă, înainte de acest lungmetraj, la fel nici numele său, însă aufost creată pentru a scoate în evidență disparitățile de clasă și diferența între o familie înstărită și una mai săracă. Află mai multe despre tăiețeii Ram-Don și cât cum se prepară aceștia în doar 8 minute.
 

Ce înseamnă Ram-Don?

Termenul Ram-don a fost inventat pentru „Parasite” ca să definească, de fapt, cuvântul coreean „Jjapaguri”, o combinație între două tipuri de tăieței instant, dar prea dificil de tradus în engleză.

Astfel, oamenii care nu vorbesc limba coreeană, dar care sunt oarecum familiarizați cu mâncarea asiatică, se pot raporta la un preparat culinar prin traducerea Ram-Don. Ram vine de la „ramen” și Don de la „udon”, tăieței cu grosimi diferite, care se servesc în supe distincte.
 

Jjapaguri este un fel de mâncare rezultat din amestecul tăiețeilor instant Chapagetti și Nouguri. Primul e un fel de tăieței instant cu sos, condimente și legume deshidratate, în timp ce al doilea, tăieței picanți, cu aromă de fructe de mare.

În film, când unul dintre personaje își sună servitoarea pentru a-i cere să facă mâncare fiului său pentru că îi este foame, se referă de fapt la Jjapaguri cu mușchi de vită Hanwoo, preparat tradus pentru film prin Ram-Don. Dacă preferi mâncarea asiatică, prin aplicația Food Panda comanzi de la Noodle Pack o porție de noodles delicioși pe care poți să-i servești chiar în timp ce vizionezi „Parasite”,  dacă nu ai făcut-o deja.
 

Ram-Don este o mâncare folosită în film ca metaforă pentru a scoate în evidență modul în care indivizi din partea de jos a societății ajung în partea de sus, parazitându-i pe cei bogați și sofisticați, la fel cum și simplii tăieței sunt combinați cu un mușchi de vită foarte scump.
 
Cum se prepară tăiețeii Ram-Don?

Această mâncare de Oscar nu se prepară foarte greu, dacă e să ținem cont că servitoarei îi ia în film doar 8 minute. Trebuie să ai la îndemână câte o porție din tăiețeii instant Chapagetti și Neoguri, aproape 200 de grame de mușchi de vită premium, o lingură de ulei de măsline, puțină sare și piper.

Pentru a găti Ram-Don, pune la fiert 900 ml de apă, apoi adaugă tăiețeii instant și mixurile de legume deshidratate și lasă la fiert timp de 3 minute. Închide focul și mai lasă deoparte, acoperiți, pentru încă 3-4 minute.

Între timp, taie mușchiul de vită în cuburi mai mari, presară cu sare și piper, după care rumenește pe toate părțile, în ulei de măsline. Scurge tăiețeii de apă și amestecă cu tot conținutul plicului de ulei de la Chapagetti. 


Pune la fiert cam 250 de ml din apa rezultată și amestecă, încet, cu tot sosul Chapagetti și jumătate din Neoguri pentru a obține sosul negru. Amestecă tăiețeii cu sosul și bucățile de vită prăjite, iar mâncarea ta Ram-Don este gata.
 
Indiferent dacă îți place sau nu mâncarea asiatică, acordă o șansă celebrilor noodles. S-ar putea să găsești o combinație pe gustul tău, mai ales dacă și filmul premiat ți-a lăsat o impresie bună.

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies