marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Povestea infioratoare din spatele filmului Captain Phillips, marea revenire a lui Tom Hanks: greutatile prin care a trecut, conditiile de filmare imposibile si somalezul care va fura toata atentia

Tom Hanks revine in acest an cu un film fascinant, nominalizat la Oscar. Intr-un material amplu publicat de revista Hollywood Reporter, Tom Hanks povesteste provocarile, temerile si greutatile prin care a trecut la filmarile pentru Captain Phillips.

Povestea infioratoare din spatele filmului Captain Phillips, marea revenire a lui Tom Hanks: greutatile prin care a trecut, conditiile de filmare imposibile si somalezul care va fura toata atentia

Povestea adevarata despre pirati, produsa de Sony, regizata de  Paul Greengrass si cu Tom Hanks se anunta a fi un film incredibil si cu sanse la Oscar. Insa, asta nu inseamna ca productia a fost ocolita de probleme si ghinionae, din contra. Tom Hanks a stat de vorba cu cei de la Hollywood Reporter si a povestit cat de greu i-a fost sa se acomodeze conditiilor de filmare, de ce s-a imbolnavit si ce l-a speriat cel mai mult la aceasta pelicula.


In 2009, un grup de pirati somalezi au pus stapanire pe o nava maritima americana, Maersk Alabama, primul cargobot jefuit in ultimii 200 de ani. Povestea reala este adusa pe marile ecrane de regizorul Paul Greengrass, cu Tom Hanks in rolul Capitanului Phillips, care era la conducerea vasului.

 

Atacatorii erau disperati, veneau dintr-o tara unde razboiul civil devenise atroce si vazusera cu ochii lor cum alti concetateni se imbogatisera de pe urma actelor de piraterie pe mare. Astfel, sperau ca si ei, la randul lor, sa obtina o avere de pe urma acestor acte, chiar daca asta insemna sa puna mana pe un vas ca o fortareata.
 

 

 


Inainte ca multinationalele sa ia masuri, in Somalia, in urma cu cativa ani, erau intre 3000 si 5000 de pirati pe mare; au pus stapanire pe 26 de nave maritime intre 2009-201o si au luat 4.9 milioane de $ fiecare. Alabama, o nava de 17.000 de tone, parea imposibil de pradat. Cand piratii au fost observati, echipajul a luat toate masurile de securitate, insa piratii au reusit sa se strecoare la bord.


Pentru a-si proteja echipajul, capitanul Richard Phillips le-a ordonat oamenilor sai se se acunda intr-o camera ascunsa, insa cand piratii i-au gasit, totul s-a transformat intr-o lupta, iar unul dintre atacatori a fost invins. Piratii au pus mana pe o barca de salvare si l-au luat ostatic pe capitanul Phillips atunci cand el s-a oferit sa devina prizonier in locul oamenilor sai.


Drama a durat 5 zile, iar America a ramas fascinata de intamplarile petrecute, dupa ce evenimentele au fost aratate insistent la televizor, mai ales curajul capitanului Phillips. Solutia insa a fost una violenta: 3 lunetisti i-au impuscat pe pirati, pentru a salva viata prizonierilor americani. Presedintele Obama a felicitat atat soldatii, cat si echipajul, pentru dovada lor de curaj.
 

 

 

 


Phillips a devenit un erou al Americii si chiar a scris o carte despre experianta traita: A Captain's Duty: Somali Pirates, Navy SEALS, and Dangerous Days at Sea.


La 4 ani si jumatea, studiourile Sony aduc pe marile ecrane povestea celebrului capitan si somalezilor care isi imagineau ca vor da lovitura vietii lor. Bugetul dramei este de 50 de milioane de $ si are in centru doar doua personaje, in mare parte a filmului: capitanul Phillips (Tom Hanks) si Muse, liderul somalezilor (jucat de Barkhad Abdi).


Captain Phillips ar putea lua-o pe urmele altor pelicule facute cu un buget redus de 50 de milioane De $, care nu doar ca au generat incasari solide, dar au si primit numeroase trofee, inclusiv premii Oscar. In anii trecuti, The Social Network, Zero Dark Thirty, Argo sau Lincoln au fost hit-uri in box-office si au fost favorite la Oscar. Captain Phillips a starnit reactii foarte bune la prima vizionare, in cadrul Festivalului de Film de la New York si presa de specialitate vorbeste chiar de o noua nominalizare la Oscar pentru Tom Hanks.

Filmul vine ca o gura de aer proaspat pentru cei de la SOny, care nu au avut deloc o vara placute: hiturile lor, After Earth si White House Down nu s-au ridicat la nivelul asteptarilor si au avut incasari catrastrofale. Insa, studiourile Sony nu au stat deloc pe ganduri cu acest film: "Nu vedeam nici un motiv pentru care nu as da unda verde acestui proiect. Este un film despre bun simt, eroism si povestea unui om al carui curaj a salvat vieti" a spus Amy Pascal, co-presedinte Sony Pictures.

 

 

Cei doi actori au povestit pentru Hollywood Reporter de ce regizorul i-a tinut deoparte si cum au reactionat la prima intalnire: "Eram foarte incantat de intalnirea cu Tom Hanks, abia asteptam sa-l cunosc. Dar cand am ajuns pe platou, regizorul Paul Greengrass ne-a luat deoparte si ne-a spus ca nu ne vom intalni decat cand filmam prima scena. Am fost dezamagit, dar acum inteleg de ce a facut asta." a spus Barkhad Abdi.

"Prima scena pe care am filmat-o a fost o adevarata experienta. A fost infricosator, zgomotos si destul de intimidant. Noi toti aratam ca niste albi grasi si lenesi, si brusc, a aparut cel mai slab si infricosator om de pe planeta" isi  aminteste Tom Hanks cand a filmat prima scena alaturi de colegul sau Barkhad Abdi.


Toata ideea filmului a venit chiar dupa ce producatorii au urmarit la televizor evenimentele petrecute. Dupa ce Phillips a fost eliberat, au reusit sa ia legatura cu el si a urmat o cursa contracronomentru pentru a obtine drepturile de ecranizare. Scenaristul Billy Ray a facut o cercetare minutioasa inainte de a se apuca de script: un locuitor somalez traieste in medie cu 600 de $ pe an, iar cea mai pare parte din suma se duce de obicei pe drogul local, numit khat. ^4% din populatie are arme. Obtinand aceste date, Ray a declarat ca a incercat sa gaseasca latura umana a acestor indivizi si astfel sa o portretizeze in film. Toti cei care au pradat nava Alabama aveau cel mult 19 ani, insa scenaristul a explicat ca nu vrea sa justificie in vreun fel actiunile lor, ci doar sa ii faca pe spectatori sa inteleaga de ce au actionat asa.

Tom Hanks a declarat ca a fost incantat imediat de ideea filmului: "In mod sigur, am fost intrigat de acest film. Capitanul Phillips n-avea deloc o slujba placuta si deloc usoara, responsabilitatile erau mari si avea de-a face cu totul felul de oameni in fiecare zi".


Inainte ca proiectul sa ii fie inmanat regizorului Paul Greengrass, Ron Howard a fost tentat sa se ocupe, insa a optat pentru drama despre confruntarea epica din Formula 1, Rush. Ironic, Greengrass a fost si el discutii sa preia filmul Rush. "Mi s-a parut foarte interesanta ideea din spatele Rush, dar m-am simtit mult mai aproape de Captain Phillips, mi se parea fascinant".

 

 

 

Tom Hanks a petrecut o scurta perioada alaturi de adevaratul capitan Phillips, pe care a avut ocazia sa-l cunoasca in Vermont. In timul pregatirilor, regizorul a avut doua provocari: sa gaseasca un vas real care sa semene cat mai mult cu Alabama si sa gaseasca actorul perfect in rolul piratului somalez. Primul pas s-a rezolvat mai usor, dupa ce presedintele companiei Maersk i-a spus ca are o nava asemanatoare pe care o poate utiliza contra cost - numai combustibilul a costat 800.000 de $.

Cu cateva luni inainte de inceaperea filmarilor, realizatorii filmului au inceput castingul pentru rolul somalezului. Acestia au cautat printre 700 de emigranti africani in SUA, au cautat somalezi, printre care si Barkhad Abdi, care auzise de casting la televizor.

Abdi avea numai 6 ani cand au avut loc evenimentele reale. Locuia in  Mogadishu cand razboiul civil a izbucnit. Inca isi mai aduce aminte cu placere de fructele pe care le culegea din gradina si linistea pe care o aveam pana la inceperea revoltelor. "Totul era pasnic. Apoi, a izbucnit razboiul, eram in strada si am auzit impuscaturi. Toata lumea avea arme si tragea in toata lumea. Nu pot uita ce am vazut, si acum am in minte tipatul unei femei violate. Imi aduc aminte cum urla."

Abdi a reusit sa plece in Yemen, unde tatal sau preda, insa la 14 ani viata s-a schimbat dupa ce familia a reusit sa emigreze in SUA. Schimbarea a fost majora pentru el si familie, nefiind obisnuit cu multe dintre obiceiurile occidentale. A avut diverse joburi, de la taximetrist la vanzator. Anul trecut, a aflat ca Hollywoodul cauta somalezul perfect. Si asa a inceput o noua fila din viata sa. Tanarul de 28 de ani isi aduce aminte ca ii era rusine: "Cei din jurul meu imi spuneau ca o sa fac de rusine poporul somalez. Iar eu le spuneam ca nu am cum sa ratez sansa de a-l intalni pe Tom Hanks."

 

 

 

La auditie, Abdi a fost mai increzator ca niciodata: "Numele meu este  Barkhad Abdi. M-am nascut in Mogadish si EU sunt omul pentru acest rol" isi aduce aminte Abdi despre auditie.


Abdi l-a impresionat pe regizorul Greengrass cu naturaletea sa, cu modul in care s-a imprietenit pe loc cu alti 3 somalezi, dar vedea ceva unic in el. "Are un instinct incredibil si o expresivitate  naturala. Trairile sale sunt intense si actoria vine din propria drama".

Filmarile au avut loc in mare parte in Malta, somalezii au luat cursuri de actorie, dar au infruntat si conditii meteo aspre, avand in vedere ca cea mai mare parte din actiune are loc pe nava. Stresul a facut parte din vietile tuturor pe durata filmarilor. "Toti am fost stresati, ganditi-va ca erau arme reale, au exista scene de bataie, lupte si conditii grele de munca. Disperarea si furia te cuprind la un moment dat" a spus Hanks.

Actorul considera ca acest film ofera o noua perspectiva asupra piratilor somalezi care au pus stapanire nava. "La inceput, gandesti ca sunt niste nemernici cu arme, niste duri. Dar viziunea lui Greengrass era alta: o tara distrusa economica si in plin razboi civil nu poate decat sa isi transforme cetatenii si sa ii impinga catre astfel de gesturi".


Abdi este si mai transant: "Somalia este o tara nelegiuita de mai bine de 20 de ani. Nu exista Guvern, nu exista slujbe, nu exista sperante. Daca azi inca mai eram in Somalia, as fi fost cu totul alt om".

 

   


 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies