marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Regizorul Radu Jude a prezentat Aferim! la Berlin, singurul film romanesc aflat in competitie in editia de anul acesta a festivalului

Regizorul Radu Jude a declarat, miercuri, la Festivalul de la Berlin, ca "Aferim!", singurul film romanesc din competitia evenimentului cinematografic din capitala Germaniei, este o pelicula despre mentalitati, care nu trateaza doar fenomenul sclaviei romilor din Tara Romaneasca.

Regizorul Radu Jude a prezentat Aferim! la Berlin, singurul film romanesc aflat in competitie in editia de anul acesta a festivalului

Regizorul Radu Jude, producatoarea Ada Solomon, actorii Teodor Corban, Cuzin Toma, Alexandru Dabija si scenaristul Florin Lazarescu au sustinut, miercuri, o conferinta de presa, la Festivalul International de Film de la Berlin.
 

"Este cumva o constructie artificiala a trecutului, pentru ca nu am avut acces la intreg trecutul, ci doar la urme ale trecutului. Impreuna cu Florin Lazarescu, Constanta Vintila-Ghitulescu, consultantul nostru istoric, am inceput sa citesc foarte multe carti, literatura, documente din secolul al XIX-lea, pentru ca este singura modalitate prin care poti avea o idee despre ceea ce s-a intamplat in trecut", a declarat Radu Jude, in conferinta de presa.

 

 

 

Despre dialogurile din film, care contin foarte multe arhaisme, Radu Jude a afirmat ca replicile sunt luate din surse literare, afirmand ca a vrut sa pastreze frumusetea limbii romane din acea perioada. Actorul Teodor Corban, care il interpreteaza pe zapciul Constandin, a declarat ca s-a documentat pentru rolul sau pentru a intelege raporturile sociale care existau, in Romania, la inceputul secolului al XIX-lea.


"Si eu, ca si regizorul filmului si scenaristul, m-am documentat. (...) La multi ani dupa episodul la care se refera filmul s-a facut dezrobirea tiganilor, dar ea a fost o dezrobire oarecum formala, pentru ca tarele care existau in societatea aceea au ramas inca pana in ziua de azi. Mi-a placut scenariul pentru ca atinge o tema foarte sensibila si care nu era atacata din motive care imi scapa. Era un fel de a gandi a celor multi, era o idee ca tiganii sunt o subspecie si cei multi aveau dreptul sa ii foloseasca. Nu a fost usor sa intru in pielea unui astfel de om, dar pe baza documentatiei si pe baza intuitiei, sper ca am reusit", a spus Teodor Corban.

 

 

Pelicula "Aferim", de Radu Jude, singurul lungmetraj romanesc din competitia Festivalului International de Film de la Berlin, va avea premiera mondiala miercuri, la Berlinale Palast.

 

 

Citeste mai multe pe mediafax.ro


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies