Anchetatorii americani au stabilit ca atacul informatic asupra Sony Pictures a fost realizat de Coreea de Nord, potrivit unei surse oficiale de la Washington, studioul de film fiind fortat sa anuleze lansarea peliculei "The Interview", decizie aspru criticata de Hollywood.
O grupare de pirati informatici care s-a aratat jignita de filmul The Interview, o comedie care prezinta un complot al CIA de asasinare a dictatorului nord-coreean Kim Jong-Un, a atacat, in noiembrie, reteaua informatica a companiei Sony Pictures, publicand ilegal pe internet documente care au tinut prima pagina a presei internationale si filme produse de Sony care au fost descarcate ilegal de pe internet in urma accesului in serverele companiei.
Administratia de la Washington ar putea anunta curand ca in spatele atacului informatic se afla guvernul Coreei de Nord, potrivit sursei din cadrul administratiei Statelor Unite ale Americii, citate de Reuters.
Comedia "The Interview", a carei productie a costat 44 de milioane de dolari, trebuia sa fie lansata in cinematografe pe 25 decembrie. "Sony a anulat toate planurile de lansare a filmului", a declarat, miercuri, o purtatoare de cuvant a companiei, dupa ce a fost intrebata daca filmul va fi lansat mai tarziu in cinematografe sau pe platformele de continut la cerere (VoD, video on demand, n.r.).
Sony Pictures a anulat, miercuri, lansarea filmului, programata pentru saptamana viitoare, motivand hotararea prin decizia mai multor lanturi de cinematografe de a anula proiectia peliculei. Grupul de pirati informatici care a atacat reteaua Sony a amenintat cu atacuri asupra salilor de cinema care planuiau sa difuzeze filmul.
Coreea de Nord a negat ca ar fi in spatele atacului, dar expertii in securitate de la Washington au declarat ca este un secret cunoscut ca administratia de la Phenian este responsabila. "Nord-coreeni sunt probabil foarte incantati. Nimeni nu a mai facut ceva atat de evident in termeni de manipulare politica. Avem de-a face cu un nou varf in acest domeniu", a declarat Jim Lewis, membru senior al Centrului pentru Studii Strategice si Internationale.
Compania Sony a fost imediat criticata pentru decizia de a retrage filmul. "Odata cu cedarea Sony, America a pierdut primul sau razboi cibernetic. Acesta este un precedent foarte, foarte periculos", a scris pe contul sau de pe platforma Twitter Newt Gingrich, fostul presedinte republican al Camerei Reprezentantilor (camera inferioara, n.r.) din cadrul Congresului SUA.
Totusi, actiunile Sony au fost tranzactionate, joi, la o valoare cu pana la 5% mai mare pe bursa de la Tokyo, investitorii considerand ca anularea lansarii filmului va ajuta la terminarea crizei.
"Anularea lansarii filmului inseamna ca nu vor mai fi atacati. Investitorii cred ca astfel nu vor mai fi probabil produse alte pagube. Nu sunt insa atat de sigur daca acest lucru justifica cresterea de 5% a actiunilor Sony", a declarat Makoto Kikuchi, presedinte al Myojo Asset Management.
Citeste mai multe pe mediafax.ro
Actorul de la Hollywood vine des în România, unde și-a făcut și prieteni, iar acum se află din nou aici, cu un alt proiect.