Citizen Kane a fost detronat. Vertigo al lui Hitchcock, numit cel mai bun film realizat vreodata
2988
0
2 august 2012 11:17
S-au implinit 50 de ani de la premiera filmului Pasarile, un clasic al lui Alfred Hitchcock si unul dintre cele mai infricosatoare filme realizate vreodata. Si dupa o jumatate de secol, spectatorii inca tresar la aparitia pe ecran a pasarilor ucigase.
GALERIE FOTO 10 filme nemuritoare din cariera lui Alfred Hitchcock
"Singurul mod prin care pot scapa de frici este sa fac filme despre ele." spunea Hitchcock despre temele care i-au influentat filmele. Alfred Hitchcock, numit maestrul suspansului, a declarat de mai multe ori ca prin fimele sale incearca sa isi vindece toate temerile si obsesiile. Tot de la o frica personala s-a inspirat si pentru The Birds, un film care dupa jumatate de secol inca mai reuseste sa inspaimante publicul.
Cand filmul The Birds a avut premiera mondiala in New York, pe 28 martie 1963, s-a dovedit a fi la acel moment cel mai modern, cel mai avangardist si cel mai infricosator film. Hitchcock a declarat atunci: "Cred ca Pasarile este cel mai uimitor lucru facut vreodata."
Hitchcock a realizat scenariul filmului bazat pe o povestire scurta omonima scrisa de Daphne du Maurier, insa si pe o experienta persoanala. Regizorul avea o casa in Scotts Valley, iar intr-o seara, intreaga regiune a fost invadata de pasari cu un comportament ciudat.
De-a lungul anilor, biologii marini s-au intrebat care era motivul pentru care atatea pasari au "bombardat" pamantul in acea noapte. Intre timp, oamenii de stiinta au aflat cauza: otrava. In 1991, David Garrison a investigat evenimentul si a aflat ca pasarile mancasera hamsii si calamar, care consumasera la randul lor alge toxice. Expertii au spus ca neurotoxina otraveste creierul, cauzand confuzie, dezorientare, spasme si chiar moartea.
Filmul a fost o provocare tehnica extraordinara, care a necesitat colaborarea intre cele mai mari studiouri ale vremii, inclusiv MGM, Disney si Universal. "Am folosit toate facilitatile fiecarui studio din Hollywood. Am colaborat cu oameni geniali, printre care si Ub Iweks, specialist in efecte speciale. Dar atunci Academia Americana de Film a dat premiul lui Cleopatra" a declarat Hitchcock. Regizorul a fost foarte suparat ca Pasarile nu a reusit sa ia Oscarul pentru cele mai bune efecte speciale in acel an, singura categorie la care a fost nominalizat.
In final, Pasarile a avut nevoie de 371 de efecte speciale, un record echivalat abia 15 mai tarziu, la aparitia filmului Star Wars. In ciuda faptului ca a fost nominalizat de sase ori la premiile Oscar, pentru filme ca "Psycho", "Pasarile/ The Birds" si "In spatele ferestrei/ Rear Window", Alfred Hitchcock nu a reusit niciodata sa plece acasa cu o statueta a Academiei de Americana de Film.
Tony Lee Moral, autorul cartii The Making of Hitchcock's The Birds a reusit sa adune materiale impresionante pentru cartea sa si declaratiile celor care au mai ramas in viata si au lucrat la celebrul film The Birds.
"Cum ati reusit sa faceti pasarile sa se comporte atat de bine?" era intrebat Hitchcock la acea vreme. Rapunsul a fost unul ironic: "Erau bine platite." De fapt, Hitchcock a apelat la ajutorul unui expert de pasari, Ray Berwick, pentru a prinde 25.000 de pasari. Multe dintre ele erau dresate, inclusiv pescarusi, ciori si vulturi. Cu ele, Hitthcock a creat celebrul atac al pasarilor ucigase.
Insa, ce semnificatie au pasarile? Toata lumea vrea sa stie. Reprezinta o pedeapsa? Agenti ai raului? O manifestare a tensiunilor dintre personajele principale? Hitchcock a zis ca filmul a fost despre multumire si despre faptul ca oamenii obisnuiti vorbesc despre vietile lor neimportante fara sa fie constienti de dezastrele din jurul lor. Ajutat de scenaristul Evan Hunter, regizorul inceput filmul ca o comedie usoara in mod intentionat, dandu-le spectatorilor un simt fals de siguranta.
Rita Riggs, cea care se ocupa de costume a spus: "Pasarile reprezinta maiestria filmelor. E uimitor ce impact inca mai are, cu toate ca a fost realizat acum 50 de ani."
Cu The Birds, Hitchcock a atins visul oricarui regizor si a creat o noua capodopera, care i-a tinut pe marginea scaunului pe spectatori si a fost un succes de box-office la premiera (incasari de 11.4 milioane de dolari). Hitchcock ramane una dintre cele mai fascinante figuri din istoria filmului, ale caror filme realizate impecabil, vorbesc si despre temerile regizorului. Pe cat de genial era pe platou, pe atat de ciudat era in viata reala maestrul suspansului. Este bine cunoscuta pasiunea sa bolnavicioasa pentru actritele blonde ca Grace Kelly, Kim Novak, Doris Day, Eva Marie Saint si mai ales Tippi Hedren care l-a acuzat ca i-a distrus cariera, era celebru pentru glumele sale proaste pe care le facea mai ales actorilor si pentru glumele vulgare si de o oarecare cruzime pe seama celorlalti. Hedren a fost una dintre muzele sale si a jucat in The Birds.
Alfred Hitchcock, supranumit Maestrul Suspansului, s-a nascut pe 13 august 1899 in Leytonstone, Londra, in Marea Britanie, intr-o familie catolica cu viziuni religioase foarte stricte. Pasiunea sa pentru film a inceput in adolescenta, iar in 1920 a facut primii pasi catre o cariera stralucita. Acesta a inceput prin a fi designer de decoruri la filmul "Always tell your wife", unde a cunoscut-o pe viitoarea sotie, Alma Reville. Pentru ca regizorul filmului s-a imbolnavit si nu a mai putut continua, Hitchock a preluat carma filmarilor, regizand o parte din scene.
In 1925, a regizat primul sau film in intregime, "The Pleasure Garden", o co-productie britanica-germana, care a fost foarte populara in acea vreme. Anul urmator, in 1926, Hitchock realiza unul dintre filmele sale de succes, The Lodger, si se casatorea cu Alma Reville, cu care a avut un copil, Patricia Hitchcock.
Dupa filme ca "The Lady Vanishes" (1938) sau Jamaica Inn (1939), care l-au facut cunoscut si in afara Marii Britanii, producatorul american David O. Selznick a luat legatura cu Hitchock pentru un proiect cinematografic care a devenit un real succes, Rebecca (1940), adaptarea romanului scris de Daphne du Maurier.
Dupa ce a facut Saboteur (1942), Hitchock a devenit din ce in ce mai cautat de producatori, iar deceniul dintre anii '50 si '60 a fost cel mai prolific din cariera sa, in care a lansat patru dintre capodoperele carierei sale, dar si ale cinematografiei mondiale: Rear Window (1954), Vertigo (1958), North by Northwest (1959) si Psycho (1960).
Hithcock a reusit prin filmele sale sa impuna un stil original la Hollywood, inconfundabil si pe care nimeni nu a reusit sa-l egaleze pana acum. Modul in care a construit gradat suspansul in filmele sale i-a facut de fiecare data pe spectatori sa priveasca filmele sale in tensiune si gata oricand sa sara de pe scaun.
Hitchcock suferea din cauza obezitatii sale si era convins ca nicio femeie nu-l va iubi vreodata. Dorintele refulate s-au transformat in complexe pe care Hitchcock le-a "razbunat" intr-un mod original in filmele sale, in care imaginea femeii era "concurata" de cutit, zabrele, catuse, foarfece, ghilotina....Obsesia sa pentru actrite ca Grace Kelly, Kim Novak, Doris Day, Eva Marie Saint, Tippi Hedren si Janet Leigh a devenit cunoscuta la Hollywood.
In cei 50 de ani de la lansare, filmul Pasarile a avut un impact impresionant asupra culturii populare. Niciun alt film al lui Hitchcock, in afara de Psycho, nu a dobandit o influenta si notorietate asa rezistente. Avand in vedere ca pasarile fac parte din viata noastra de zi cu zi, filmul lui Hitchcock va ramane in constiinta oamenilor pentru alti 50 de ani.
Actorul de la Hollywood vine des în România, unde și-a făcut și prieteni, iar acum se află din nou aici, cu un alt proiect.