Cele mai asteptate filme la Festivalul de la Toronto: 30 de productii cotate cu sanse la Oscar
3016
0
24 iulie 2013 17:57
Festivalul de film de la Toronto a inceput cu mare fanfara, iar primul lungmetraj lansat in cadrul acestui eveniment a fost mult asteptatul The Fifth Estate, un film care se doreste a fi revolutionar si care prezinta povestea fondatorilor Wikileaks - Julian Assange si Daniel Domscheit-Berg, iar primele articole despre film au aparut deja.
The Fith Estate nu este la fel de revolutionar pe cat si-ar fi dorit regizorul Bill Condon. De acest lucru sunt de acord atat The Hollywood Reporter cat si Collider, insa filmul nu dezamageste. Efectele, spun ei, sunt multumitoare, imaginile de pe ecranul calculatorului fiind proiectate pe fetele actorilor, in locul metodei tipice de a filma direct ecranul.
Cel mai grozav lucru din intreg filmul, spun criticii, sunt interpretarile lui Benedict Cumberbatch (laudat pentru ascensiunea sa uluitoare in randul starurilor) si Daniel Bruhl (care mai are o interpretare laudabila si in Rush). In timp ce Cumberbatch il ilustreaza pe Assange ca pe un hacker genial, dar si ca un fabulist, un egocentrist manipulant, ajungand la esenta personajului, Bruhl are ocazia sa isi demonstreze talentele cameleonice, prezentand un personaj care de altfel este mai putin cunoscut publicului - Domscheit-Berg.
Anterior lansarii, regizorul Bill Condon declara "Mereu mi-am dorit sa fac un film politic", insa, spune Scott Feinberg (Hollywood Reporter), pelicula nu este politica tocmai in sensul in care si l-ar fi dorit Condon, dar starneste intr-adevar intrebari si dezbateri in ceea ce priveste WikiLeaks. Totodata, acelasi subiect pare fi o sabie cu doua taisuri, dat fiind ca publicul nu a parut atat de afectat de scandalul WikiLeaks pe cat ar fi trebuit sa fie si pe cat erau de interesati jurnalistii si guvernele (ceea ce duce la o dezbatere despre natura umana a zilelor noastre). Asadar, din punctul de vedere al intrebarilor si curiozitatii, Fifth Estate isi face treaba.
Este insa un film de Oscar? Criticii sunt de parere ca nu. Scott Feinberg de la Hollywood Reporter afirma ca "acesta imi pare mai mult a un joc comercial decat o pelicula demna de Oscar", in timp ce Collider considera ca "nu e la fel de revolutionar ca si The Social Network sau All The President's Men", dandu-i nota B+.
Desi pare departe de a fi un candidat puternic in sezonul premiilor (mai ales dat fiind competitia serioasa pe care o are in fata), unii sunt de parere ca The Fifth Estate se va descurca totusi odata cu lansarea sa de pe 18 octombrie.
Sursa foto: Getty
Actorul de la Hollywood vine des în România, unde și-a făcut și prieteni, iar acum se află din nou aici, cu un alt proiect.