marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

The Great Gatsby, cel mai influent film al anului ? Motivele pentru care va ramane un reper in cinematografie

Desi nu a fost apreciat de critici si nici nu a primit trofee prestigioase, The Great Gatsby ar putea ramane un reper in istoria cinematografiei, maniera inovativa de utilizare a tehnologiei 3D fiind una care ar putea face valuri multi ani de acum inainte.

The Great Gatsby, cel mai influent film al anului ? Motivele pentru care va ramane un reper in cinematografie

Programat initial sa fie lansat la sfarsitul lui 2012 si considerat una dintre productiile favorite pentru Oscar, The Great Gatsby a fost lansat pana la urma la inceputul lui 2013, ajungand in cele din urma sa deschida Festivalul de Film de la Cannes, in mai. 

 

Intampinat cu recenzii mixte, productia nu a ajuns in topul preferintelor criticilor, chiar daca a reprezentat cel mai mai succes comercial al lui Luhrmann, cu peste 351 milioane de dolari incasati la nivel mondial. Astfel, The Great Gatsby a ajuns sa primeasca doar doua nominalizari la Oscar: pentru costume si design-ul de productie.

 

 

Cu toate acestea, productia ar putea sa ramana una de reper in cinematografiei, sustin cei de la Hollywood Reporter, tinand cont de faptul ca regizorul si-a asumat riscul major de a repovesti una dintre operele clasice americane in format 3D. Filmand adaptarea romanului lui F.Scott Fitzgerald in 3D, Luhrmann nu a optat pentru renunatarea la trucuri vizuale, ci a fost determinat sa utilizeze distanta si spatiu ca pe niste avantaje. 

 

In timp ce tehnologia 3D a devenit un punct comun pentru animatii si productii cu efecte majore, nu se poate vorbi despre o exploatare a acesteia cand vine vorba despre drame live-action. De aici vine si entuziasmul moderat cu care au fost primite The Great Gatsby si Hugo a lui Martin Scorsese. 

 

 

 

"Nici macar nu am ajuns sa depasim suprafata in ceea ce priveste utilizarea la nivel major a acestei tehnologii. Am de gand sa invat sa o folosesc intr-un mod mult mai complex", a declarat Luhrmann, care a adaugat ca a vazut potentialul tehnologiei 3D atunci cand James Cameron l-a invitat sa vada Avatar: "A fost minunat sa vad universuri in 3D, dar mai impresionant a fost sa vad actorii". 

 

Acesta a povestit ca apoi a urmarit versiunea 3D a filmului  Dial M for Murder in care Grace Kelly joaca rolul unei femei al carei sot este hotarat sa o vada moarta. Dial M for Murder nu a primit nici o nominalizare la Oscar la vremea respectiv, dar recent a revenit in atentia realizatorilor de filme cum ar fi Luhrmann si Scorsese care se aflau in cautare de inspiratie. 

 

 

 

"Aceasta este o drama setata intr-o camera. Cand te uiti la Grace Kelly fara sa fie miscata camera prea mult, veti recunoaste ca actorul este mai responsabil in utilizarea spatiului in varianta 3D decat in cea 2D", a explicat regizorul.

 

Aceasta realizare l-a inspirat in abordarea scenei confruntarii tensionate de la Hotelul Plaza. "Este o secventa lunga. Am vrut sa vad tinerii actori la capacitate maxima, stand intr-o camera, folosind textul lui Fitzgerald si vazand in 3D ce ar simti ca si cum psihologic ar fi desprinsi unul de altul. In timpul acelei scene, Tom merge pana la Daisy si ii spune: Nu poti vedea ce este? Puterea lui Leonardo DiCaprio in acest cadru este egala cu puterea lui Edgerton in prim-planul cadrului. Nu poti face asta in 2D, ar trebui sa tai intre ei. Fitzgerald il descrie pe Gastby in aceasta scena ca si cum ar fi omorat un om. Intensitatea si apropierea din cadrul in care apare DiCarpio reflecta perfect acea stare", a explicat regizorul.

 

 

 

"Este, in general, o poveste linistita despre lucruri intense, colorate. Am vrut sa fac un film care sa fie o petrecere mareata, care sa fie foarte intima", a declarat Luhrmann. Cei de la Hollywood Reporter noteaza ca desi filmul a primit recenzii mixte, cineastii entuziasti vor pasi pe urmele lui Luhrmann iar spectatorii vor mai asista la povesti clasice expuse intr-o maniera cinematografica moderna. Succesul in box-office al lui The Great Gastby arata faptul ca publicul este dornica sa vada astfel de experimente.

 

The Great Gatsby este o drama despre visul american, care ne prezinta totodata iubiri imposibile, tradari si tragedii.  New York-ul in anul 1922 n-a fost niciodata mai fascinant,  unde afacerile ilegale, muzica jazz si o serie de personaje cu moravuri usoare, sunt la ele acasa. Din distributia filmului fac parte Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan, Tobey Maguire, Joel Edgerton, Isla Fisher si Jason Clarke.

 


Galerie foto


Modifică setările cookies